חושבים שאתם לבד, תחשבו שנית, כ-1 מתוך- 4 אנשים סובלים מחרדה. בשנים האחרונות חלה עליה חדה בנטילת תרופות פסיכיאטריות. ילדים ומבוגרים שבעבר לא היו חשופים לתרופות, נעזרים בהם היום כדרך קבע.
מה ניתן לעשות? האם יש דרך ללא תרופות שיכולה לפתור את החרדה?
ספויילר: כן, ובכתבה הנוכחית אסייע לכם להבין איך בדיוק עושים זאת, וכמה זה פשוט כשמשלבים את טיפול CBT.
כל מה שהיה נראה כל כך נורא התגמד, ובזכות הכלים שקיבלתי בטיפול והביטחון העצמי שגידלתי מחדש, אני יודעת שזה רק מכשול בדרך שאני יכולה לצלוח בעצמי, ללא ספק."
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל…"
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
כנסו לשמוע בסרטון איך באמצעות טיפול CBT אנחנו מטפלים בהצלחה בכל סוגי החרדות >>>
אנחנו מאמינים שאת הבעיה צריך לפתור מהשורש שלה, לפתור את הבעיה אחת ולתמיד.
טיפול CBT בחרדות | איך זה מתבצע?
שתיים בלילה. רינה מנסה להירדם אבל המחשבות לא נותנות לה מנוח.
היא מרגישה דפיקות לב מואצות, כבר ביקרה אצל הרופא וביצעה כמה בדיקות לבביות,
אבל בראש מקנן הפחד – אולי היא לפני התקף לב? שטויות, היא אומרת לעצמה. אבל יש סיכוי?
אולי אטלפן שוב לייעוץ קצר? רק לכמה דקות…?
אברהם הוא גבר בשנות השלושים לחייו. מזה שנה הוא נמנע מלהגיע לאירועים החברתיים שנערכים במשרד עורכי הדין בו הוא עובד. לכולם הוא מתרץ זאת באירועים משפחתיים ובסיבות אחרות, אבל בליבו פנימה הוא יודע שיש פה איזו בעיה…
שמחה היתה שמחה לטוס לאירופה לכמה ימים, אבל כל פעם שעולה בה המחשבה על טיסה, היא נזכרת שהיא פשוט לא מסוגלת לשבת על מטוס. בפעם האחרונה שראתה סרט מסוים ובו תאונת מטוס קטלנית שגבתה את חייהם של רבים, היא פשוט לא מסוגלת לחשוב על טיסה לשום מקום שהוא. מקסימום הפלגה…
שושי היא נהגת ותיקה, כבר למעלה מ-10 שנים על הכביש. אחרי תאונה קלה שעברה, היא נתקפת בחרדה בכל פעם שהיא עולה לכביש המהיר, והסיטואציה מציפה אותה בלחץ נפשי. בראש היא כל הזמן מזכירה לעצמה, שמה שהיה לא אומר שזה מה שיהיה, אבל זה עדיין לא עוזר לה במיוחד…
אורנה, שכנתה, סובלת מבעיה אחרת. היא מתחילה לרעוד בכל פעם שהיא נוסעת ליד רכב גדול כמו משאית או מנוף. היא לא כל כך מבינה את הסיבה, אבל אם יכלה לקרוא לילד בשמו וודאי הייתה רגועה יותר…
ברוכים הבאים לעולמם של הסובלים מחרדה
עולם מורכב ולא פשוט, המונע מתפיסות שליליות. אין צורך בחכמה יתרה כדי להבין שהמכנה המשותף לכל המקרים הללו הוא שהאנשים הללו בדרך כלל מרגישים מאוד לא בנוח עם הפחדים שלהם, וכמובן הם יעשו ה-כ-ל כדי לא לגלות זאת לאחרים.
אותם אנשים שסובלים מפחדים וחרדות, יעשו "שמיניות באוויר" כדי להסתיר מעין כל את העובדה שהם סובלים מהפחדים הללו, מתוך אשליה שההסתרה מסייעת להם להתמודד עם הסיטואציה.
הצד השווה של כולם הוא שבגלל החשש והמתח, ואי הנעימות הנלווית אליהם, הם יעשו כל מאמץ לא רק לא לחשוף את הפחדים שלהם ברבים, אלא גם לא לעורר בהם את החרדה. הם לא יעלו על כביש מהיר אפילו אם הדבר נצרך והם לא יגיעו לאירועים חברתיים למרות שהדבר גורם להם סבל רב וכמובן לא יטוסו לחו"ל אפילו אם יש בכך צורך אמיתי.
