אחח… ההנאה שבשינה.
כולנו משתוקקים להיכנס למיטה בשעת לילה מאוחרת, לשים את הראש על הכרית, ופשוט… להירדם.
שינה היא דבר נפלא, כבר בתנ"ך בספר משלי, הרחיבו אודות התענוג הגדול שבשינה : "מתוקה שנת העובד".
השינה עבור האדם היא צורך בסיסי, ובלעדיה לא יוכל לתפקד היטב. אך מה לעשות, שאצל חלק גדול מהאנשים השינה היא דבר שהם יכולים רק לחלום עליו.
הפרעת שינה היא תופעה נפוצה והיא פוגעת בכ-80% אחוז מהאנשים בשלב כלשהו בחייהם. מדובר במצב בו כמות ו/או איכות השינה נפגמים, ומובילים לירידה ברמת האנרגיה והתפקוד של האדם, ועשויים לגרור גם תופעות לוואי אחרות כמו תיאבון מוגבר, דיכאון, הפרעת חרדה ותופעות נוספות.
כל מה שהיה נראה כל כך נורא התגמד, ובזכות הכלים שקיבלתי בטיפול והביטחון העצמי שגידלתי מחדש, אני יודעת שזה רק מכשול בדרך שאני יכולה לצלוח בעצמי, ללא ספק."
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל…"
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
איזה טיפול יכול להחליף לחלוטין את כדורי השינה שכה התרגלנו אליהם?
אוהד התייצב בקליניקה בשעה 08:00 בבוקר, ונראה פשוט מותש. מזה כ4 שבועות אינו מצליח לישון יותר מ-3 שעות בכל לילה.
אני עייף מאוד, תבין. הוא אומר לי, אבל מהרגע שאני מניח את הראש על הכרית, המוח שלי מתחיל לפעול, אני מרגיש תחושות לחץ וסטרס והשינה ממני והלאה.
מאותו רגע, אני פשוט לא מסוגל להימנע מלהציץ בשעון- עוד שעה עברה, עוד שעה עברה… השעה כבר 2:00 בלילה, ואני לא נרדם… מה יהיה איתי? בסוף לילה כזה אני קם בבוקר מותש לגמרי, וחוזר חלילה…
בתיה נמצאת בהריון מתקדם, והיא שמה לב, שככל שהיא מתקדמת בהריונה, נדודי השינה שלה הולכים ומחריפים. היא ניסתה כבר כמעט הכל כדי להירדם – לא להציץ בנייד לפני השינה, לוותר על מנוחת הצהריים, לבצע הרפיה לפני השינה, אבל למרות הכל היא סובלת מקשיי הרדמות, המשבשים את סדר יומה לחלוטין.
הפרעת שינה – שינוי דפוסי חשיבה הפוגעים בשינה
הפרעת שינה נחלקת למספר סוגים, ביניהן:
- אינסומניה – מצב של חוסר שינה, שבא לידי ביטוי בקושי בהירדמות או ביקיצה מוקדמת.
- היפרסומניה – הפרעת שינה לא נפוצה הגורמת לעודף שינה.
- פראסומניה – הפרעת שינה המתרחשת בזמן השינה עצמה, וכוללת הליכה ממקום למקום בזמן השינה וביעותי לילה חוזרים.
ההפרעה הנפוצה ביותר המוכרת לרוב המטפלים היא האינסומניה, הגורמת לכך שלא נוכל להרדם. נשכב במיטה למשך שעות ארוכות, נתהפך מצד לצד אך השינה המיוחלת לא תגיע.
דורנו הוא דור עמוס במיוחד, מלא בטרדות ובגירויים, ורוב האנשים מתקשים מאוד להשקיט את "הרעש" הנוצר בראשם בשעות הלילה, ופשוט לשכב לישון.
אחד מהדברים המרכזיים אותו מבקש טיפול CBT (קוגנטיבי התנהגותי) לשנות הוא את דפוסי החשיבה הפוגעים באיכות השינה.
לרוב, מקרים של אינסומניה נובעים ממחשבות שאינן מרפות, הנלוות למצב של חרדה או מצוקה נפשית כלשהי.
דפוסי חשיבה נוספים שעשויים להיות בעייתיים מאוד הם דפוסים הקשורים לשינה עצמה. מטופלים רבים מגיעים אליי כשהם בטוחים ש"לילה אחד ללא שינה יפגע בכל התפקוד לאורך כל השבוע" וכתוצאה מכך חרדים טרם שעת השינה.
