אנחנו חיים בעידן תובעני מאי פעם, בו אנו נמצאים תחת חשיפה גדולה ללחצים ומתחים עצומים בחיינו המקצועיים והאישיים כאחד. בעולם דרשני שכזה, בו אנו מצופים לרמת תפקוד גבוהה תחת לחץ, אין זה מפתיע כי יותר ויותר אנשים פונים לעזרה וסיוע ובוחרים להתמודד עם החרדות שלהם באמצעות טיפול פסיכולוגי ושימוש בתרופות. אחת התרופות הפופולריות ביותר להתמודדות עם חרדה היא כמובן הציפרלקס, תרופה פסיכיאטרית אנטי דיכאונית שתפקידה להגביר את יצור הסרוטונין במוח.
לאור הפופולריות והשימוש ההולך וגדל בתרופה, חשוב שנשאל את עצמנו, מהי השפעת הציפרלקס על המטופלים? האם קיימות לציפרלקס תופעות לוואי? והאם קיים פתרון בטוח יותר?
כל מה שהיה נראה כל כך נורא התגמד, ובזכות הכלים שקיבלתי בטיפול והביטחון העצמי שגידלתי מחדש, אני יודעת שזה רק מכשול בדרך שאני יכולה לצלוח בעצמי, ללא ספק."
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל…"
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
ציפרלקס תופעות לוואי – סיפורים מהקליניקה
אלי הגיע אליי לקליניקה והתיישב מולי. היה לו קשה להתחיל לשתף במה שעובר עליו, אבל בסוף זה קרה:
"לצערי, אני סובל מהתקפי חרדה כבר מספר שנים. בשנה האחרונה המצב החמיר ובחודשים אחרונים החרדה פגעה בתפקוד היום יומי שלי ושיבשה לי את החיים. הבנתי שאני זקוק לעזרה ופניתי לרופא המשפחה וקיבלתי מרשם עבור ציפרלקס. במובן מסוים אני מרגיש שסידרו אותי. אומנם, הכדור הזה גורם לי להרגיש "בהיי" אבל אני כלל לא מרגיש שהבעיה נפתרה".
מיכל מספרת: "לאחר תקופה של מתחים עצומים סביב המציאות הבטחונית כתושבת הדרום, התחלתי לקחת ציפרלקס. אני מרגישה שהכדור מקל על העומס הרגשי והנפשי, ומאפשר לי התמודדות טובה יותר עם המציאות שלנו. יותר מהכל הוא מספקת לי פרופורציה נכונה על הקשיים. לצד טיפול פסיכותרפי מדובר בפתרון המושלם".
ציפרלקס תופעות לוואי – קווים לדמותו
תרופות פסיכיאטריות שונות הפכו בעשורים האחרונים לדבר נפוץ ומקובל הרבה יותר. התרופות הללו נרשמות כיום לאחוז בלתי מבוטל מהאוכלוסייה, כתוצאה ממתחים גבוהים, דיכאונות והפרעות חרדה.
אחת הדוגמאות הנפוצות ביותר בישראל ובעולם לתרופה אנטי דיכאונית אותה נוטלים מיליוני אנשים נורמאטיביים היא "ציפרלקס".
זוהי תרופה השייכת למשפחת ה-SSRI. משפחת תרופות המשפיעות על הסרוטונין, חומר אשר קיים במוח ותפקידו לקשר בין תאי העצב באזורים שונים במוח. במהלך השנים יותר ויותר מחקרים הראו על הקשר בין דיכאון וחרדה לבין הפרעות במערכת הסרוטונין.
למעשה, ציפרלקס ותרופות אחרות ממשפחת ה-SSRI מעלות את זמינות הסרוטונין באזורים מסוימים במוח ובכך מפחיתות את החרדה והדיכאון.
מכיר מישהו שסובל מדיכאון?
מחקר שנערך לפני שנה ופורסם בעיתון מעריב, מציין ש-63% מהישראלים מכירים מישהו שסובל מדיכאון (!)
התופעה מוכרת ונפוצה, והציפרלקס מתאים לטיפול בה כמו כפפה ליד. בניגוד לסברה הרווחת, לא בהכרח מדובר בדיכאון קליני חמור –היא משמשת לטיפול גם בדיכאון יום-יומי ועד לדיכאון קליני עמוק.
בנוסף לדיכאון, התרופה ניתנת גם לטיפול בבעיות חרדה שונות (כגון חרדה חברתית, חרדה ספציפית ממצבים מסוימים, חרדה כללית וכד') ולבעיות מסוג הפרעה טורדנית כפייתית
אם ניקח בחשבון כי אחוז גבוה מן האנשים באוכלוסייה נוטים לסבול, לפחות לפרקים, מאחת מהבעיות אשר צוינו, די ברור מה הפך את הציפרלקס למצרך כה מבוקש.