אני יודע מה אתם חושבים, אבל המקרים האלה לא חריגים!
אם נדמה לכם שתיארתי מקרים יוצאי דופן או סיפורים של אנשים יוצאי דופן, שפשוט ישבו אצלי בקליניקה ושיתפו אותי ב"סודות" האפלים שלהם,
אתם טועים.
בסך הכל התמקדתי בחתך קטן מאוד של אנשים שבחרו לשתף אותי בסודם. כולם אנשים נורמליים, החל מאנשים מכובדים מאוד – מנכ"לים של חברות, קצינים בצבא, שחקנים, דוגמניות, וכלה באנשים פשוטים שכולנו פוגשים בהם ברחוב, נתקלים בהם בעבודה, ואיננו מעלים בדעתנו עד כמה הם סובלים, מאחר והם מצליחים להסתיר את זה יפה מאוד מעיני כל.
התמודדות עם מעגל הפחדים באמצעות טיפול CBT
חשוב להבין, שפחדים אינם מתפתחים סתם כך ללא סדר. אם נתבונן לעומק בדרכי התפתחותם של הפחדים, נגלה שאף שהפחד עצמו אינו הגיוני, הדרך בה הוא מתעצם היא לרוב קבועה ומעגלית.
הפחד לעיתים מתחיל באירוע משמעותי שחווינו (לעיתים אנחנו אפילו לא מסוגלים להצביע על האירוע עצמו) וממשיך בבחירה של האדם כלומר בדרך בה הוא בחר להגיב לאירוע והרגשות שהתעוררו בו.
להמחשת הרעיון, נשתמש בסיפור של שושי הנהגת הותיקה
שושי היא נהגת ותיקה שלא סבלה משום פחד יוצא דופן, ואין לה כל רקע של חרדות. שושי מתגוררת בפתח תקווה, והיתה נוהגת בכל יום לעבודתה במודיעין.
באחד הימים, תוך כדי נהיגה סטתה שושי ממסלולה ורכבה התנגש ברכב אחר שנסע בנתיב צדדי. הרכב יצא בנזק גדול אולם לשושי עצמה לא נגרם נזק.
בעודה מעכלת את הדברים, התמלאה שושי בחרדה, החלה לרעוד והרגישה איום ונורא.
שבוע לאחר מכן, האוטו תוקן, ושושי היתה צריכה להגיע למקום עבודתה, היא חשה את אותה תחושה שהיתה בה כאשר רכבה התנגש ברכב השני וסירבה לצאת לנהוג. לבוס שלה אמרה שאינה מרגישה טוב.
אחרי מספר ימים שלא שבה לעבודתה, הבוס שלה התקשר לנזוף בה ואף שקל לפטרה.
כאשר היא הגיעה אליי היא היתה במצב של טרום פיטורים.
אמאל'ה איזה פחד!
כל מטופל שמגיע אליי וסובל מפחדים או מהתקפי חרדה, יעיד שעם כל הכבוד להגיון ולשכל, בזמן שהוא רועד מפחד שום דבר אינו עוזר. לא תרגילי נשימות. לא דמיון מודרך, שום כלום.
יתרה מכך, אפילו הדמיון של מקור הפחד בעצמו, ואצל שושי – דמיון מפורט של התאונה שעברה לפרטי פרטים, יכול לעורר שוב את כל סימפטומי החרדה: דפיקות לב, קוצר נשימה, רעידות ידיים, חולשה כללית והרגשה כללית כאילו הולכים להתעלף.
בואו ניקח סיטואציה נוספת, שכולנו מכירים, מי יותר ומי פחות – כאב ראש.
כולנו סבלנו ממנו לפחות פעם אחת בחיינו. הפתרון הזמין והקל ביותר במקרה שנתקלנו בכאב ראש חד ופתאומי הוא לקחת אקמול או אדוויל, או גם וגם (: . פתרון שהוא אכן מהיר, זול וקל, המאפשר לנו לחזור מיד לשגרה הברוכה שלנו.
אבל חכו רגע. האקמול באמת עזר? או שבעצם שמנו פלסטר על הכאב והשתקנו אותו לכמה שעות, עד לכאב הבא?