הטיפול הקוגנטיבי – התנהגותי יאתר את דפוסי החשיבה הבעייתיים הפוגעים בשינה, ונעבוד יחד על החלפתם בדפוסים חדשים שירגיעו את המטופל וייטיבו עם שגרת השינה.
אני חושש מלא להירדם! מקרה קלאסי של מטופל
אריאל הגיע אליי כשהוא מותש לחלוטין. בכל לילה, כשהגיעה השעה 22:00, והוא חשב לעלות על יצועו ולשכב לישון, תקפה אותו חרדה עצומה.
מה יקרה אם שוב לא אצליח להרדם? איך אעבור את היום ? איך אטפל בכל הדברים בעבודה ובבית? מחשבות טורדניות גרמו לייצור יתר של אדרנלין בגופו, ונחשו מה? השינה היתה ממנו והלאה…
אליי הוא הגיע כשהוא בטוח שלא אצליח לעזור לו להתמודד עם הפרעת השינה שלו. ממרר בבכי הוא שיתף אותי- אין כדור שלא ניסיתי.
חכה רגע, הצעתי לו. יש לי רעיון בשבילך.
נו, נשמע. הוא היה כל כך מיואש שהיה מוכן לנסות הכל.
אני מציע שהלילה לא תלך לישון כלל! הוא הסתכל עליי כמי שנפל מהירח.
מה? אני פשוט מותש! איך אתה אומר לי דבר כזה?
כן, הוספתי. ולא רק זה, אני מבקש ממך בכל לשון של בקשה שתעשה בדיוק את מה שאומר לך.
קח לך בבקשה דף ועט, ובכל שעה עגולה בה אתה שוכב במיטה רשום את השעה שאתה רואה בשעון.
מחר, אשמח לראות אותך שוב עם טבלה ובה ציון של כל שעות הלילה- החל מ22:00 בלילה.
זו לא תהיה בעיה עבורי, אריאל אמר. אני גם ככה לא ישן.
מצוין, סיימתי ונפרדנו לשלום.
למחרת, אריאל הגיע אליי ואמר: ניסיתי לעשות את מה שביקשת ממני, אבל לא הצלחתי לסיים. נרדמתי איפה שהוא אחרי השעה 2:00 בלילה.
לא, זה לא טוב! אמרתי לו.
אני מבקש שלא תירדם בכלל, ותקפיד על רישום בכל שעה עגולה.
לאחר מספר ימים, אריאל הופיע אצלי ואמר-
אתה קוסם! מצאתי את עצמי רדום כבר בשעה 23:00, או קצת אחרי, אני לא יודע איך עשית את זה!
זה ניסיון שעשיתי עם כמה לקוחות, מדובר בטיפול התנהגותי שנועד להסיח את הדעת מנושא השינה, אך חשוב להבין שטיפול כזה לא יעבוד על כל מטופל. לעיתים קרובות, יהיה עלינו להשקיע מאמצים וכלים שונים לחלוטין בכדי לסייע לאדם החרד להירגע ולהצליח להירדם למרות הכל.
טיפול בהפרעת שינה באמצעות טיפול CBT
בטיפול ננסה לפרק את המחשבות הטורדניות לגורמים, נברר בדיוק מה הסיבה שהמיטה הופכת ל"שדה קרב" ואיך ניתן להפחית את עוצמת הפרעת השינה.
המטרה הסופית בטיפול היא לגרום למטופל להסתכל על השינה בצורה פחות חרדתית.
הפרעת שינה – מיתוסים בעייתיים
- תחושות ערנות ועייפות קשורות למספר השעות בהן ישנו בלילה – במהלך הטיפולים המטופל יבין כי תחושות של ערנות ועייפות לאו דווקא קשורות למספר השעות בהן ישן בלילה.
הסברתי לנועה שגם אם היא ישנה בממוצע 5 שעות בלילה, אין זה אומר שהיא לא תוכל לתפקד. משמעות הדבר מבחינתה הוא קצת יותר עייפות במהלך היום. זה הכל.
- לילה רע = יום רע, ולהפך – מטופלים רבים סוברים כי לילה רע עם שינה לא איכותית ולא רצופה בהכרח יוביל ליום רע, ולהפך. על ידי שינוי התפיסה הבעייתית נוכל להפיג את המתח הנלווה למטופל כשהוא נכנס למיטתו.
