חרדה הינה תופעה די נפוצה והיא מוכרת גם בקרב מבוגרים ובקרב ילדים ובני נוער. ישנן הפרעות חרדה שונות, כאשר חרדות אלה, מלוות בפחד בחשש, כאשר לא קיימת סכנה ממשית. ישנן חרדות ספציפיות, כמו חרדה חברתית, חרדה מטיסות, חרדה מרעשים מסוימים ועוד. אנשים הסובלים מחרדות, עשויים להיתקף בהתקף פאניקה, כאשר התקף זה, הוא ללא שליטתם. כאשר התקפים אלה נשנים, ההמלצה היא ליטול תרופות לחרדה באמצעות רופא או פסיכיאטר.
התקפות החרדה, באה לביטוח באספקטים פיזיים ונפשיים וכן, ברמה הקוגניטיבית -התנהגותית. כל נושא החרדות, הן תופעות לא נעימות כלל ומדובר על תופעה שהיא בעלת פגיעה מכרעת באורח חייו ובנפשו של הסובלים מתופעה זו. ישנן דרגות שונות של חרדות וישנם כאלה שהן חמורות מאוד. יש לציין כי קיימות תרופות לחרדה, אך אין די בנטילת תרופות פסיכיאטריות שמרגיעות לפרק זמן מסוים, כי אם, קיים צורך בטיפול קוגניטיבי התנהגותי הנעשה באמצעות פסיכותרפיסט מומחה וותיק בתחום.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
חרדה בקרב ילדים ובני נוער
ישנן חרדות אופייניות לילדים ובני נוער, כשאר מדובר על חרדה חברתית או חרדה לפני מבחנים. יש לתת מינון מתאים של תרופות לחרדה לילדים הסובלים מתופעה זו. התאמת סוג ומינון התרופה, היה כמובן תלויה לרמת החרדה ולאופי המטופל. ישנה שליטה מסוימת במטופלים אשר נוטלים תרופות נגד חרדות, מה שמאפשר חזרה לתפקוד מלא וסביר. ישנן תרופות מקבוצת SSRI אך יש לדעת, כי גם לתרופות אלה, עשויות להיות תופעות לוואי קלות, אשר נעלמו עם המשך קבוע ועוקב של נטילת התרופה.
התופעות של התקף חרדה ברמות שונות הן, תחושת פחד, לחץ ומצוקה. אנשים אלה, נוטים להתרחק ולהימנע מגורמים המעוררים חרדות. אנשים אלה כאמור נוטים להתבודד. מחשבות מטרידות ממלאות את ראש הסובל מתופעה זו והתחושה היא של לץ חזק בחזה, כאבי בטן, התכווצות שרירים ועוד, עליה בדופק הלב, הזעת יתר ועוד. כאשר מדובר על התקפים חוזרים ולעיתים תכופות, ההמלצה של הרופא או הפסיכיאטר בדרך כלל, היא לקחת תרופות לחרדה לפרק זמן קצר, עד שההתקפים נעלמים.
כלים להתמודדות בשילוב טיפול פסיכולוגי ותרופות נגד חרדה.
כאשר אדם פונה מיוזמתו לטיפול פסיכותרפי הוא מודע לקשיים שעומדים מולו, זה כבר צעד מבורך אל עבר הפיתרון. ישנם טיפולים שונים כאשר הבולט והיעיל בהם, הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). הפסיכותרפיסט, יעניק כלים למטופלים, כגון חשיבה חיובית, התמודדות נכונה מול החרדה, שינוי באורח החיים ואופן החשיבה, תרגילי נשימה להפחתת החרדה ולשליטה מלאה בה ועוד. במקרים של החמרה במצב, הפסיכיאטר ייתן הקלה באמצעות מרשם עבור תרופות לחרדה.
יש לעקוב אחר המטופל ולנסות את הטיפול על פי הנחיות הרופא, עד שהתקפי החרדה פחתו וייעלמו לחלוטין. לרוב, מדובר בטיפול תרופתי, אשר ניתן לתקופות קצרות כמו חודש ואפילו מספר שבועות בלבד.טיפול באמצעות תרופות לחרדה, נחשב לטיפול בטוח, והוא ניתן ע”י רופא פסיכיאטר אשר מאבחן תחילה את תופעת החרדה. בשנים האחרונות, אנו רואים שינוי, כאשר גם רופאי המשפחה, נותנים תרופות נגד חרדות במיוחד אם מדובר על מתן מינון נמוך. יש לדעת, כי תרופות הנוגדות חרדה, לרוב אינן מרפאות אותן, כי אם מדובר על הרגעה זמנית של הסימתומים. זו הסיבה למעשה, שמטופלים רבים מפסיקים את נטילת התרופות. החרדה עם הזמן חוזרת בהדרגה וכאן יש את הצורך בטיפול פסיכותרפי, הניתן ע”י מטפל מוסמך.
סוגי התרופות להרגעת חרדות שהן נפוצות יותר
קסנקס, ציפרלקס וקלונקס, הינן תרופות שהן נפוצות יותר חלקן משמשות לטיפול קצר טווח וחלקן לטווח ארוך יותר. קבוצה זו של תרופות, היא ממשפחת הבנזודיאזפינים. תרופות לחרדה מסוג זה, יעילות לפוסט טראומה, פוביות, חרדה חברתית, חרדה מקהל ועוד. גם פוביות עקשניות והתקפי חרדות, ניתנות לטיפול בתרופות אלה והן מעלות את רמת הסרוטונין.
יש לציין, כי חרדות מלוות בדיכאון ולכן תרופות אלה, אף יעילות הגד דיכאון, במיוחד תרופה מסוג ציפרלקס. תרופות לחרדה, הן בעלות תופעות לוואי נמוכות, כאשר ההשפעה על המטופלים עקב נטילתן היא חיובית. גם תרופות פסיכיאטריות , ממשפחת SSRI, נמצאו יעילות לטיפול בהפרעות נפשיות אחרות כגון OCD.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בשילוב עם תרופות לחרדה
טיפול יעיל, הינו טיפול קצר מועד של פסיכותרפיסט המתמחה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, היות וכל סוגי תרופות לחרדה, משפיעות לתקופה קצרה ואת שורש הבעיה יש לפתור, באמצעות טיפול בחרדות הכולל שינוי דפוסי ההתנהגות, הקניית תרגילי נשימה ושיחות עם המטפל.. בשיטה יעילה זו, משתמש אורי פוקס, שהוא אחד מהפסיכותרפיסטים הידועים.. אורי דוגל בשיטה זו שהיא בעלת תוצאות מוכחות. אורי משלב טיפול תרופתי, רק במקרים של הרגעה לתקופה מסוימת במקרים קשים של חרדות והתקפי פאניקה.
אורי, מקבל בקליניקות שלו הנמצאות בפולג נתניה ובהרצליה והוא בוגר תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית קלינית. אורי שינה כיוון והחל ללמוד שנים את מקצוע הפסיכותרפיה והיום הוא מיישם שיטות יעילות אלה בקרב מטופליו.
מאמר זה, אינו מהווה ייעוץ רפואי ויש להתייעץ עם הרופא המטפל.