בואו נטפל בכאב מהשורש!
סבלתם מכאב ראש? יכול להיות שהסיבה היתה שלא שתית כל היום או לחץ נפשי שאתה מצוי בו. אולי אתה בעיצומה של תקופה עמוסה בעבודה, אולי רבת עם אשתך, או אולי חמותך החליטה שהיא קופצת לביקור? (:
כך או אחרת, אם תבין מה הסיבה לכאב הראש, תצליח למנוע בקלות את כאב הראש הבא. אם הסיבה היא שלא שתית כל היום וקצת התייבשת, שתי כוסות מים יפטרו את הבעיה מהשורש.
ושלא תבין לא נכון – זה לא שהאקמול לא יועיל לכאב הראש – הוא כן ירגיע את הכאב, וכן יעזור לך לתפקד במידת מה, אבל הוא לא יעזור לך לטווח הארוך.
הרעיון הזה ממחיש בקלות את ההבדל בין שיטת טיפול CBT לשיטות אחרות לטיפול בחרדה ולתרופות שונות. טיפול CBT מזהה את הבעיה מהשורש, כשאני אומר "בעיה" אני מתכוון בראש ובראשונה לתפיסה לא נכונה.
במהלך טיפול CBT אני יושב מול המטופל, ו"נובר" איתו לעומק בתפיסות השונות שמובילות אותו לחרדה.
נחזור לרינה שסובלת מהיפוכונדריה
היפוכונדריה הוא השם המקצועי לפחד לא פרופורציונלי ממחלות ומיחושים גופניים. הסובלים מהיפוכונדריה מעצימים כל כאב או מיחוש שהם חשים בגוף למחלה איומה שמקננת בהם.
אם ניקח לדוגמא את רינה שחשה בליבה לעיתים קרובות, התפיסה שמפחידה אותה ומובילה אותה למחשבות השליליות ולחרדות, היא ככל הנראה משפטים כמו:
"דופק מהיר ולחץ בחזה = התקף לב" "אנשים נפטרים במהירות מהתקף לב"
ואולי אפילו "זה מסוכן ואני הולכת למות מזה חלילה"
במהלך טיפול CBT אני מאתגר את התפיסה הבעייתית
דופק מהיר ולחץ בחזה = התקף לב? ממש לא!! בדרך כלל זה מאה סיבות אחרות, בואי נמנה אותן… ואז אני יושב עם רינה בקליניקה שלי ומבקש ממנה למנות כמה, ומוסיף גם מעצמי.
אנשים נפטרים במהירות מהתקף לב? לא בהכרח, האם שמעת על כך? ובמקרה כזה רינה כמובן מסכימה שאני צודק ואנשים יכולים להגיע לבית החולים ולקבל טיפול רפואי וכך לרפא את עצמם ולשכוח מכל העניין לצמיתות.
התפיסה האחרונה שהיא "זה מסוכן ואני הולכת למות מזה"- ניתן לאתגר את התפיסה בדיוק באותה הדרך, ולהבין כמה אנשים באמת מתים אחרי התקף לב, ואולי יותר אנשים מתים כתוצאה מנהיגה במכונית?
לסיכום, כאשר המטופל מבין שהתפיסה שגויה, ואין סכנה ממשית במציאות, מפלס החרדה יורד משמעותית.
הוא הפסיכיאטר שלי, והוא יושיע אותי!
בקליניקה שלי אני נתקל במטופלים רבים שנוטלים תרופות להתמודדות עם חרדה – פרוזאק, ציפרלקס, סרנדה ותרופות רבות שאולי מסייעות להן להתמודד עם החרדה, אך הן בפירוש לא סוף הפסוק.
האמונה הרווחת של אותם מטופלים היא שפשוט לא ניתן להסתדר בלי התרופות וזהו זה, והפסיכיאטר הוא איש המקצוע שיכול להושיע את המטופל מכל צרותיו. כל מה שהוא צריך לעשות מכאן והלאה הוא לשמוע בקולו, לקחת את הכדור המתאים במינון המתאים ואז הכל יהיה בסדר. או לפחות כך זה יראה.
ומה עם הבחירה של האדם עצמו?
