צלצלו עכשיו 077-8050570

הערכה עצמית

הערכה עצמית שלילית, היא התייחסות שלילית של אדם כלפי עצמו ותחושה תמידית שגם האחרים תמיד רואים בו את התכונות השליליות. הערכה עצמית שלילית באה לידי ביטוי בתחושות של דימוי גוף שלילי, ייאוש, תחושת חוסר ערך ונחיתות מסוימת, פרפקציוניזם ונטייה לדיכאון. אדם כזה עשוי לחוות קושי בקבלת החלטות, חוסר אמון בעצמו והתעסקות יתר בתגובות הסובבים אותו.

האם קיימת דרך לבסס הערכה עצמית יציבה גם במקרה של כישלון? ומהו הקול שאם נלמד להקשיב לו נוכל לזהות את חוסר ההערכה העצמית ולטפל בה באופן יסודי?

התמונה מציגה אינפוגרפיקה עם הגדרה להערכה עצמית שלילית

זה מה שהמטופלים שלנו מספרים:

כך מתנהלת הערכה עצמית

"זה קשה לי. אני כבר לא מסוגלת איתו יותר" כך סיפרה לי אביבית כשישבה אצלי בטיפול בבוקר אחד.
"אני מרגישה שהוא יורד לחיי על כל דבר קטן, ושאני לא באמת מצליחה לרצות אותו ולעשות את מה שהוא מבקש".

היא דיברה מהר, ובשטף, ניכר היה שהסיטואציה פוגעת מאוד באיכות החיים שלה. רק כעבור מספר דקות, הבנתי שמדובר בבוס במקום העבודה שלה.
בגיל 34, אביבית הספיקה להתפטר מ-6 משרות שונות בגלל התסכול הרב שחשה, אחרי שהתאמצה כל כך להשיג את המשרות הללו בחברות שנחשבות איכותיות.

חוסר היכולת להחזיק מעמד במקום עבודה, גרם לה לדחות שאיפות אחרות כמו הקמת משפחה, והיא החליטה שתגיע אליי כדי ללמוד איך לפתח בעצמה הערכה עצמית, ולעמוד על שלה.
הבעיה האמיתית של אביבית
"אורי, רק שתבין. אם אני לא אעמוד בציפיות של הבוס ולא ארגיש שאני מצליחה לרצות אותו, אני אחוש כשלון גמור. אני חייבת שהבוסים שלי יבינו שאני עושה עבודה טובה"

ביקשתי מאביבית לפרט את תחושותיה במקומות העבודה האחרונים, היא שיתפה אותי באינספור דוגמאות לתחושות שהיא חוותה כחוסר הערכה אישית, וחוסר אמון ביכולות המקצועיות שלה.
"אז למה בעצם שלא תהיי עצמאית?" שאלתי אותה. "אוי לא. זה ממש לא מתאים לי! שום דבר לא מצליח לי בעבודה, אני עצלנית ועצמאים חייבים לעבוד קשה כל היום, ואם אין לי בוס מעל הראש אני יכולה למצוא את עצמי נמרחת כל היום. לא ולא, עצמאית זה ממש לא הסגנון שלי".
כעת, הבנתי שהבעיה האמיתית של אביבית היא לא בעצלות או בחוסר יכולת, אלא בעיקר בחוסר האמונה שלה בעצמה.

אנשים מאושרים, עבודה, תמונה

הערכה עצמית נמוכה מה כל כך בעייתי בזה?

הערכה וקבלה עצמית הם מאפייני אישיות בריאה. לכל אחד מאיתנו יש מגרעות, אך רוב בני האדם מעריכים ואוהבים את עצמם למרות כל המגרעות הללו ולומדים לחיות עם הצדדים הפחות חיוביים שבהם.
אם אדם שונא את עצמו, או חש שהוא חייב לרצות אנשים אחרים ואם לא יעשה זאת, הוא "לא שווה", ככל הנראה ההערכה העצמית שלו נמוכה.

אדם שסובל מדימוי עצמי נמוך, לא יצליח ליהנות מהישגים והצלחות, והוא יחוש שהם לא באמת משקפים את המציאות, ובנוסף הוא עשוי להימנע ממצבים העלולים להסתיים בכישלון, רק כדי לא להיפגע ולהישאר באזור הנוחות.
בשורה התחתונה, ההערכה העצמית הנמוכה תגרום לפגיעה ניכרת באיכות החיים שלו.

התמונה מציגה אניפוגרפיקה בנושא סימנים להערכה עצמית שלילית

זו המגיפה השקטה של הדור שלנו וכבר מצאנו לה תרופה יעילה במיוחד:

17.6% מהאוכלוסייה בישראל סבלו מדיכאון

98% מהמטופלים שלנו הצליחו להיפטר מהחרדה והדיכאון

מהן הסיבות לחוסר הערכה עצמית?

