צלצלו עכשיו 077-8050570

טיפול בדיכאון

הדכאון נחשב למגיפה של המאה ה-21. לפי ארגון הבריאות העולמי, כחמישית מאוכלוסיית העולם סובלת מדיכאון מסוגים שונים. כל תושב עשירי לוקח כדור נגד דיכאון או חרדה.  האם דיכאון היא ״גזירת גורל״ ואצטרך לסבול ממנו כל החיים? או שיש שיטה פשוטה המאפשרת טיפול בדיכאון והעלאת סיכויי ההחלמה מדיכאון ל-95%? אתם הולכים להיות מופתעים.

זה מה שהמטופלים שלנו מספרים:

עדי מזפזפת מול הטלוויזיה ומבטה קפוא.
שלא תטעו בה-
אין לה שום סיבה להיות עצובה. היא מצטיינת בעבודתה והבוס מחמיא לה ללא הרף, היא המרכז של כל אירוע חשוב, יש לה משפחה יפה עם שני ילדים מתוקים
ובכל זאת העתיד נראה לה חסר תקווה…

יעקב לא מסוגל להימצא לבדו. הדבר גורם לו לדיכאון עמוק שאינו יכול להסביר. כל עוד הוא נמצא בפעילות- בעבודה, עם חברה וכדומה, מצב רוחו משופר, אולם התחושות הדיכאוניות שבות ומופיעות כשהוא נמצא לבד עם עצמו…

יהודה עומד לחגוג מחר את יום הולדתו ה-80. במקום לשמוח שהגיע לגיל מופלג כל כך, הוא עסוק כל העת במחשבות בנוגע למחלות שונות שהוא "עתיד לסבול מהן". אז נכון, עם הגיל הגוף נהיה פגיע יותר, אך המצב הבריאותי שלו מדאיג אותו בלי קשר למציאות…

הודיה ילדה לפני כחודש וחצי את ילדה השלישי. מאז הלידה, אין לה חשק לעשות דבר. לא לטפל בעצמה ולא בתינוקה, היא שוכבת במיטה, מכוסה כששמיכה עד לראשה ובוהה בתקרה. חברות אמרו לה שתטפל בעצמה לפני שהמצב יהיה חמור יותר, אבל היא פשוט לא מוצאת בעצמה את הכוחות לעשות זאת…

דיכאון, עייפות, עצבות

האם כל אדם שאומר "אני בדיכאון" צריך טיפול בדיכאון?

דיכאון היא הפרעה שכיחה מאוד, בעיקר בקרב מבוגרים. לפי נתונים שפירסם איגוד הפסיכיאטרים בבריטניה, אחת מכל חמש נשים ואחד מכל עשרה גברים עתידים לסבול מדיכאון בשלב מסוים בחיים.
עם זאת, לא כל אדם שמשתמש בביטוי "אני בדיכאון" אכן סובל מדיכאון קליני,
למעשה- לרוב זה בכלל לא כך.
תחושות המועקה והעצב באות והולכות במצבים שונים בחיים, ולעיתים הן נשארות לזמן רב יותר ומתפתחות "לדיכאון מג'ורי" שהוא דיכאון קליני בעל השפעה רחבה על קשרים משפחתיים ואישיים, הרגלי אכילה, שינה ובריאות כללית.

זו המגיפה השקטה של הדור שלנו וכבר מצאנו לה תרופה יעילה במיוחד:

התעוררתי הבוקר עם הרגשה מדוכדכת. האם אני בדכאון?

לא בהכרח. מניסיוני, רוב האנשים מרגישים מדי פעם חסרי כוחות, עצובים או במצב רוח מדוכדך. כמעט לכולם קרה שהם לא הצליחו לקום מהמיטה, או היו צריכים "לגרד את עצמם" כדי להגיע לעבודה.
דכאון אמיתי המצריך טיפול בדיכאון לעומת זאת, מלווה בתסמינים נוספים מעבר לתחושה פנימית שלילית. אם אתם או אדם שאתם מכירים סובלים מאחד התסמינים הבאים במשך שבועיים ויותר, יש סבירות שמדובר בדכאון:

