ציפרלקס היא אחת התרופות הידועות בעולם לטיפול בחרדות ודיכאון, אך היא אינה יכולה להחליף טיפול בשורש הבעיות והקשיים שהביאו אדם להיכנס למצב דיכאוני וחרדתי.
במאמר הנוכחי בחרתי להסביר מדוע תרופת הציפרלקס היא רק פלסטר מעל פצע מדמם הדורש טיפול וריפוי, ומה ניתן לעשות כדי לרפא את הדיכאון והחרדה מהשורש.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
שירי ישבה מולי בקליניקה, ומחתה דמעה. היה לה קשה לפתוח בפניי את אשר על ליבה" אני לא יודעת מה קשה לי יותר", השתפכה. "האם לספר על התקופה המאתגרת בחיי, או על הכדור שהרופא שלי הבטיח לי לגביו הרים וגבעות".
והיא פתחה בסיפורה הכואב-
"חודשים שלא הצלחתי להרים את עצמי מהמיטה.
רציתי רק לישון כל היום ולהשאיר את הבעיות הרחק מעבר לשמיכת הפוך שלי. הפסקתי לצאת מהבית, לראות חברים וכמובן שהודעתי בעבודה שאני חולה ושאיני יודעת מתי אחזור.
לאחר זמן הבנתי, שאני לא יכולה לעצור ככה את החיים שלי ושאני צריכה לקבל עזרה. רופא המשפחה רשם לי ציפרלקס ואמר לי להיאזר בסבלנות ולסבול בשקט את תופעות הלוואי של הציפרלקס בתחילת הלקיחה עד שהציפרלקס ישפיע השפעה מלאה בתום כמה שבועות.
ההשפעה המלאה של הציפרלקס אכן קרתה לאחר זמן ולאט לאט התחלתי להרגיש טוב יותר.
מצד אחד, כל כך שמחתי שחזרתי לתפקד, אך מצד שני היו לי המון מצבי רוח תנודתיים.
פעם אני בדיכאון חזק ומטורף, ופעם שמחה כל כך כאילו לא היה תסמיני דיכאון מעולם.
ואז נפל לי האסימון-
ציפרלקס היא כמו פלסטר!
בדיוק כמו פלסטר ששמים על המכה, ונותנת את היכולת להתאושש, לעמוד על הרגליים ולחזור פחות או יותר אל מה שהייתי קודם.
וזה חשוב, כי בעזרתה ניתן להתמודד בצורה מקומית עם הפצע ולטפל בו. כשהייתי בהפרעת דיכאון לא יכולתי להרים את הראש מעל למים ובוודאי לא לפתור את הבעיות שבגללן הגעתי למצב הזה.
אבל היום אני יודעת שזה ממש לא פתרון קסם, והכדור לא מתיימר לרפא את האדם, אם הנפש שלו פצועה."
מי את "גברת ציפרקלס"?
ציפרלקס היא אחת מהתרופות הנפוצות והיעילות ביותר בעולם לטיפול בדיכאון וחרדה. לפי נתוני משרד הבריאות קיימת הערכה, שכמאה אלף ישראלים משתמשים בציפרלקס. התרופה עזרה לרבים לחזור לחיי שיגרה תקינים, שיפרה את החיים החברתיים שלהם, את חיי המשפחה ואת תיפקודם בכל שטחי החיים.
התרופה משפיעה על מנגנון הסרוטונין במערכת העצבים המרכזית ומעלה את רמת הסרוטונין במוח. הסרוטונין הוא חומר הנמצא באופן טבעי במוח ובמידה ורמתו נמוכה הוא משפיע לרעה על מצב הרוח ועל היווצרות דיכאון. בדומה לתרופות נוגדי דיכאון אחרות, תרופת הציפרלקס אינה משפיעה מיידית ויכולים לעבור שבועות (3-4 בדרך כלל) עד שתהיה לציפרלקס השפעה מלאה והיא תתחיל להשפיע לטובה.
עם תחילת לקיחת התרופה צפוי הלוקח לחוש תופעות לוואי, כמו: הזעה מוגברת, עייפות במהלך היום, בעיות שינה, שינויים בתיאבון, בחילות או יובש בפה. תופעות אלו נחלשות ככל שהגוף מסתגל לתרופה.
אנשים הלוקחים את התרופה מדווחים כי "מצד אחד יש לה צדדים טובים בשל השפעתה על הרגשות: פחות מתעצבנים, פחות חשים עצבות, פחות לוקחים ללב, אך בבד בבד יש תחושה של אדישות, כאילו מסתכלים מהצד על החיים".
מכיוון שהמערכת הרגשית של האדם חסומה במידה מסוימת אינו יכול ממש לשמוח, להתלהב או להתרגש כמו פעם. ועם יד על הלב- מי היה רוצה להרגיש כך?
ציפרלקס השפעה מלאה – מה קורה כשהתרופה מתחילה להשפיע
תרופת הציפרקלס, גם כשהיא בהשפעה מלאה, אינה פותרת לאדם את הבעיות בעטין הוא נכנס לדיכאון ולקשיי תפקוד. היא אינה מתקנת דבר, ואינה משנה דפוסי חשיבה או התנהגות. כל מה שהיא עושה זה "להנמיך את הלהבות" ולהפוך את החיים לנסבלים קצת יותר.
ההרגשה הנפשית הטובה יותר והתפקוד שעולה, הנגרמים עם תחילת ההשפעה המלאה של התרופה, מספקים לאדם הלוקח אותה אשליה שבכוחו של החומר הכימי לפתור בעיות רגשיות ונפשיות. אך חשוב להכיר כי לא כך הדבר – זהו רק פלסטר מעל לפצע כואב ומדמם. חשוב ביותר לטפל באותן בעיות ובאותם קשיים שגרמו מלכתחילה לאדם להיכנס למצב דיכאוני. אם לא יטפל בהם – יצוץ הקושי שוב ואולי אף ביתר שאת.
המסר שתרופות יכולות לרפא את בעיות החיים גורם לאדם לראות את עצמו כקורבן חסרי ישע של הביולוגיה שלו ולפתח תלות בתרופה. בשל כך הוא עלול להימנע מלחפש לו דרך התמודדות משלו. תרופה כימית אינה יכולה למנוע בדידות או תחושה של חוסר משמעות בחיים – היא אמורה רק לעזור לאדם להתייצב על קרקע מספיק בטוחה כדי שיוכל להתחיל ולטפל בעצמו.
אין פתרון קסם- יש עבודה קשה שמניבה תוצאות
כעובד סוציאלי ומטפל CBT מוסמך, אני מציע פתרון אחר – טיפול קוגניטיבי – התנהגותי בשורש הבעיה, יחד עם טיפול תרופתי בעת הצורך, כדי להשיג תוצאות יעילות לטווח הקצר והארוך גם יחד.
במשך השנים הוכח במחקרים רבים שהשפעתו של טיפול רגשי בשילוב טיפול תרופתי מביאים להשגת התוצאה הטובה ביותר.
לכן, חשוב שאדם ייקח אחריות על חייו ויפעל לטפל בעצמו ובבעיותיו. הטיפול הינו עבודת צוות משותפת של המטפל והמטופל, בשונה מטיפול תרופתי איתו האדם מתמודד לבדו – וזהו כבר שינוי לטובה.
במהלך הטיפול אנחנו לא "מנמיכים את הלהבות" ולא עושים קסמים.
אנחנו נכנסים לעובי הקורה- עובדים על שינוי אמונות ודפוסי מחשבה שליליים המקובעים אצל המטופל שנים רבות והם אלו שגרמו בסופו של דבר לחרדות ולדיכאון.
יש צורך לזהות אותם, לשנות את הדפוסים הישנים ולהחליפם בדפוסים חיוביים ומקדמים. השיפור מתגלה בהדרגה, אך טיפול זה נחשב לתהליך קצר מועד ואינו מצריך שנים של עבודה מול מטפל. המטופל מקבל “תוכנית טיפולית”, של משימות בהן הוא יצטרך לעמוד כדי להתקדם בטיפול. ככל שיתמיד וירגיש יותר מחויב לטיפול – כך מובטחת הצלחתו.
לקביעת פגישת ייעוץ טלפונית, והכוונה נוספת אני מזמין אתכם ליצור עמי קשר.
מאמרים נוספים שיעניינו אתכם
- טיפול בבעיות שינה – שתחזרו לישון כמו תינוק
- טיפול טבעי ב OCD – המדריך המלא
- קשיי נשימה – ממה זה נובע
- התמודדות עם לחץ – נשמו עמוק