אני לא מאמין בזה. אני חושב שהכל מתחיל ונגמר באדם עצמו. כשהאדם בוחר לראות את הדברים בצורה שונה, הוא מצליח להפטר מהתרופות ולא להיות תלוי בהן בכלל.
כל חרדה מכל סיבה שהיא, בין אם מדובר בחרדת כלבים, חרדה מרופאי שיניים ובין אם מדובר בחרדות עמוקות יותר ומבוססות יותר ניתן לאתגר על ידי שינוי התפיסה הפנימית האישית.
לכל אדם יש בחירה, כיצד הוא ירגיש ביחס לאירוע מסוים, ואנשים המבססים באופן קבוע תפיסות שליליות הופכים להיות אנשים בעלי חרדות ופחדים. לעומת זאת, אנשים שבוחרים לראות את הדברים בצורה נכונה וריאלית, ו"לאתגר" את החרדה, יכולים להתמודד כמעט עם כל מצב שנקרה בדרכם. זה לא תמיד פשוט וצריך ללמוד כיצד לעשות זאת אבל זה אפשרי!!
זה נשמע חלומי, אבל אני רואה את זה בקליניקה מדי יום.
המציאות היא שניתן להיפטר מהחרדה כבר בפגישות הראשונות על ידי התמודדות נכונה עם התפיסה הנוכחית של המטופל, וזה באמת טיפול CBT איכותי המטפל בבעיה מהשורש.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
עוד כמה דוגמאות מהקליניקה – מאתגרים יחד את החרדה!
בגלל שאני מאוד אוהב דוגמאות, והן ממחישות היטב את הדברים, אביא עוד כמה הישר מתוך הקליניקה:
1. הגיע אליי רועי (שם בדוי כמובן), אחד המטופלים המקסימים באמת, אדם טוב והגון, עובד מסור, אך בעל מגבלה אחת שהכבידה והעיקה עליו. הוא פשוט לא היה מסוגל לשוחח עם הבוס שלו.
לאורך כל הדרך, הוא פחד שהוא הולך "להנחית" עליו איזה מכה, ולא ידע מאיפה זה יבוא. הוא רק ראה את המספר שלו על הצג, וכבר חשב לעצמו "על מה הוא הולך להוכיח אותי עכשיו. איזה פחד!".
במהלך טיפול CBT, הסקנו שהדימוי העצמי של רועי מאוד ירוד, והוא בטוח שהוא ממש לא יוצלח.
יחד ראינו שהמציאות לגמרי שונה מהדמיון. אתגרנו את החרדה והזכרנו לה שוב ושוב שרועי אדם עם מוסר עבודה גבוה במיוחד, משתדל לעשות את מלאכתו נאמנה במשרד.
לקח זמן, אבל לקראת סוף טיפול CBT, התקפי החרדה נעלמו לחלוטין, והוא הבין שהוא שווה הרבה יותר.
וגולת הכותרת, ומה שיותר מרגש בסיפור הזה היה, לשמוע אחרי הטיפול שהוא יוזם שיחות מעצמו עם הבוס, ובסוף גם קיבל את ההעלאה המבוקשת!
2. דוגמא נוספת, שאינה נפוצה כל כך היא חרדה ופחד מכל יציאה אל החוץ. מדובר בדוגמא נדירה מאוד, ואצל המטופלת הזו החרדה היתה בדרגה גבוהה מאוד, ומסכנת חיים.
המטופלת סבלה מהתקפי חרדה רבים, עד כדי כך שכל יציאה מהבית היוותה מועקה עבורה.
המוח שלה ישר הריץ את כל התסריטים הגרועים ביותר שיכולים להיות, מוות, דריסה על ידי מכונית, נפילה על הכביש ועוד ועוד… וכמובן ללא כל סיבה מוצדקת.
בגלל הבעיה הזו היא פשוט ויתרה כליל על יציאות, על אינטרקציה עם בני זוג חדשים ובאופן כללי היתה אומללה מאוד.
במהלך טיפול CBT היסודי והמעמיק, זיהינו שעולות בה מחשבות וחששות מכל מיני דברים רעים שלא באמת מתרחשים בפועל.
כמו לוחם אמיתי (סיפרתי לכם שהייתי מפקד בצבא, לא?) החלטתי שנאתגר את החרדה, וכך נוכל לשים לה סוף סוף סוף.
המטופלת היקרה שלי כמובן לא הסכימה, אבל אני ביקשתי לתת לזה סיכוי, למענה.