ישנם אנשים רבים, גם כאלו שמשדרים ביטחון עצמי כלפי חוץ אגב, שמלאים בחוסר הערכה עצמית ובדימוי אישי ירוד. קיימים הרבה גורמים לחוסר הערכה עצמית, אלו הגורמים העיקריים והנפוצים:

  • ביקורתיות מצד ההורים – ילדים שחשו כבר מגיל צעיר שהוריהם היו ביקורתיים כלפיהם, ושהם לא הצליחו לרצות אותם נוטים לפתח דימוי עצמי נמוך. באותו אופן, ילדים שחוו נטישה בשלב כלשהו בחייהם עלולים לסבול מחוסר הערכה עצמית. "מאז שמוטי זוכר את עצמו, הוא כמעט לא ראה את אביו במהלך השבוע. איש מחשבים עסוק, שרובו ככולו שקוע בעבודה. כשהוא כן הופיע בבית, הוא שלף חיצי ביקורת על הידיים השמאליות של מוטי, על כך שחדרו לא מסודר ועוד כהנה וכהנה הערות כואבות ללא עידוד או מילה טובה. אין זה פלא שללא היחס החם של אביו, הפך מוטי לאדם תלותי ולא בטוח בעצמו וביכולותיו".
  • חשיבה סטיגמטית – אחת הסיבות הנוספות המביאות לחוסר בהערכה עצמית היא חשיבה מכלילה. בדיוק כמו שרמזה אביבית – "כל העצמאים עובדים קשה, אין להם חיים". חשיבה מכלילה גורמת לנו לראות את העולם בצורה שלילית יותר מהמציאות בפועל, ומערערת במידה ניכרת את היכולת שלנו להצליח בו ולרכוש בטחון.
  • פרפקציוניזם – כשאנו לוקחים על עצמנו אחריות לאירועים מסוימים שלא באמת תלויים בנו, התוצאה היא ברוב המקרים פגיעה בדימוי העצמי. אביתר, סטודנט בן 23 סובל מחוסר הערכה עצמית. הוא חש שהוא חייב להיות התלמיד המצטיין בחוג שלו, תוך ניסיון בלתי אפשרי להגיע לשלמות בכל מטלה שהוא מבצע. כאשר הניסיון כושל, הוא מלווה בתחושות קשות של ביקורת עצמית.

הערכה עצמית נמוכה – הסיפור של מיכל

מיכל, צעירה נשואה ומצליחה כבת 32, פנתה אליי כיומיים לאחר שהציגה פרזנטציה חשובה במקום העבודה. היא תארה כיצד החרדה ליוותה אותה בשעה שהציגה את המצגת בפני הקולגות שלה והבוס, ואפילו לאחר שכולם החמיאו לה וציינו עד כמה המצגת הייתה מבריקה.

את כל המחמאות שלהם היא ביטלה, ושייכה "לרחמים" שחשו כלפיה.

"הם פשוט מחבבים אותי, לא היה להם נעים להגיד שהמצגת לא משהו" היא שיתפה אותי בתחושותיה.

במבט ראשון היה קשה לי להאמין כי צעירה כה אינטליגנטית ומצליחה, יכולה להיות בעלת הערכה עצמית נמוכה כל כך בנוגע ליכולותיה. בפגישותינו הבאות, חשפה מיכל טפח נוסף מתוך היסטוריה של חוסר ביטחון עצמי ביכולותיה, ביחס להופעתה החיצונית ומקומה כבת אמצעית במשפחה.

אישה, ביטחון עצמי גבוה

הערכה עצמית – הסביבה כמעצבת דימוי עצמי

היא שיתפה אותי שהשפעת הסביבה עיצבה במידה ניכרת את דימויה העצמי.

כאשר גדלה עם אחים בעלי יכולות שונים משלה, כשאחותה היתה טובה בלימודים ותמיד מוקפת חברות, ומיכל לא זכתה לכך היא חשה פגיעה בהערכה העצמית. ככל שהטיבה להפנים מסרים אלו בשל ביקורת חוזרת מצד הוריה, התחילה ההתנהגות שלה "ליישר קו" עם ציפיות הסביבה, דבר שחיזק את הדימוי השלילי שהופנם אצלה.

עם הזמן, מיכל חשה פחותה מאחותה, דבר שבא לידי ביטוי לאחר מכן גם בחשיבה שלה על מקום עבודה ראוי עבורה, בתפיסה שלה לגבי חיי הנישואין ובתחומים נוספים.

