מקשיי התמודדות, מחשבות שליליות ועד לחרדה והפרעת דיכאון, טיפול קוגניטיבי התנהגותי היווה פריצת דרך רעננה בתחום הטיפול הפסיכותרפי והציג לעולם כלי טיפול ממוקד, יעיל וקצר טווח המניח הנחה פשוטה: מחשבה מייצרת התנהגות המייצרת מציאות.
מאז היוולדו, אי שם בשנות ה70 ועד ימינו אנו, הוא זוכה להצלחה כבירה בקרב ילדים ומבוגרים כאחד, אינספור מחקרים המאוששים את הגישה ועדויות והתפתחויות נרחבות בתחומי חיים מגוונים. מהו סוד ההצלחה של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי?
כל מה שהיה נראה כל כך נורא התגמד, ובזכות הכלים שקיבלתי בטיפול והביטחון העצמי שגידלתי מחדש, אני יודעת שזה רק מכשול בדרך שאני יכולה לצלוח בעצמי, ללא ספק."
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל…"
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
כבר מהיותו ילד חשש יקיר מפני עמידה מול קהל
שהיה עליו לשאת הרצאה בכיתה או לדבר בפני כולם, הוא היה מחוויר, ליבו החל לדפוק במהירות והוא חש כמתעלף וחשש מדיבור מול קהל.
כשהוא הגיע אליי הוא סיפר לי בעצב, שכרופא סטאז'ר עליו למסור מצגת אחת לשבועיים והוא פשוט לא יודע איך "לאכול את זה".
סיפרתי לו שבמהלך הטיפול בקליניקה מתמקדים בעיקר בשיטה הקוגניטיבית-התנהגותית ובביצוע החלפה של דפוסי מחשבה הרסניים וביטוים פנימים מזיקים במחשבות מועילות וחיוביות.
כלומר, שיתפתי את יקיר, אם עד כה אמרת לעצמך שאין סיכוי שתעביר מצגת אחת בלי להחוויר ולהרגיש גרוע, כל זה הולך להשתנות!
בחלק ההתנהגותי, נחשפים בהדרגה ובפיקוח למצבים מעוררי התמודדות עם החרדה.
לאחר מכן, כך סיפרתי לו, אתה יוצא לעולם מצויד בכלים המותאמים עבורך אישית להתמודדות עם המצבים מהם אתה חרד.
כאן ועכשיו – שינוי בגישת טיפול קוגניטיבי התנהגותי
במשך שנים רבות הניחו כי טיפול פסיכולוגי במהותו הוא טיפול ארוך טווח,
הנפרס על גבי שנים. הגישה הטיפולית סברה כי המטופל הוא סך כל חוויותיו מילדות ועד בגרות ועל כן יש לפענח זיכרונות ילדות, מניעים ומאווים, על מנת להגיע לפריצת דרך טיפולית.
במהלך הזמן הזה המטפל והמטופל הכירו זה את זה, ביססו יחסי אמון ויצרו מרחב טיפולי בטוח בו בחנו יחד את נפשו של המטופל. עם השנים והתפתחות הגישות הטיפוליות, הלך ועלה הצורך בפתרונות מיידים וישימים, אשר יסייעו לאנשים בטווח הקצר ויאפשרו להם איכות חיים והקלה בהתמודדות עם קשיי החיים.
טיפול קוגנטיבי התנהגותי – מענה טיפולי וממוקד בזמן קצר
עומס, לחץ, מתחים עולים והתקף חרדה מתמשך, בחיים המודרניים יותר ויותר אנשים מתמודדים עם קשיים ואתגרים בחיי היומיום שלהם ונזקקים למענה וטיפול רחב היקף בזמן קצר. הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי מציע נקודת מבט שונה על החיים.
בבסיסו הוא מניח כי לחשיבה שלנו יש כוח על הרגשות וההתנהגות שלנו, על כן דפוסי מחשבה הנבנים לאורך השנים, באמצעות התנסויות שונות, בעלי השפעה רבה על דפוסי התנהגות. הגישה הייחודית הזו מהווה שילוב בין שתי גישות טיפוליות שונות: האספקט הקוגניטיבי מתמקד במחשבות ובתפיסת המציאות והאספקט ההתנהגותי עוסק בלמידה ותרגול של התנהגויות חדשות.
השילוב הזה מהווה כלי טיפולי עוצמתי ורחב היקף אשר מספק פתרונות פרקטיים לבעיות של דכאון רגשיות רבות. יעילותו גדולה עד כדי כך, שהיא הוכחה מחקרית במקרים רבים של הפרעות חרדה חברתיות וכללית, דיכאון ופוביות.
במאמר מרתק שאיגד נתונים ביותר מ200 מחקרים נמצא הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי כטיפול היעיל והממוקד ביותר מבין סוגים שונים של טיפולים ופסיכותרפיות בגישות שונות. במחקרים נבדקו כאבים כרוניים, התמכרויות, דיכאון, הפרעות אכילה, הפרעות חרדה ועוד.