עד כאן, נשמע כמו פתרון יעיל, אז היכן הבעיה?
ציפרלקס ניתן כמובן במרשם רופא, אך חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא טרם נטילת התרופה ולהבין ממנו בדיוק מהן התופעות שאתם צפויים לחוות.
ממש כמו בכל תרופה אחרת, ובעיקר כאשר מדובר בתרופות אנטי דיכאוניות, חשוב להכיר את תופעות הלוואי שעלולה תרופה זו לגרום.
בדומה לתרופות אנטי דיכאוניות אחרות, גם במקרה של ציפרלקס אנו צריכים להיות מוכנים לציפרלקס תופעות לוואי שונות המתלוות לשימוש בתרופה ואשר עלולות להיות לא כל כך נעימות.
ציפרלקס תופעות לוואי עשויות לכלול:
- עייפות.
- כאבי ראש.
- סחרחורת.
- הזעת יתר.
- יובש בפה.
- אי נוחות בבטן או בקיבה.
- יציאות רכות או שלשולים.
תופעת לוואי נוספת וחשובה, אשר יש להזכיר הנה שיבוש ביכולת התפקוד התפיסתי. בנוסף לתופעות הללו, נמצא כי לציפרלקס ישנה השפעה על התפקוד המיני, פגיעה בחשק המיני, שפיכה מוקדם אצל גברים וקושי להגיע לפורקן מיני.
ומה קורה כאשר מפסיקים ליטול ציפרלקס?
ניתן לליהי לספר מה קרה לה בעקבות הפסקה בנטילת התרופה: "לאחר תקופה ארוכה של שימוש בציפרלקס על מנת להתמודד עם חרדות ומתחים קשים, הפסקתי את נטילת התרופה. ההשפעה הייתה איומה: סבב של סחרחורת, בחילות, עייפות קשה מאוד והכי מאכזב, התקפי החרדה חזרו. הרגשתי מיואשת לחלוטין".
חשוב לציין כפי שתחילת נטילת התרופה אינה מתבצעת באופן עצמאי, כך גם סיום נטילתה צריך להתבצע בהתאם להנחיית המטפל. פסיכיאטרים ממליצים ומנחים ביצוע של הפחתה הדרגתית במינון התרופה-באיטיות ובשלבים עד להפסקתה. הדבר נעשה באמצעות הורדת מספר הכדורים או חצייה שלהם לשניים, כל זאת במרווחים קבועים ומדורגים על פי שיקול דעתו של הרופא.
לעיתים אנשים חשים שחל שיפור, מצב הרוח הכללי חיובי, התקפי החרדה פוחתים והתחושה היא כי בהחלט ניתן להתמודד נהדר ללא התרופה ולכן מחליטים להפסיק את השימוש בה על דעת עצמם וללא התייעצות עם הרופא.
התחושה הזו אינה בהכרח משקפת את המציאות ולכן פעמים רבות הסימפטומים חוזרים, הם שוב חווים חרדה וכן תסמינים שונים כתוצאה מהפסקת התרופה.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו
מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי
החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד.
זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור
לעומק ולאבחן את שורש הבעיה,
במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את
העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות
שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר – זהו
תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד.
התהליך מותאם אישית לכל מטופל
ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה
וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
ציפרלקס תופעות לוואי – מה קורה כאשר מפסיקים בבת אחת?
ללא הפחתה הדרגתית של המינון עשויה להתרחש "תסמונת גמילה". מצב בו נוגדי דיכאון וחרדה עלולים לגרום לתסמונת גמילה בעוצמות משתנות, אם לא מורידים את המינון באופן הדרגתי לרוב יחלו התסמינים בתוך 24 שעות ועד למספר ימים מרגע הפסקת הטיפול התרופתי או הפחתת המינון. חשוב לציין כי אצל מרבית האנשים מדובר בתסמונת קלה יחסית וקצרת טווח, אך הדבר משתנה מאדם לאדם.
כדור קסם או "פתרון פלסטר"?
"אני משתמש בציפרלקס תקופה, אכן יש שיפור משמעותי, אך אני מרגיש במעין "כלוב זהב" התרופה השפיעה עליי לטובה כמעט מיד, אך בה בעת גרמה לי לתשישות וכבדות, עייפות מתמדת וקושי להתעורר. חשתי משועבד לכדור וחסר אונים".