התמונה מציגה אינפוגרפיקה לפעולות לחיזוק הערכה עצמית

המחר יכול להיות יום טוב ושמח יותר, נטול חרדות ודיכאון. רוצה לשמוע איך?








בואו נזהה יחד את הקול המחליש!

כדי לטפל בהערכה עצמית הירודה, אני משתמש בכלי טיפולי עוצמתי שנעזרים בו רבות בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, והוא – איתור המחשבה השלילית ואתגור שלה.

לרוב, יהיה עלינו לזהות מבפנים את הקול המחליש של הביקורת ההרסנית, וכך נוכל להתחיל לשנות אותו.

לרוב, הביקורת ההרסנית דומה באופיה ובטונציה שלה לקול של ההורה הביקורתי, זה שאומר לילד שהוא שתי ידיים שמאליות, שהוא לא יוצלח, ושאחיו עושה את הכל הרבה יותר טוב ממנו.

זיהוי הביקורת הפנימית מקל על נטרולה, והתוצאה הישירה היא שיפור הדימוי העצמית וההערכה האישית של המטופל.

שלא תבינו לא נכון, הכוונה אינה להשתיק את קול הביקורת, אלא רק לתת לה מענה ולהרגיע אותה.

כשישבנו מיכל ואני בקליניקה, אמרתי לה "בואי ננסה לזהות יחד את הקול המחליש"

"כשעליתי להרצות מול המשרד, התחושה הפנימית שלי היתה שאני לא מספיק טובה בשביל לעשות את זה. שמעתי פתאום את אבא שלי אומר לי – "למה את לא כמו אורנית, אחותך הגדולה? אם היא היתה מעבירה את המצגת הזו היא היתה יותר רהוטה ומקצועית

אדם בעל הערכה עצמית נמוכה, מאמין שהסביבה רואה אותו, כפי שהוא רואה את עצמו, ולכן הוא לא יכול להעלות על דעתו שהסביבה מעריכה אותו אחרת.
בנוסף, הוא מושפע הרבה יותר מתגובות הסביבה אליו: אם יקבל משוב חיובי (תשבחות מקולגות או מהבוס) ההערכה העצמית שלו תעלה במידה ניכרת, אולם לחילופין אם יקבל משוב שלילי, הערכתו העצמית תדתדר במידה משמעותית.

בניית הערכה עצמית – לא חייבים לרצות את כולם

בשלב הראשון בטיפול, נזהה יחד את הפחד והחשש שמנהל אותנו. בדרך כלל מדובר במחשבה שמישהו לא יהיה מרוצה מאיתנו, יחשוב שאנחנו לא טובים, או חלילה יכעס עלינו…
אנחנו לומדים לזהות מראש את הפחד הזה, ולהבין שהוא מספר לנו סיפור ישן, שאולי בילדות היה רלוונטי אבל עכשיו כבר לא.
לאחר מכן, המטופל לומד לרכוש דפוסי חשיבה מותאמי מציאות, לחזק את תחושת המסוגלות שלו וכן את דימויו העצמי האישי.
בכוחו של האדם להבין שגם אם הוא באמת חלש בתחום מסוים, לא צריכה להיות לכך השפעה על שאר תחומי החיים. כמו כן, הטיפול מסייע לחזק ולהעצים את התחומים החזקים אצל המטופל ולהאיר אותם בין שלל תכונות האופי שלו.
בסופו של טיפול, המטופל לומד לחיות בשלום עם החסרונות שלו, לקבלם בהבנה, ולהפסיק עם ההלקאה העצמית.

מחלימים מדברים

נגן וידאו אודות מטופלים מספרים – ליאור מסיקה – בטיפול

מטופלים מספרים – ליאור מסיקה

נגן וידאו אודות מטופלים מספרים – אושרת ריידר – בטיפול

מטופלים מספרים – אושרת ריידר

נגן וידאו אודות מטופלים מספרים – איציק עזרא – בטיפול

מטופלים מספרים – איציק עזרא

נגן וידאו אודות מטופלים מספרים – תהילה – בטיפול

מטופלים מספרים – תהילה

yellow bub - עיצוב אתר בטיפול - אורי פוקס

למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?

vi small - בטיפול

כי פותרים את הבעיה מהשורש

בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו
מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי
החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד.
זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור
לעומק ולאבחן את שורש הבעיה,
במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את
העניין עד תומו.

bag

כי מקבלים כלים יישומיים

המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.

vi small - בטיפול

כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה

אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.

vi small - בטיפול

כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות

וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.

bag

כי יש לזה סוף

אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות
שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר – זהו
תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד.
התהליך מותאם אישית לכל מטופל
ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה
וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.

