הידעתם כי לפחות 15% מהאוכלוסייה תסבול מסוגי הפרעת דיכאון לפחות פעם אחת במהלך החיים?
בחברה המערבית המודרנית, הופכת הפרעת הדיכאון להיות שכיחה יותר ויותר. הפרעת דיכאון מתאפיינת בירידה במצב הרוח, בעצבות, באי שקט, במתח ובייאוש הנמשכים לאורך זמן ופוגעים באיכות החיים.
רובנו שומעים את השם "דיכאון" ומדמיינים לעצמנו דמות כאובה שוכבת על ספה, ומסביבה טישואים משומשים. הדמות מלאה בעצב, וכל מעשיה הם לבהות בתקרה ימים שלמים.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
המציאות בפועל שונה לחלוטין
האמת היא שרוב האנשים הסובלים מדיכאון, ברמה כזו או אחרת מתפקדים כרגיל אך עוטים על עצמם מסכה. הולכים כרגיל ללימודים או לעבודה, יוצאים עם חברים, צוחקים ונהנים אך בתוך תוכם חשים שהם לא שווים פרוטה. לעיתים בלילה הם בוכים ומתקשים להירדם.
אם כן, מהי הדרך הנכונה להתמודד עם הפרעת דיכאון? והאם יש טיפול שיכול לצייד את המטופל בכלים להתמודדות לאורך כל ימי חייו?
שירי התארסה לבחיר ליבה, הכל זרם על מי מנוחות, החתונה נקבעה לעוד חודשיים והיא היתה בעננים. לפתע, קרה הבלתי צפוי- הצד השני ביטל את החתונה עקב מריבה שפרצה בין המחותנים.
הוריה של שירי ניסו לעודד אותה ללא הרף, אך היא היתה פשוט שבורה לרסיסים. שירי תיאמה איתי פגישה, ובבכי סיפרה לי שהיא חשה שהעולם שלה חרב. היא רזתה בעשרה קילוגרמים ואיבדה כמעט לחלוטין את שמחת החיים שלה…
דליה היא האדם האחרון שהייתם יכולים לייחס לו הפרעת דיכאון. מולי ראיתי אישה נאה ומשכילה, שלושה תארים ברפואה מאחוריה, אך הניצוץ של השמחה והחדווה היה חסר.
דליה התלוננה על דיכאון שנמשך מספר חודשים. לאחר שני מפגשים שקיימנו יחד, מתברר שהסטאז' שביצעה במחלקה האונקולוגית השפיעה עליה קשות, והעצים תופעות דיכאוניות מהן סבלה בעבר: ירידה בתאבון, עצבנות יתר, חוסר סבלנות כלפי בעלה ויתר ילדיה ותחושת חוסר ערך עצמי.
הפרעת דיכאון – הכל הופך להיות מסובך יותר
מטופלים מתארים את תחושת הדיכאון שהם חווים לא רק כחוסר מוטיבציה לעשות ולפעול, אלא כתחושה שכל דבר קטן הופך להיות מסובך ומורכב הרבה יותר.
למשל, מטופלת מספרת שרצתה ללכת לסופרמרקט או לכספומט, והייתה חושבת אינספור פעמים – האם כדאי ללכת היום? היום אני עייפה מדי, אולי מחר? וחוזר חלילה.
חברה הייתה מציעה לה לצאת להליכה, אבל פשוט לא היה לה חשק. היא הייתה מסרבת, כי פשוט לא רצתה לתחזק ולפתח שום תחביב ואפילו לא לצאת עם חברים.
הפרעת דיכאון – תסמינים נוספים
תחושת חוסר המסוגלות היא רק חלק קטן מתוך תמהיל תחושות לא נעימות שעוטפות את הסובל מהפרעת דיכאון. רבים מהסובלים מדיכאון מדווחים על תסמינים נוספים כמו: עייפות, קשיי ריכוז, מחשבות על מוות או כפי שנקראת דיכאון מהחיים, קשיים בקבלת החלטות, בכי ללא סיבה ומעל הכל – תחושת חוסר ערך ואשמה בסגנון "אני לא אדם טוב, ולא הולכים לקרות לי דברים טובים".