עבדנו חזק מאוד על המחשבות והתפיסות, ולאט לאט היא זכתה לקבל את החיים שלה בחזרה. בתהליך טיפול CBT היא השליכה את כל התפיסות השליליות שליוו אותה ומנעו ממנה להתקדם, והשיבה את השקט והשלווה לחייה.
טיפול CBT – בשבילם זה החיים, בשבילי זו שליחות
מקרים כאלו, ועוד רבים שמגיעים אליי לקליניקה הם בדיוק הסיבה לשמה בחרתי במקצוע.
בדיוק לשם כך אני מטפל בחרדות, והתחושה שסייעתי לאנשים להימנע מפחדים וחרדות המשתקים אותם ומשבשים את איכות חייהם היא זו שמפיחה בי כוח וחיות.
מעוניינים להסיר את הפחד? אני מזמין אתכם לפגישת ייעוץ
אני יודע שקראתם את הכתבה, הזדהיתם עם הנאמר, אבל אתם מתלבטים אם להגיע.
החשש העיקרי שלכם הוא האם להתעמת עם הפחד, המחשבות השליליות והחרדות פנים אל פנים, או להניח להם שיעברו מעצמם.
ואם זה שוב יפחיד כל כך? אתם הרי לא תוכלו לסבול את זה!
ואולי הכל יעבור פתאום מעצמו?
נכון? לא נכון.
מניסיוני אני רוצה לשתף אתכם, שיתכן שהפחדים יעברו מעצמם לתקופה מסוימת, אולם פחדים כמו פחדים נוטים לשוב ולצוץ אם לא מטפלים בהם באופן יסודי.
גם למי מבניכם ששוקל לקחת תרופות שונות להתמודדות עם חרדה, חשוב לדעת שהתרופות מסייעות במידת מה, אך לרוב לא פותרות את הבעיה מהשורש.
הדרך היחידה להתמודד בצורה נכונה עם פחדים וחרדות, שהוכחה באינספור מחקרים היא באמצעות שיטת CBT.
הדרך היא לא מפחידה כפי שאתם מדמיינים, אין צורך להתעמת באופן ישיר עם מקור הפחד.
התהליך הוא הדרגתי ומאפשר לכם התמודדות עם הפחדים בצורה מאוזנת.
מאחוריי עשרות טיפולים בחרדות שיושמו באופן מעשי בקליניקה, שהצליחו לשחרר אנשים מהחרדות ולאפשר להם איכות חיים גבוהה יותר. חשוב לי שתדעו שכל אחד ממטופליי זוכה להקשבה, אכפתיות, וטיפול איכותי שלא משלב תרופות!
לכל טיפול אני יוצק את הניסיון הרב וההכשרה שצברתי לאורך השנים כפסיכותרפיסט בעל תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית.
אני מזמין אתכם ליצור עמי קשר, ויחד נצליח לצאת מזה!
מאמרים נוספים באתר
שאלות ותשובות
כן, טיפול CBT נמצא יעיל במגוון רחב של סוגי חרדה, כולל פחדים ממקומות סגורים, חרדת נהיגה, חרדת טיסה, היפוכונדריה ועוד. הטיפול מותאם אישית בהתאם לצרכים של כל מטופל.
הטיפול עוזר למטופל לזהות את התפיסות המוטעות הקשורות לאירוע הטראומטי ולחשוף אותן בצורה הדרגתית ובטוחה. כך, המטופל לומד להתמודד עם החרדה ולא להימנע ממנה.
טיפול CBT הוא לרוב קצר מועד, ונמשך בין 12-20 מפגשים, בהתאם לחומרת המצב. הטיפול מתמקד בפתרונות מעשיים ולכן הוא נחשב מהיר יחסית לשיטות טיפול אחרות.
אם אתם סובלים מחרדה, דיכאון או כל סוג של לחץ נפשי המפריע לתפקוד היומיומי שלכם, טיפול CBT יכול להיות בחירה מתאימה. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי כדי לבדוק את ההתאמה האישית לטיפול.
כן, טיפול CBT מאפשר למטופלים לפתח כלים להתמודד עם החרדה ללא צורך בתרופות. המטופלים לומדים לשלוט בחרדה שלהם בעזרת טכניקות נשימה, חשיבה מאוזנת, וחשיפה הדרגתית.