עידו היה משוכנע שכיוון שהוא לא ישן ברציפות במשך שבוע, הוא יסבול מכאבי ראש ומקושי להתרכז בעבודתו. ניהלנו טבלה בה ביקשתי שירשום את הרגשתו הפנימית. האמת היא שהוא חש טוב מאוד לאורך רוב שעות היום.
- הפרעת שינה תוביל לחוסר תפקוד בבית ולעצבים נפשיים – חלק מהמטופלות שהן אמהות משתפות אותי שהחשש הגדול ביותר שלהן מחוסר שינה, הוא מהקושי בתפקוד בבית ביום שלמחרת והחשש מכך שיתפרצו על הילדים.
שירי הגיעה אליי כשהיא מוצפת חרדות כתוצאה מחוסר שינה לאורך שלושה ימים רצופים. מסתבר שהיא חששה כל כך מחוסר שינה והתופעות שנלוות אליה כך שלא הצליחה להירדם.
במהלך הטיפול אתגרנו את התפיסה הבעייתית, ושירי ראתה שהיא מוצאת בעצמה כוחות וסבלנות גם כשישנה מעט פחות.
איך משתחררים מהלחץ הנפשי שרודף אותנו?
כפי שכבר ציינו, עקב העומס בו אנו שרויים, והגירויים להם אנו חשופים קשה יותר ויותר להירדם ופשוט "לשחרר". קיימות דרכים נוספות לטיפול בלחץ מלבד טיפול CBT: שיחה עם בן הזוג או חבר קרוב, ביופידבק, תרגילי הרפיה, מדיטציה, ניהול מחברת דאגות בה ניתן לרשום את המחשבות המדאיגות לפני השינה ופשוט להניח להן למשך הלילה ועוד.
והכי חשוב – לא להתאמץ בכוח להירדם, אלא לקום מהמיטה ולבצע פעולות מרגיעות במידה ולא מצליחים להירדם.
הפרעת שינה – למה לא להיעזר בכדורי שינה?
שימוש בתרופות שינה או כדורי שינה, אמור להיעשות בפיקוח רפואי תוך התייעצות עם רופא. דעות המומחים באשר ליעילותן של תרופות אלו חלוקות, וחלק גדול רואים בהן מוצא אחרון בשל העובדה כי הן גוררות שלל תופעות לוואי ובין היתר גם התמכרות.
במקום תרופות לשיפור השינה, ניתן להיעזר בתרגילי הרפיה לפני השינה, בשינוי בהרגלי החיים הבסיסיים כדי ליצור סביבת שינה נוחה כמו הימנעות משתיה מוגזמת בסוף היום, הימנעות ממנוחת צהריים ומסכים וכן הלאה.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו
מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי
החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד.
זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור
לעומק ולאבחן את שורש הבעיה,
במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את
העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות
שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר – זהו
תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד.
התהליך מותאם אישית לכל מטופל
ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה
וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
מתי כדורי שינה כן יכולים לעזור?
כדורי שינה עשויים לשמש כטיפול אפקטיבי לזמן קצר. למשל, לספק הקלה מידית בתקופה של לחץ רב או כאשר המטופל לא מצליח להירדם במשך ימים שלמים. עם זאת, חשוב לדעת שהטיפול ארוך הטווח המיטבי בהפרעת שינה לא מבוסס על כדורים ותרופות.
בניגוד לתרופות נפשיות, הטיפול הקוגנטיבי-התנהגותי מתייחס לגורמים השונים העומדים בבסיס הפרעות השינה ולא רק מפיג את התסמינים.
הטיפול דורש זמן ומאמץ כדי להגיע לתוצאות, אך ההשקעה כדאית, שכן חוסר שינה מתמשך עשוי להוביל למגוון בעיות פיזיות ונפשיות כמו יתר לחץ דם, חרדה, דיכאון, סכרת, מחלות לב ועוד.
אל ייאוש – השינה בדרך
חשוב מאוד הפרעת שינה אינה גזרת גורל, ניתן ואפשר לטפל בהפרעת שינה ולהיפטר ממנה לחלוטין מהשורש. מטופלים שבאים לתהליך ולומדים את הכלים זוכים לחזות בתוצאות טובות שיחזיקו מעמד לכל החיים.
אני מזמין אתכם להגיע אליי לטיפול יסודי ומקיף בהפרעת השינה, ולהשיב לעצמכם את איכות החיים!