אלו לא החיים, זו הפרשנות שאתה נותן להם
כאשר אני מתחיל לעבוד עם מטופל הסובל מסוגי הפרעת דיכאון, אני מניח שכל הרגשות עליהם הוא מספר לי, לא נובעים מאירועים שקרו לו או מחייו הקשים אלא מהפרשנות שהוא נותן להם.
הידיעה הזו לבדה, יכולה לחולל אצל המטופלים מהפכה אמיתית!
שירי שסבלה מדיכאון הולך וגובר בעקבות ביטול החתונה ביקשה להתחיל במפגשים מוקדם ככל האפשר. היא הייתה במצוקה אמיתית מהרגשות השליליים שלה, שלא אפשרו לה להמשיך בחייה.
הסברתי לה שהרגש השלילי שהיא חשה הוא תוצאה של חשיבה. לכן, כדי לצאת מהדיכאון, יהיה עליה לשנות את דפוס החשיבה הבעייתי, בדפוס חשיבה ריאלי ואמיתי.
לכן, שאלתי את שירי מהי הנחת היסוד שמפילה אותה שוב ושוב לדיכאון.
קשה לי לדבר על זה, היא ענתה. אולם אם אני חושבת על כך לעומק, זו פשוט העובדה הפשוטה שאי אפשר להתווכח עליה שאני פשוט לא מספיק טובה, ואף אחד בעתיד לא ירצה אותי.
בום.
חרדה, דיכאון והערכה עצמית נמוכה הם שלושה אלמנטים השלובים זה בזה. לפי מומחים רבים בתחום בריאות הנפש, שיפור הדימוי העצמי הוא בין הכלים העוצמתיים ביותר להתמודדות עם דיכאון.
לאחר מספר שיחות עם שירי, הבנתי כי המאורע שחוותה ערער קשות את הדימוי העצמי שלה וגרם לה לראות מציאות דיכוטומית ושחורה. במפגשים הבאים שלי עם שירי נעזרנו בכלים ושיטות לחיזוק הדימוי העצמי, ושינוי הדיאלוג הפנימי השלילי שהתחולל בראשה.
בסיום התהליך שירי קיבלה כלים ושיטות שמשרתים אותה למשך כל חייה, ומסייעים לה להתמודד עם מצבי דיכאון וחרדה אם חלילה אלו יופיעו שוב. עוד בנושא דיכאון אחרי פרידה.
למה דווקא אני? כי הייתי שם
חוששים שמא אתם סובלים מדיכאון? אני שמח לבשר לכם שאפשר לצאת מזה, וזה בכלל לא מסובך.
נעים להכיר, שמי אורי פוקס, מטפל מוסמך בשיטת טיפול CBT, ואני רוצה לשתף אתכם בסיפור האישי שלי.
בשל תופעות של חרדה שחוויתי בתקופת נעוריי, הרגשתי פגיעה קשה בדימוי העצמי וחוסר מסוגלות. כל אלו הובילו אותי לסוג של דיכאון, ותחושות נפשיות קשות מאוד.
בחסדי השם הצלחתי לצאת מזה, וזה השלב בו החלטתי שאסייע לאחרים ככל הניתן להתגבר על חרדות, דיכאונות ופחדים, והתחלתי בלימודי העבודה הסוציאלית והפסיכותרפיה.
מתוך הזדהות עמוקה עם הקושי, אני מעניק כתף חמה למטופליי, ומסייע להם לצאת לדרך חדשה, תוך מספר קצר של מפגשים.
אני מזמין אתכם להגיע אליי, ויחד נצליח לצאת מזה!
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.