כאמור, ציפרלקס היא תרופה פופולרית הנרשמת לאחוז גבוה מאוד באוכלוסייה. אנשים רבים הנוטלים ציפרלקס נהנים מהשיפור הניכר במצבם הנפשי בעקבות נטילת התרופה, אך לא מצליחים להתמודד עם תופעות לוואי של התרופה. יתרה מכך, משיחות עם מטופלים עולה התחושה כי התרופה מקהה חרדות ומתחים, אך גם רגשות והתמודדות יום-יומית החיוניים לתפקוד שלנו. בנוסף פעמים רבות היא ניתנת בקלות רבה מדי לכל דורש, ללא פתרון אמתי לבעיות ולמתחים ולכן מהווה מעין "פלסטר", אקמול זמני לטיפול בחרדה עמוקה יותר.
כיצד ניתן להתמודד עם חרדות ללא תלות בציפרלקס?
גיא מספר: "סבלתי מחרדות קשות, מתחים, סחרחורת ודפיקות לב מואצות, חיי היו גיהינום…עם הזמן נפגם גם התיאבון ואכלתי פחות ופחות … כאשר הגעתי לטיפול נפשי הפסיכיאטר הבין לליבי, אמר שמדובר בבעיה נפוצה אצל אנשים רבים והמליץ על טיפול באמצעות כדורים. המלצתו הייתה לקחת כל יום כדור ציפרלקס. המחשבה על כך רק גרמה לי לתחושה קשה יותר, לא הייתי מעוניין להתחיל בלקיחת כדורים ולכן התחלתי לחפש שיטות טיפול בלחץ ובחרדה אשר באמת יעזרו לי בהתמודדות עם לחצים, מתחים וחרדות לאורך זמן וללא תלות בכדורים".
שלא כמו בשיטות טיפול קונבנציונליות, המניחות שיפור באיכות החיים של המטופלים באמצעות תרופות וכדורים, הטיפול הפסיכותרפי מבוסס על ההנחה כי יש להסיר מועקות וקשיים רגשיים מהשורש ולטפל בסיבות לחרדה. טיפול שכזה הוא טיפול שורשי, אשר תוצאותיו ארוכות טווח ואינן מידיות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי ככלי יעיל להתמודדות ארוכת טווח
טיפול קוגניטיבי התנהגותי רואה בדיכאון ובחרדה תוצרים של מחשבות שליליות, אשר מייצרות בתורן רגש שלילי. מטרת הטיפול היא ליצור שינוי ברגש ובתחושות באמצעות הכרה של דפוסי החשיבה הללו ומתן כלים להתמודדות עם התחושות והחרדות. במסגרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי נעזור בניסוח דפוסי החשיבה הגורמים לחרדה וננסה לאתגר אותם בחשיבה רציונאלית. במקביל לכך, ניצור וננסח יחד דפוסי חשיבה חדשים, חיוביים וגמישים.
לצד שינוי מחשבתי, הטיפול מניח כי לצד החשיבה החיובית, מתקיימת גם התנסות חווייתית בסיטואציות מאתגרות כלומר, המטרה היא לסייע למטופל לתרגל ולאמץ סט כלים וטכניקות חדשות שלמד בטיפול, ואף להראות לו כי ההנחות השליליות שלו אינן בהכרח משקפות את המציאות או את יכולת ההתמודדות שלו בפועל.
במקביל לליווי האישי והמקצועי בקליניקה, יתמקד הטיפול בבירור, יחד עם המטופל, בתהליכים, הקשיים והסיבות שהביאו אותו מלכתחילה ליטול ציפרלקס בקביעות, ומציאת דרכים נוספות לפתרון אותן בעיות.
התמודדות וליווי אישי להצלחה ארוכת טווח
נעים להכיר. שמי אורי פוקס, ואני פסיכותרפיסט ומתמחה בטיפול בחרדות ודיכאונות, שיחות עם מטופלים, פגישות וניסיוני הרב לימדו אותי על הסבל הרב שנגרם לאנשים בעקבות חרדה ומתחים. אין ספק כי חרדות מפריעות להתקדמות החיים ומשבשות את ההתנהלות היומיומית שלנו.
אני מטפל בחרדות מכל הסוגים באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי אשר מותאם לכל אחד ממטופליי, על פי רמת החרדה, ביטוייה וסוג החרדה. במהלך הטיפול אני מסייע לאנשים לטפל בבעיות שונות – החל מבעיות בדימוי גוף שלילי, טיפול בביטחון עצמי ועד להפרעות כפייתיות טורדניות (OCD), הפרעות ניקיון ועוד.
אני מבטיח לכם כי כל אחד מהמטופלים שלי זוכה להקשבה, אכפתיות וליווי אישי המתאימים לצרכיו הוא. כל אלו לצד תהליך טיפולי מותאם אישית
אם אתם סובלים ממצוקה נפשית ממושכת, חרדה, או דיכאון, אני מזמין אתכם ליצור עמי קשר ולהגיע לאחת מהקליניקות שלי בהן נוכל לשוחח על הדברים ולהתאים לכם תוכנית טיפולית המתאימה עבורכם. למען בריאותכם ולמען חיים טובים יותר.