  • אי יכולת ליהנות כבעבר- דברים שפעם גרמו הנאה לא מהנים כבעבר.
  • חוסר אנרגיה וחוסר חשק- לאדם הסובל מדיכאון אין חשק לפעול וליזום, אין חשק "להזיז את עצמו" לכיוון של עשיה מסוימת.
  • הפרעות בשינה או באכילה– הדיכאון יכול לבוא לידי ביטוי בקושי להירדם או להיפך להתעורר בשעה מאוחרת. לפעמים בזמן בו מתהפכים מצד לצד במיטה מופיעות מחשבות טורדניות ופסימיות. לעיתים קרובות אין תיאבון, או להיפך- עליה בתאבון ועליה לא מכוונת במשקל.
  • קושי בריכוז וקבלת החלטות- לאדם המצוי בדיכאון קשה עד בלתי אפשרי לבצע משימות מנטליות כמו קריאת ספר או לימוד חומר חדש. לעיתים התחושה היא שהזכרון נפגע במידת מה.
    מחשבות פסימיות-
    אדם הנמצא במצב של דיכאון רואה את העולם דרך משקפיים שחורות, לעיתים מצב זה מלווה ב"חשיבה קטסטרופלית", והוא עלול לסבול מחוסר הערכה עצמית ודימוי עצמי ירוד.
עצבנות, כעס

רק 25% מהסובלים מדיכאון אכן מקבלים טיפול בדיכאון הולם

דיכאון קליני שאינו מטופל עשוי להמשך מספר חודשים. לעיתים, המטופל יחוש בהקלה מסוימת לאחר זמן, אך התחושה הפנימית שלו תהיה שהוא לא באמת הצליח להתגבר על הדכאון ולא חזר לעצמו עד הסוף.

עופר הגיע אל הקליניקה, אחרי שסבל מדיכאון עמוק בעקבות פיטורין ממקום העבודה. הפסיכיאטר הציע לעופר ליטול טיפול בדיכאון תרופתי ייעודי המשפיע על מצב הרוח.

לאחר מספר חודשים מנטילת התרופה, עופר חש ממש טוב ולא ראה צורך לפנות לטיפולים נוספים. לאחר תקופה מסוימת, בה שוב הוא חזר להיות מדוכדך ואשתו הבחינה בשינויים נפשיים המתרחשים בו, פנה עופר לטיפול פסיכותרפי, כדי להיפטר מהדיכאון ולהחזיר איזון לחיו.

דיכאון לא חייב להמשך לנצח, וכיום יש מגוון כלים ושיטות שיכולים לסייע לטפל בתופעה: החל משיחות, דרך טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים, וכלה בטיפול תרופתי או שילוב שלהם. יש להבין, כי מי שסובל מדיכאון קליני לרוב לא יכול להחלים בכוחות עצמו, וחייב להיעזר בסביבה טיפולית ותומכת.

המחר יכול להיות יום טוב ושמח יותר, נטול חרדות ודיכאון. רוצה לשמוע איך?

אני לא רוצה להכליל, אבל…

מי האנשים שמועדים יותר לסבול מדיכאון? אני לא רוצה להכליל, אבל רוב האנשים הנוטים לסבול מדיכאונות, הם אותם אנשים שנחשבים לביקורתיים ביותר כלפי עצמם.
מדוע?
לאותם אנשים יש הנחות נוקשות מאוד לגבי איך שהם צריכים להיות, להיראות ולהרגיש. הנחות היסוד הללו גורמות להם ללחץ ומתח רב, ומשם הדרך לדיכאון קליני קצרה ומהירה.

קחו דוגמא ממטופלת שהגיעה אליי בשבוע שעבר-

תמרה הגיעה לקליניקה אחרי ששום כדור נגד דיכאון לא סייע לה באמת. לאחר שהמצב נעשה בלתי נסבל, היא החליטה להגיע אליי.
את הסיפור שלה היא סיפרה כאשר היא מטיחה בעצמה ביקורת שלילית נוקבת על כך שאינה ״האישה״ המושלמת.
מה זאת אומרת? הסתכלתי עליה בפליאה.
היא טענה שכל יום היא מגישה לבעלה וילדיה ארוחות פשוטות שכוללות בעיקר שניצל וצ'יפס,
שאינה מצליחה לנקות בעצמה את הבית ומעסיקה עוזרת,
ולא מצליחה לשלב קריירה עם הבית-
ואינה מצליחה להגיע למשרה מכובדת כפי שהיא היתה רוצה באמת.

כמו רבים מאיתנו, תמרה שבויה בכלוב ההשגיות והתחרות. היא חיה לפי ההנחה שעליה להיות אהובה על ידי החברה, ועליה להצליח בכל מה שהיא עושה. כאשר היא חשה שהיא לא מצליחה לעמוד בציפיות הבלתי אפשריות האלו- הדיכאון מגיע במלוא עוזו.

טיפול תרופתי בדיכאון

טיפול בדיכאון – אימוץ הנחות חדשות לבריאות נפשית

התבונני על עצמך, אמרתי לתמרה תוך כדי שיחה.
בואי נבחן באמת את המחשבות השליליות שיוצרות את התחושות הקשות.
אני מאמין שהמחשבה העיקרית שעומדת בפניך היא
שמה שאת עושה כלל לא מספיק, ובעיקר שאת עצמך "אינך שווה" אם את לא מבצעת את הכל ב-100% נכון?

תמרה הנהנה בעצב.
אשתמש לשם כך במשל קטן, אמרתי.

אצל רוב בני האדם,
מאה פחות אחת הם תשעים ותשע, אולם אצל אנשים ביקורתיים במיוחד, מאה פחות אחת הם אפס.
איך זה יתכן? פשוט מאוד. כיוון שבסרגל של אותם אנשים יש שתי ספרות בלבד- 100 ו-0.
כשכך הם פני הדברים אין פלא שאישה שהיא משכמה ומעלה מרגישה כאפס, רק כי נדמה לה שהיתה יכולה להיות יותר!

למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?

כי פותרים את הבעיה מהשורש

בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.

כי מקבלים כלים יישומיים

המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.

כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה

אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.

כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות

וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.

כי יש לזה סוף

אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.

ומה עם כל מה שאת עושה בהצלחה ?

חשבי תמרה על כל אותם הדברים שאת כן מצליחה לעשות בביתך- את מגישה ארוחות והן מושקעות! יש נשים שלא עושות זאת, וקונות הכל מוכן.
המשכתי לומר לתמרה – את עובדת מחוץ לבית – חלק גדול מהנשים אינן מסוגלות לעמוד בכך ולתחזק חיי משפחה יפים.
את לא מצליחה להגיע למשרה מכובדת, אך האם זה באמת מפריע לך, או שמה שמפריע לך יותר הוא איך אנשים מבחוץ רואים אותך?

חרדה מוסרית, דיכאון, מצב רוח רע

עיוותי חשיבה שחובה להכיר המצריכים טיפול בדיכאון

הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, הוא כעין תרופת פלא מדהימה, של טיפול בדיכאון על כל סוגיו.
המונח עיוותי חשיבה מגיע מהפסיכולוגיה הקוגנטיבית התנהגותית, והיכרות עם עיוותי החשיבה השונים עוזרת להפחית מחשבות שליליות ותחושות של לחץ ודכדוך. כמה עיוותי חשיבה שעשויים להביא לדיכאון:

  • הכל או כלום– תפיסה זו גורמת למטופלים להסתכל על העולם בצורה דיכוטומית ומתסכלת.
    יש רק שחור ולבן, אין גוונים באמצע.
    למשל, אם אכלתי פרוסת עוגה אחת, אז הדיאטה שלי כבר לא שווה כלום.
    רק אם אני מקבלת הערכה ממשפחתי אני טובה, ואם לא אז אני לא שווה.
    רק אם הפרויקט שלי בעבודה הוא הכי טוב, שווה לי להתאמץ בשבילו, וכן הלאה.
    ומה האמת? כמו בחיים, האמת היא איפשהו באמצע. פעם אחת בשיחה עם אדם ששאף לשלמות, שאמר שהוא שבור על כך ש"הוא לא מגיע לכלום" שאלתי אותו-
    אם מישהו יקנה כרטיס ללוטו, שבאמצעותו ניתן לזכות במיליון שקלים, ולמעשה הוא יזכה רק ב-900,000 האם אותו אדם ירגיש כי הפסיד הכל? הרי ברור שהוא ישמח בלי סוף,
    אפילו שהיה יכול לזכות ביותר.
  • פילטר מנטלי– בתפיסה זו האדם לוקח פרט שלילי אחד, מעצים אותו לגודל ענק ומתעלם מכל החיובי שקיים, כך שכל האופן שבו הוא רואה את המציאות הופך להיות שחור.
    למשל, אישה מתכוננת לארוחת ליל שישי עם מספר חברים.
    היא הכינה סעודה לתפארת, נותר לה רק תבשיל אחד, ואז ראתה שחסרים לה כמה רכיבים חשובים לתבשיל שתכננה. בגלל הפרט הקטן הזה, כל הארוחה נהרסה.
  • דחיית החיובי– אחד הגורמים המובילים לדיכאון הוא דחייה והתעלמות מוחלטת מתכונות חיוביות הקיימות בכם, תוך התעקשות מתמדת שאינן נחשבות בכלל.