שינוי תפיסתי כמוביל לשינוי התנהגותי של טיפול קוגניטיבי התנהגותי
"הרבה זמן חששתי מהפגישה הזו", אמרה לי עינבל בקול רועד.
"כל חיי אני חשה שלא בנוח במקומות קטנים וסגורים. תמיד חשבתי שמדובר בפחד סביר ולא הבנתי כי מדובר בבעיה."
עינבל הגיעה לקליניקה לטיפול בקלסטרופוביה והמפגש עמי נדחה ונדחה מכיוון שעצם המחשבה על מפגש במקום סגור עוררה בה חרדה. "המחשבה על מקום סגור גרמה לי תמיד לתחושת מחנק ופחד. במשך כל חיי נמנעתי מכניסה למקומות סגורים: מעלית, או כל מקום צפוף היו בעייתיים בעיני. המחשבה הזו כמעט תמיד לוותה בתרחישים מפחידים. מה אם לא אוכל לצאת? מה אם תתרחש שריפה? מה יקרה אם המעלית תתקע"?
תחושות קשות ומצוקות הן פעמים רבות תוצר של תפיסה או דפוסי מחשבה שאנו שבויים בהם ומשעתקים אותם שוב ושוב. תתפלאו לדעת איזה כוח עצום טמון בחשיבה שלנו וביכולת שלה להשפיע על התחושות וההתנהגות שלנו. מבלי לדעת, אנחנו מעבדים חוויות ופועלים שוב ושוב על פי אותם דפוסי חשיבה והתנהגות. כך, אנו נמצאים במעגל אינסופי של מצוקה וסבל. הטיפול הקוגניטיבי- התנהגותי מתמקד באותן תפיסות שגויות והתנהגויות אשר משפיעות ומעצבות את מציאות חיינו.
האני מאמין שלי
נעים להכיר, שמי אורי פוקס, פסיכותרפיסט ומטפל בשיטה הקוגניטיבית התנהגותית. הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול עוצמתי וממוקד, בעל תוצאות מוכחות. בחרתי להתמקד בגישה טיפולית זו מכיוון שאני מאמין כי היא ייחודית ביכולת שלה לתת פתרון רחב היקף ונבדלת משיטות אחרות הן בשילוב בין קוגניציה להתנהגות והן בהיותה אקטיבית, ישירה, ממוקדת וגלויה. מה מציע לנו הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי?
התמודדות והסתכלות שונה על עצמנו ועל קונספציות בהן אנחנו שבויים
על פי הגישה הזו המציאות שלנו היא מציאות סובייקטיבית, תוצר של התפיסה שלנו. והבעיות איתן אנו מתמודדים הן תוצאה של מחשבות ותפיסות שגויות, פרשנות שלנו למצב, אשר בסוף פוגעת בנו.
שלא תבינו אותי לא נכון, הכוונה היא לא להמעיט בכאב, בסבל או בקושי להתמודד, אלא פשוט לאתגר את כול אותן תפישות המענות אותנו שוב ושוב. הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי הוא טיפול אקטיבי ומוכוון מטרה, בו אני ואתם מתמודדים יחד, מתייעלים ומשתפרים לאורך הטיפול.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו
מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי
החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד.
זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור
לעומק ולאבחן את שורש הבעיה,
במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את
העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות
שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר – זהו
תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד.
התהליך מותאם אישית לכל מטופל
ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה
וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
ומה עם ענבל
ענבל ואני בחנו יחד את התחושות הפיזיות שהיא חשה: מחנק, זיעה, לחץ בחזה והבנו כי מדובר באדרנלין ובתחושות חרדה הנובעות מחשיבה שגויה. אתגרנו את אותה חשיבה:
אם המעלית אכן תתקע, האם עינבל אכן עשויה למות? מה הסיכוי לשריפה? עינבל הכירה בתרומה שיש לחשיבה שלה על אופן ההתנהגות ועל התסמינים הפיזיים. למעשה, היא גילתה כי למרות שהם אולי לא נעימים, כאשר היא מתמודדת איתם, הם עוברים והיא בהחלט מסוגלת לכך.
אני מאמין כי ממש כמו ענבל, הכוח לעשות שינוי טמון בכם. לפעמים אתם פשוט צריכים תזכורת ליכולות העצומות שבכם, לכוח המחשבה וליכולת ההתמודדות המופלאה שיש בכולנו. עבורי, טיפול מוצלח הוא טיפול בו אנחנו חווים יחד הצלחה, יציבות, בטחון עצמי ומסוגלות בהתמודדות עם כל קושי.
אני מזמין אתכם ליצור עמי קשר ויחד נוכל ליצור שינוי מבורך.