התרופה קסאנקס, הנקראת בארץ גם קסאנגיס או אלפרליד, היא תרופה ממשפחת הבנזודיאזפינים. לתרופה זו השפעה מרגיעה ונוגדת חרדה. קסאנגיס משמשת לטיפול קצר טווח בחרדה ברמה גבוהה או בנדודי שינה.
אבל חכו רגע, יתכן שלמרות המלצות הרופא המטפל, בתרופת הקסאנגיס טמונה מלכודת דבש שלמעשה תעכב אתכם מהתמודדות אמיתית עם החרדה. מהי המלכודת? ואיזו נקודה מהותית מפספסים האנשים שנוטלים תרופות נגד חרדה? כל התשובות במאמר לפניכם.
חגית השתלבה אט אט בעבודה החדשה אליה התקבלה לפני כחודש.
הכל התנהל על מי מנוחות, עד שהבחינה בתופעה מוזרה מאוד- היא החלה לחוש דפיקות לב מואצות, תחושת מחנק, זיעה בכפות הידיים וחרדה גדולה מאוד. החרדה היכתה בה במלוא העוצמה במיוחד בשעה בה מסרה פרזנטציות לפני העובדים בחברה.
כל אלו הוציאו אותה מאיזון, והיא בעיקר היתה מבולבלת- למה זה קורה לי?
חגית היתה נבונה, והחלה לחפש אחר פתרונות לבעית החרדה. היא הגיעה לפסיכיאטר שרשם לה חצי כדור קסאנגיס, אותו התבקשה ליטול לפני תחילת העבודה. הטיפול הועיל לה מאוד, אבל הוא גרם לה להרגיש שהיא פשוט לא מסוגלת להתמודד לבד.
אליי היא הגיעה לאחר שימוש ממושך בתרופה, והביעה את נכונתה להפסיק עם נטילת הכדורים.
את מעונינת לצאת איתי למסע של טיפול בחרדה ללא תרופות? שאלתי אותה.
אני מוכנה לנסות, אורי. כמה זה יהיה קשה מ1 עד 10?
קסאנגיס- מלכודת הדבש של הסובלים מחרדה
מטופלים רבים שניסו תרופות נגד חרדה דוגמת קסאנגיס, מתארים את התרופה כחומר ממסך, שקל מאוד להתרגל אליו ולא פשוט להפסיק את השימוש בו. טיפול נפשי בתרופות הוא בדרך כלל רצוף עליות ומורדות, ההתמודדות עם החרדה פוחתת עם הזמן, ולעיתים גם חוזרת ביתר עוצמה, מה שמעלה את הצורך ליטול את התרופה בתדירות גבוהה יותר.
היתרון של טיפול תרופתי נגד חרדה הוא ברור לכל- המטופל חווה הקלה מידית ולראשונה מצליח להתמודד עם מצבי חרדה שבעבר היו בלתי אפשריים עבורו או גרמו לו להרגיש רע מאוד.
אבל, בפתרון שכזה טמונה "מלכודת דבש". ברגע שהאדם חש שיש בידיו "פתרון קסם" למצבי חרדה, אוטומטית הטיפול הטבעי לחרדות העצמי של אותו אדם פוחת הוא כבר לא חושש מהם כפי שחשש בעבר, עובדה שמפחיתה את היכולת להתמודד בכוחות עצמו במצבי החרדה.
נחזור לחגית ולהתקפי החרדה
נחזור לחגית, המטופלת שסבלה מהתקפי החרדה.
אם חגית היתה מצליחה להעביר פרזנטציה אחת בלי להזיע ולהיות חרדה, והתחזיות השליליות שלה לא היו מתקיימות, היא היתה מפנימה את המסר החשוב ביותר בהתמודדות עם חרדה והתקפי חרדה, והוא: הצלחתי לתפקד, למרות שבפועל חוויתי תחושות לא נעימות.
על הפידבק החיובי הזה, שיכול היה להביא תחושות טובות יותר בכל פעם שהיתה צריכה להרצות, חגית ויתרה לטובת "פתרון קסם" שלא באמת פתר את הבעיה מן השורש.
כלומר, הטיפול התרופתי "הקטין" את חגית, הוא לא אפשר לה ללמוד דבר על היכולות שלה, ועל היכולת שלה לתפקד בצורה טובה גם במצבי חרדה ואפילו בהתקפי חרדה מתמשכים ההתמודדות תהיה שונה.
קסאנגיס – גם במקרה הכי קשה, התרופה תעזור
כשמטופל נוטל טיפול תרופתי נגד חרדה, הוא מפספס נקודה חשובה עד מאוד, והיא שסף החרדה פוחת בהדרגה בסופו של דבר אם האדם מסכים לחוות אותה במלוא העוצמה.
הנזק היותר גדול נגרם לאדם מהתקפי חרדה, ולכן אנשים שעברו כמה התקפים בחייהם תמיד יחושו חשש מפני ההתקף הבא ויבצעו התנהגויות שונות כדי להפחית את הסיכון מהתקף נוסף. התנהגויות אלו נקראות בשפה המקצועית כ"התנהגויות זורעות ביטחון".
תרופות נגד חרדה דוגמת קסאנגיס הופכות להיות בדיוק כמו "התנהגויות זורעות בטחון", כשהאדם מקפיד להחזיק אותן בהישג יד, וכשהוא נמצא בלעדיהן הוא אינו חש בטוח.
אני צריך לגדול מזה, ודי בחרדות הקשורות לביצוע של האדם – כמו בפחד קהל או דיבור מול קהל או בסוגים נוספים של הפרעת חרדה חברתית וכיוצא בזה, טיפול תרופתי הוא לא יעיל בעליל. אומנם הוא מאפשר לאדם לתפקד בקלות, אבל התרופה יכולה לגרום לאדם לתלות פיזית ופסיכולוגית. במידה ואדם נוטל תרופה נגד חרדות דוגמת קסאנגיס, הוא בעצם מאבד את היכולת להתגבר על חרדה ללא תרופות.
למעשה, תרופות נוגדות חרדה כגון קסאנגיס, ואבן, קלונקס וכן הלאה, גורמות למוח להתנהג בדומה למצב של שכרות, אך מבלי להיות שיכורים. התרופות יעזרו לפרק זמן קצר, אך אם הבעיה בנפש לא נפתרה שום תרופה נגד חרדה לא באמת תעזור לטווח הארוך.
אז מה המסקנה? אמיר דדון, בשיר "בין קודש לחול" מתאר אותה באופן מושלם:
בין המציאות לשיגעון הכול חוזר אליי
שם במקום ממנו באתי אין שלום
והמסע הזה כבד וקצת גדול עליי
אני צריך לגדול מזה ודי.
האם שימוש בתרופות לא מומלץ בשום מקרה
ניתן לסכם את הדברים ולומר, כי שימוש בטיפול תרופתי לצורך טיפול בחרדה הוא בעייתי.
במידה והאדם סובל מחרדה ונוטל תרופה ייעודית, הוא אינו מתמודד עמה ורק מעניק לעצמו "פתרון פלסטר", המכסה את הבעיה בלבד ולא פותר אותה.
מעבר לכך, קיימים חסרונות רבים לטיפול התרופתי דוגמת תלות פיזית ופיזיולוגית והנצחת ההפרעה לטווח ארוך. כל אלו, גורמים למטופלים רבים להגיע לטיפול קוגנטיבי התנהגותי לאחר תקופה מסוימת בה צברו ניסיון בשימוש בתרופה.
למרות זאת, יש מקרים בודדים בהם ניתן להעזר בתרופה נוגדת חרדה. מקרה אחד הוא כשנשקפת סכנה בריאותית לאדם, והנזק צפוי להיות גדול. למשל, אדם שלא מצליח להירדם ימים ארוכים וסובל מאוד מן העניין, יכול לרכך את עוצמת החרדה אם יטול תרופת הרגעה לזמן קצוב.
או למשל, אדם עם פחד מטיסות מוכרח לטוס באופן חד פעמי, עדיף שיטול כדור אחד נגד חרדה ויעביר את הטיסה בשינה מאשר שיסתכן בפגיעה בעבודתו.
כמו כן, בכל מקרה בו האדם חש כי עוצמת הסימפטומים מהם הוא סובל היא גבוהה והוא עדיין לא חש בשיפור כתוצאה מהטיפול הפסיכולוגי, יש לשקול להסתייע בתרופה נוגדת חרדה באופן זמני ומבוקר.
במקום כדור קסאנגיס – טיפול מן השורש
בטיפול קוגנטיבי התנהגותי מדגישים את תפקידן של מחשבות אוטומטיות והנחות יסוד לקויות כמובילות את האדם למצב של חרדה.
כל עוד לא נטפל באמונות הללו ובתפיסות היסוד הבעייתיות, החרדה תופיע שוב ושוב.
ונביא דוגמא טריה מהקליניקה שאין טוב ממנה כדי להבין איך מתפתחת חרדה בראשו של אדם:
משה לא הצליח למצוא עבודה במשך חודשים ארוכים. הוא הסתגר בביתו, וכיוון שלא מצא שום כיוון מקצועי הוא חש חסר ערך. בהמשך, הוא הביע התנגדות לצאת מן הבית ולהמצא בקרב אנשים אחרים.
אחת המחשבות שזיהינו במהלך הטיפול הקוגנטיבי התנהגותי בקליניקה היתה: "פעמים רבות אנשים שיקרים לי, כמו ההורים שלי התייחסו אליי בזלזול כשלא הצלחתי לבצע מטלות פשוטות, וזה מעיד עד כמה אני חלש וחסר ערך"
מחשבה לא פשוטה זו הדהדה בראשו של משה, בכל פעם שחיפש משרה והתאכזב. עם הזמן, הוא החל לחוש חוסר בטחון, והחשש שלו למעשה "הגשים את עצמו" אפילו שלא היה רציונלי ונכון.
דפוס מחשבה שגוי נוסף שזיהינו אצל משה במהלך הטיפול היה : "אם לא אהיה מהעשירון העליון, עשיר ואמיד, אין טעם להתאמץ בפיתוח קריירה. אם לא אהיה בטופ אז לא שווה לנסות בכלל. זה סתם יתן עוד גושפקנה לכך שאני אדם חלש ובינוני".
מחשבה הרסנית זו גרמה למשה להתנהל בקפאון מחשבתי, ולא אפשרה לו להתקדם בחיפוש מתמיד אחרי המשרה שבאמת התאימה לו.
מה הפתרון עבור כל המקרים הללו
המקרים הללו ומקרים נוספים שהגיעו לקליניקה שלי, עוזרים לנו להפנים את התפיסה לפיה מחשבותיו של המטופל, הן שמייצרות את הרגש שלו, ההתנהגות ובהמשך למרבה הצער גם את המציאות.
אלו לא מקרים נדירים שהגיעו אליי לפני שנים רבות, אלא אחת מיני עשרות דוגמאות מאנשים שמגיעים אליי כשהם סובלים מחרדות, דכדוך או תחושת חוסר ערך.
במהלך הטיפול אנו עובדים על תפיסות העולם השליליות כדי לשנות אותן, ובמקביל מחזקים אצל המטופל את ההצלחות הקטנות.
במיוחד בקרב מטופלים שחשים "חסרי ערך", כאלו שבטוחים שהם פשוט "שתי ידיים שמאליות" ולא יצליחו להגיע לשום מקום בחיים, חשוב לחזק את ההצלחות ביומן ההצלחות. בין שהצליחו לבצע משימה בצורה טובה, ובין אם יצאו מאזור הנוחות והצליחו להתמודד עם הפחד, כל אלו הצלחות של ממש!
החיזוק של אותם אנשים יהיה לרשום את ההצלחה בצורה מודגשת, ולקחת את זה לרמה הבאה של לפנק את עצמם כפרס על ההצלחה.
פתרון יעיל לחרדות ללא תרופות
בין אם אתם סובלים מחרדות עקב המציאות הבטחונית, חרדת טיסה, התקפי חרדה במהלך הלילה או חרדות מכל נושא שהוא, חשוב שתדעו שהעניין הוא פתיר בהחלט וקרוב אליכם עד מאוד באמצעות טיפול CBT.
התוצאות כתוצאה מן הטיפול מורגשות בשטח, והמטופל חש מצוין תוך מספר טיפולים קצר
הטיפול מתבצע תוך התמקדות בלב הבעיה- החרדה הספציפית ממנה אתם סובלים ומאפייניה, מה שמאפשר התאמה מירבית של הטיפול לצרכי המטופל
הטיפול מבוסס על שיטת הטיפול המצליחה בעולם CBT, המטפלת בתפיסות חשיבה שגויות ושליליות
סובלים מתסמיני חרדה? חשים צורך להתייעץ? אני מזמין אתכם ליצור איתי קשר לתאם איתי ולהגיע לקליניקה שלי בנתניה או בהרצליה לטיפול בחרדות ולהתבונן לחרדה בעיניים מבלי לפחד. יחד נגלה שהשד לא נורא כל כך, ויותר חשוב מכך- יש הרבה מה לעשות!
מאמרים נוספים שעלולים לעניין אתכם
- הפרעות קשב וריכוז ודרכי טיפול – הפתרון שמעבר לדלת
- טיפול בחרדות חברתיות אצל מבוגרים – ההתגברות והשינוי המיידי
- קלונקס – המדריך לנטילת הפרופה נגד חרדות ודיכאון
- ציפרלקס – כל מה שאתם צריכים לדעת עליה
- רסיטל – מלכודת הדבש של הרפואה המודרנית