השינוי של מיכל

הטיפול החל בהבנת המקורות לדימוי העצמי הנוכחי, בד בבד עם גישוש להכרת הפער בין דימויה העצמי הנוכחי לבין היכולות האמיתיות שלה.
למדנו יחד לעמוד בפני אותן אמונות כי "אינה חכמה כמו אחותה" ולאתגרן, על מנת לפרוץ את מעגל הביקורתיות שבנתה, ולנסות לפעול במהלכים יזומים כמו להגיש מועמדות לתפקיד בכיר יותר.
בתחילת הטיפול, מיכל חשה לא פעם כי היא נאלצת לחזור לאחור, ולהתמודד מול מחשבות שליליות ו"לזייף" בטחון עצמי. ככל שהטיפול התקדם, מיכל הצליחה לבנות לעצמה דימוי עצמי מציאותי, שנשען על יכולות אמיתיות.

הערכה עצמית - אורי פוקס מטפל מוסמך

אני מזמין אתכם להגיע אליי ולקבל ביטחון

הטיפול המומלץ לחיזוק הביטחון העצמי ותחושת המסוגלות האישית הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). במהלך הטיפול נוצר קשר טיפולי בין המטפל למטופל, נוצר מעגל של אמון וכך מתפתחת גם תחושת הביטחון והערך העצמי.
מטרת הטיפול היא לחזק את עולמו הפנימי של המטופל, תוך יחס לחוויות העבר, ולקונפליקטים פנימיים שהוא חש המשפיעים על הדימוי העצמי.
אני מזמין אתכם להגיע לקליניקה שלי, לאתגר את המחשבות השליליות ולעשות הכרות מחודשת עם האני הפנימי שלכם.

מאמרים ומדריכים מרתקים באתר

שאלות ותשובות

גורמים מרכזיים כוללים ביקורתיות מצד ההורים בילדות, נטישה רגשית, פרפקציוניזם, וחשיבה סטיגמטית שלילית. גורמים אלה משפיעים על תחושת הערך של האדם ועל יכולתו להתמודד עם כישלונות.

לעיתים קרובות הם יתקשו לקבל מחמאות וירגישו שההצלחה אינה משקפת את המציאות. הם עשויים לשייך את ההצלחה לרחמים של הסובבים ולא להאמין שהיא נובעת מיכולותיהם האישיות.

סביבה ביקורתית עלולה ליצור דפוסי חשיבה שליליים בילד, שיתחילו לראות את עצמם באור שלילי ולפקפק ביכולותיהם גם בבגרות. זה עשוי לגרום לחיפוש אישור מתמיד מאחרים ולהרגשה שהם אינם ראויים להצלחה.

אחת הדרכים היא לשים לב למחשבות ביקורתיות שחוזרות על עצמן, כמו "אני לא מספיק טוב" או "כולם יותר טובים ממני". זיהוי מחשבות אלו והבנת מקורן הוא הצעד הראשון בניטרולן.

הצעדים כוללים זיהוי דפוסי חשיבה שליליים, הקשבה פנימית לעצמי, חיזוק תחומי החוזק האישיים, וניהול דיאלוג חיובי עם העצמי כדי להתמודד עם הביקורת הפנימית.

CBT מסייע בזיהוי המחשבות השליליות והחלפתן במחשבות מאוזנות וריאליות יותר. באמצעות עבודה משותפת עם המטפל, המטופל לומד לפתח דפוסי חשיבה חיוביים שמחזקים את הערכתו העצמית.

5/5 (1 Review)
תוכן עניינים
אהבתם את המאמר? שתפו..
אורי פוקס - טיפול בחרדות

רוצים לדבר איתנו?
077-8050570
[email protected]
אחד העם 21, הרצליה
אזורי שירות: חיפה, נתניה, הרצליה, תל אביב, יהוד, כפ"ס, ראשל"צ.

הגעת עד לכאן ועכשיו נשאר רק לעשות את הצעד. אנחנו כאן כדי לעזור לך להיפרד מהחרדות והדיכאון אחת ולתמיד.
רוצה לשמוע עוד?
קורס טיפול בחרדות | אורי פוקס
ניתן להיפטר מחרדה!!

בעקבות הבקשות החזרתי את ההטבה
לקורס דיגיטלי המלא הכולל 11 שיעורים מלאים עם כל הכלים וכל ההסברים לטיפול בחרדה.
בהטבה זמנית של 70%
במקום 1,246 רק 439 ש״ח.

לפרטים נוספים: