החיים המודרניים עמוסי מתחים ואתגרים. כולנו נדרשים להתמודד עם אירועים ומצבים המעוררים בנו לחץ ודאגה במידה כזו או אחרת. במקום העבודה אנחנו נדרשים לעמוד במטלות מאתגרות, לחצי זמן, בוסים דוחקים ועוד.
בביתנו אנחנו מתמודדים עם אתגרים זוגיים, גידול הילדים וניהול הבית והמשפחה. אכן, אין ספק שהחיים מציבים בפנינו אתגרים רבים וכמעט בלתי אפשרי שלא להילחץ או לדאוג מדי פעם.
אך מה קורה כאשר מד העומס עולה ועולה, הדאגות מצטברות ואנחנו כורעים תחת הנטל? מתי המתח הופך קשה מנשוא ומתעצם לחרדה?
כל מה שרציתם לדעת על חרדות וכיצד לזהות את התסמינים, וגם האם נגזר עלינו להיות בחרדה מתמדת?
כל מה שהיה נראה כל כך נורא התגמד, ובזכות הכלים שקיבלתי בטיפול והביטחון העצמי שגידלתי מחדש, אני יודעת שזה רק מכשול בדרך שאני יכולה לצלוח בעצמי, ללא ספק."
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל…"
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
Fight or Flight מכירים?
כמעט כולנו מכירים את המשפט "הילחם או ברח", מהיכן הוא בעצם מגיע? מדובר במנגנון מופלא שנועד לשמר את המין האנושי, לא פחות. המנגנון הזה קיים עוד מימי קדם,
(וממש כמונו הוא מתפתח ומשתנה בהתאם לזמנים ולצורך)
אז הוא הופעל בעת מפגש עם טורפים וסכנות אחרות אשר ארבו לאדם. תפקידו היה "להצית" מעין צליל אזעקה ביולוגי בגוף על מנת לאפשר לאדם לנקוט בפעולות התחמקות.
צליל האזעקה הביולוגי כלל עלייה ברמת האדרנלין המופרש בגוף ויצירת שלל תגובות פיזיות כדוגמת דופק גבוה, זיעה ורגישות מוגברת לסביבה , כל אלו נקראים תגובת “הילחם או ברח”, תגובה אשר מטרתה הישרדותית והיא נועדה להגן ולהכין את האדם לשני מצבים: התמודדות פיזית או בריחה מתוך הגנה.
כלומר, חרדה היא מצב נורמלי?
בינינו, הסיכוי שיקפוץ עלינו פתאום טיגריס, הוא קלוש, עד אפסי. אז מה בעצם התועלת במנגנון ההישרדותי הקסום הזה? האם תם זמנו? חלילה, ההיפך הוא הנכון.
עבור רובנו, אנשים כמוני וכמוכם החיים בעידן מודרני ומתמודדים עם שלל גורמים ומצבים מדאיגים או מלחיצים – מתחים ותחושות של חרדה הם הכרח הישרדותי ונורמליים לחלוטין.
את הטיגריסים והאריות החליפו דאגות וחרדות אשר סובבות לרוב סביב נושאים כמו בריאות, עבודה ,כסף, חיי משפחה וכד'.
כאשר אנו חשים את התחושות הייחודיות של המנגנון הזה לפני משבר, או אירוע חשוב בחיינו, מדובר בבת קול ביולוגית לתגובת “הילחם או ברח” המקורית. מטרתה, כאמור, להכין אותנו פיזית ומנטלית למצב אותו הגוף מפרש כאיום או כבעיה הדורשת התמודדות מיוחדת.
חרדה תסמינים – על הגבול הדק שבין "סטרס" לחרדה
יעל משתפת: "אני עובדת בפירמת עו"ד גדולה ומוכרת. לפני כמה חודשים קיבלנו לטיפולנו לקוח משמעותי במונחי המשרד. תקופה ארוכה "חיזרנו" אחריו והנה הוא הצטרף לחוג לקוחותינו. בחודשים האחרונים עבדנו ללא ליאות על התיק שלו. אספנו ראיות, גבינו עדויות, נשמתי ואכלתי ניירת ופסקי דין, כמעט ולא הייתי בבית. כאשר כן הייתי, הסתובבתי מרוטה ועצבנית, כל דבר קטן הקפיץ לי את "הפיוז". כולם בבית נשמו לרווחה שהטיפול במקרה נגמר, כן, גם אני. לקח לי זמן להבין שהמתח והלחץ השאירו משקעים ושינו צורה.
ביקור אגבי בקניון שלווה בלחץ בחזה, נסיעה ארוכה ברכב שאילצה אותי לעצור בצד ולנשום עמוק, רעד בידיים שכבר לא יכולתי להסתיר, המון חלקים קטנים בפאזל שלא הצלחתי להשלים לתמונה כוללת. אחרי התייעצות עם מספר רופאים ושלילת בעיות רפואיות, אמרתי נואש. כביכול, הכל אצלי בסדר. הבעיה שממש לא חשתי בסדר. לא רק שלא חשתי בסדר, התחלתי לפתח פחד הולך ומתעצם מהחרדות עצמן, אותה תחושת מחנק ורעד בידיים. ככל שעבר הזמן והתחושה לא חלפה, הבנתי כי מדובר בחרדה".
לפעמים החיים מתעתעים בנו. מתי נוכל לדעת אם אדם נתון בחרדה או שהוא פשוט תחת מתח ולחצים? למעשה, אדם הסובל ממתח או לחץ נפשי, נמצא תחת מתחים כתוצאה מאירוע ספציפי כמו עומס בלימודים, קידום בעבודה, החלטות משמעותיות ועוד.
לרוב, כאשר יחלוף האירוע, הסטרס יחלוף עמו ותחושת הלחץ תיעלם. להבדיל ממצב של הפרעת חרדה, בה הפחד והדאגה אינם נעלמים ואף עשויים להחמיר עם הזמן. יתרה מכך, לעיתים החרדה מתעוררת רק מהמחשבה או הציפייה לסכנה, ולאו בהכרח מקיומה של סכנה אמתית. החרדה מתאפיינת בתגובה מוגזמת או חסרת פרופורציה לגורם הלחץ, פוגעת בתפקוד היום-יומי ומפריעה בניהול אורח חיים תקין .
חרדה – קווים לדמותה
חרדה מוגדרת כרגש המאופיין בתחושות של מתח ומחשבות מדאיגות, לצד שינויים פיזיים כמו לחץ דם מוגבר, הזעה, דופק מואץ וכו'. אנשים רבים הסובלים מהפרעות חרדה מתענים גם במחשבות פולשניות חוזרות או דאגות. דבר העשוי לגרום להם להימנע ממצבים מסוימים מתוך חשש , פחד ודאגה מקושי בתפקוד.
חרדה תסמינים – אלו תסמינים מעידים על חרדה?
"גיא חיכה המון זמן לקידום הזה וכאשר זכה בו, הוא חש המאושר באדם. לכן, בתחילה הוא בכלל חשב ש"חטף" איזה וירוס. שבועיים הסתובב עם תחושת חוסר נוחות בבטן. ואז הקיא לראשונה במשרד, לא נעים בכלל. אחרי יומיים בבית, חזר למשרד רק על מנת לגלות שהוא שוב לא מרגיש טוב: כאבי בטן, בחילות ותחושה כללית של חולשה. הוא חש שעוד רגע הוא עלול להקיא שוב ולכן אסף בזריזות את חפציו ומיהר הביתה. את הימים הבאים בילה במיטה בתחושת חולשה כללית. לאחר שחש שיפור חשב על חזרה למשרד ואז החליט כי עוד מוקדם ועדיף לנוח. בשבוע שלאחר מכן גילה כי רק המחשבה על החזרה למשרד מעוררת בו חשש ורתיעה ואפילו תחושות פיזיות לא נעימות. התחושות הללו לא רק שלא נעלמו, אלא הלכו וגברו".
ממש כמו גיא, אנשים הסובלים מהפרעת חרדה יחוו תחושה כללית של אי נוחות ויחושו ערים תמידית לסכנה. התסמינים לחרדות מגוונים ומשתנים ועשויים להיות:
תסמינים | הסבר |
---|---|
דאגה מופרזת | מחשבות טורדניות ומדאיגות באופן תמידי |
בעיית עיכול כרונית | מצב המאופיין בהתכווצויות של הבטן, נפיחויות, גזים, עצירות ו/או שלשולים, יכולה להצביע על חרדה במערכת העיכול. |
בעיות שינה | חוסר יכולת להירדם או לישון שינה רצופה במשך תקופה ארוכה. |
פחדים לא רציונליים | פחדים שאינם בפרופורציה וקשורים בדרך כלל למצב מסוים או לאובייקט מסוים. |
מתח שרירים | מתח שרירים קבוע –הידוק קבוע של הלסתות או האגרופים או מתח בשרירים אחרים בגוף |
האם נגזר עלינו לחיות בחרדה מתמדת?
ממש לא! אלו אינם חיים איכותיים המאפשרים אושר ותפקוד תקין.
נעים מאוד, שמי אורי פוקס בעל תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית ומטפל CBT מוסמך ואני כאן על מנת לספר לכם כי חיים ללא חרדות, הם לגמרי אפשריים!
על כן אני רוצה להציג בפניכם פתרון טבעי ועוצמתי לטיפול בחרדות – טיפול קוגניטיבי התנהגותי . מדובר בטיפול קצר מועד וממוקד מטרה מבוסס מחקר אשר יעילותו הוכחה במגוון מקרי חרדה.
הטיפול מתבסס על ההבנה כי מחשבות, רגשות ותחושות פיזיולוגיות קשורים בקשר הדוק ומשפיעים זה על זה. על פי גישה זו הקשיים הנפשיים הם תוצר של דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים הגורמים סבל רב למטופל ולסביבתו.
במהלך הטיפול אנחנו מתמקדים בשינוי דפוסי חשיבה שליליים לצד לימוד התנהגויות חדשות ובניית אסטרטגיות התמודדות חיוביות ופרודוקטיביות במטרה להקטין את החרדה ולהקנות אורחות חיים חיוביות.
אני מזמין אתכם ליצור עמי קשר, יחד נוכל לטפל בחרדה ולהשיב לכם אנרגיה וחיוניות לאורח חיים תקין ובריא.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו
מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי
החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד.
זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור
לעומק ולאבחן את שורש הבעיה,
במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את
העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות
שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר – זהו
תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד.
התהליך מותאם אישית לכל מטופל
ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה
וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.