למשל, תמרה עושה חיל בעבודתה, הבוס גאה בה, אך היא אומרת לעצמה "כל אחד היה יכול לעשות את זה טוב כמוני". כך במקום לחוש טוב וליהנות, היא מקטינה את עצמה.

עוד דוגמא- חברה מגיעה לתמרה ואומרת לה- "וואו, את נראית נהדר היום", והמחשבה המיידית שקופצת לה לראש, שהדעה שלה לא שווה יותר מדי. או לחילופין, אולי היא סתם מתחנפת, או מנסה להיות נחמדה.

  • הסקת מסקנות שליליות – הסקת מסקנות שליליות לגבי המציאות שעשויות להוביל לדיכאון.
    הסקת מסקנות לגבי דעותיהם של אנשים אחרים עלינו, פירוש של התנהגויות שונות, או תחושה עמוקה שהעניינים בודאות לא הולכים להצליח.

אם ניקח שוב את תמרה כדוגמא, היא קיבלה פרויקט חדש בעבודה. כשהיא בטוחה בוודאות שהוא הולך להכשל, מחשבה שהולכת להוכיח את עצמה בפועל, כי כאשר היא אינה מאמינה שהיא תצליח, היא ממילא לא משקיעה כל מאמץ.

  • דפוס חשיבה קטסטרופלי– עיוות נוסף שאופייני לסובלים מדיכאון הוא חשיבה קטסטרופלית. האדם הסובל מדכאון חושב תמיד על התוצאה הגרועה ביותר עד לרמה הקיצונית ביותר.
    למשל, אשה לא מצליחה להירדם בלילה. צורת חשיבה רגילה תיקח בחשבון עייפות ומעט פחות תפקוד ביום שלמחרת, אולם צורת חשיבה שלילית וקטסטרופלית תכלול אובדן שליטה קיצוני, ומצב מסכן חיים.

טיפול בדיכאון CBT – אחד הטיפולים האפקטיביים ביותר לדיכאון בטווח הארוך

הבסיס בטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי בדיכאון הוא לאפשר שינוי אמיתי עבור המטופל הן ברמת המחשבה והן ברמת ההתנהגות. הנחת היסוד שלנו היא
שכאשר המטופל יוכל להיות מודע יותר למחשבותיו, הוא יוכל לשלוט בקלות יתרה על כל המחשבות השליליות הגורמות לדיכאון.
CBT הוכח כשיטת טיפול בדיכאון שהינו אפקטיבי בטווח הקצר והארוך, ומעניק למטופל כלים שהוא יכול להשתמש בהם באופן עצמאי, כאשר הוא חש שהדיכאון ממשמש לבוא.

הטיפול מורכב מהשלבים הבאים:

  1. הערכה ראשונית של מצב המטופל– הערכה כוללת היסטוריה של הדכאון, אירועים משמעותיים בחייו, סקירה של גורמי תמיכה ועוד
  2. הבנת תפיסות החשיבה הקיימות– זיהוי דפוסי חשיבה שליליים ומחלישים המעצימים את הדכאון ואתגור שלהם
  3. התמודדות עם דחיינות– רוב הסובלים מדיכאון נאלצים להתמודד עם רצון לדחות דברים ולא להתמודד עמם. ניתן להתמודד עם דחיינות באמצעות פירוק המשימה הגדולה למספר משימות קטנות
  4. התמודדות עם סימפטומים רגשיים והתנהגותיים- במהלך טיפול בדיכאון אני מסייע למטופל להתמודד עם שלל הסימפטומים באמצעות נשימות, תרגילי דמיון מודרך ומיינדפולס ובעיקר על ידי שינוי תפיסות ומחשבות.
  5. החלפת מחשבות קטסטרופליות במחשבות מאוזנות–  במהלך הטיפול נתנסה בהחלפת מחשבות קשות במחשבות חיוביות. בכוחו של הטיפול לסייע לאדם לערער את מבנה החשיבה השגוי ולהקנות לו דרכים נוספות לפרש את אירועי חייו.
טיפול בדיכאון מקצועי

ואם אכשל? אני… לא אוכל לסבול את זה!

יחד עם הבנת תפיסות החשיבה הבעייתיות ושינויין, לעיתים יש צורך להתמודד עם שפה בעייתית שאדם הסובל מדיכאון מורגל בה בלי לשים לב. יש לקחת בחשבון שקיימות אמירות שמשפיעות על יכולת ההתמודדות, ועל ידי שינוי קל שלהן ניתן לחוש הרבה יותר טוב.

במקום "אם אכשל, אני לא אוכל לסבול את זה!", אפשר להחליף את האמירה, למשפט כמו " לעולם לא אכשל, או שאצליח או שאלמד"

את "אני עומדת להשתגע מהילדים האלו" נחליף ל"הילדים האלו מאוד אנרגטיים וסוערים" וכך נקל על עצמנו את סערת הרגשות הפנימית הנמצאת בתוכנו.

"המצב הזה הוא בלתי נסבל" לעומת- "זה מאתגר, ויתכן מאוד שיידרש פה מאמץ נוסף"

כשאנו מחליפים את השפה בה אנו משתמשים לתיאור מצבים בחיינו, אנחנו מרגישים לפתע איך הרגשות הסוערים מתרככים, ואנו יכולים להתמודד ביתר קלות עם כל מיני מצבים שנקרים בדרכינו.

טיפול בדיכאון - אורי פוקס

כמה טיפים שניתן ליישם לפני שמגיעים לטיפול

רוצים לפתור את הבעיה ולסלק את הדיכאון? לפני שתגיעו לטיפול יסודי, יש מספר שיטות פשוטות שיכולות לסייע לכם לחוש טוב יותר (מומלץ מאוד ליישמן גם במהלך טיפול בדיכאון):

  • התחילו להזיז את הגוף– בתקופות בהן מצב הרוח ירוד, יש להשתדל להזיז את הגוף ככל האפשר. כעת זה בדיוק הזמן להירשם לחוג ספורט או להתאמן מול המחשב. הפעילות הגופנית משחררת אנדורפינים שהם למעשה נוגדי דיכאון טבעיים, הידועים ביכולתם להשרות הרגשה טובה על הגוף והנפש.
  • הקפידו על תזונה מאוזנת– עם יד על הלב, כמה מכם מקפידים לאכול מאוזן? כדי שמערכת העצבים תתפקד בצורה יעילה, יש צורך להקפיד על תזונה איכותית ומאוזנת, הכוללת סוגי מזון המכילים ויטמינים מסוג B, חומצות שומן חיוניות, חומצה פולית, חלבונים ועוד. כמו כן, מזונות מומלצים בתקופה זו הם כאלו המשפרים את רמת הסרוטונין כמו תירס, חסה ואבוקדו.
  • שמרו על שגרה – במצבי דכאון קיימת נטיה לוותר על האחריות בבית ובעבודה. נסו לעשות ההיפך- לשמור על אורח חיים רגיל ולמלא את המחויבויות שלכם. אל תפספסו את ההליכה היומית, הגישו פרויקטים בזמן ודאגו לעצמכם. כל עשיה שכזו תתרום לתחושה טובה של הישג.

שילוב של טיפול בדיכאון CBT איכותי, יחד עם שיטות טבעיות ופשוטות שמרוממות את מצב הרוח יכול לעשות פלאים, ולגרום לכם להשתחרר לחלוטין מהדיכאון.

אם גם אתם מתמודדים עם דיכאון, ורוצים להשתחרר מתפיסות מגבילות ומאמונות שליליות ומוטעות- אני כאן בשבילכם.

מאמרים נוספים שיעניינו אותך:

5/5 (1 Review)
תוכן עניינים
אהבתם את המאמר? שתפו..

רוצים לדבר איתנו?
077-8050570
[email protected]
אחד העם 21, הרצליה
אזורי שירות: חיפה, נתניה, הרצליה, תל אביב, יהוד, כפ"ס, ראשל"צ.

הגעת עד לכאן ועכשיו נשאר רק לעשות את הצעד. אנחנו כאן כדי לעזור לך להיפרד מהחרדות והדיכאון אחת ולתמיד.
רוצה לשמוע עוד?
קורס טיפול בחרדות | אורי פוקס
ניתן להיפטר מחרדה!!

בעקבות הבקשות החזרתי את ההטבה
לקורס דיגיטלי המלא הכולל 11 שיעורים מלאים עם כל הכלים וכל ההסברים לטיפול בחרדה.
בהטבה זמנית של 93%
במקום 1,246 רק 87 ש״ח.

לפרטים נוספים:

Call Now Buttonחייגו אלי