צלצלו עכשיו 077-8050570

איך לזהות התקף חרדה?

קרה לכם פעם שחשבתם שאתם עוברים התקף לב אבל לא היה ולא נברא? האם הרגשתם אז שאתם מזיעים, החזה כואב, קשה נורא לנשום ואתם נחנקים? אין ספק שצריך לפקוח עיניים ולוודא שלא מדובר בהתקף לב. עם זאת, לרוב מדובר בתופעה הנקראת התקף חרדה או התקף פאניקה.

התקף חרדה או פאניקה מתייחס למצב פתאומי של מתח נפשי וגופני, מה שגורם למערכת העצבים בגוף להיכנס למצב של מלחמה. המוח מזהה גורם מסכן כלשהו, עובר בבת אחת לעמדה של "לחם או ברח" ולרוב בוחר באפשרות השנייה.

זה מה שהמטופלים שלנו מספרים:

אני נבהל או חושש ממשהו – האם אני צריך לדאוג?

בעיקרון לא. בהלה רגילה היא מצב מגונן של הגוף ותגובה מאד טבעית ולא רצונית למצב שאותו המוח מזהה כמסכן או מאיים. מצד שני, אם הבהלה מופיעה פתאום, ללא הסבר מיוחד או טריגר כלשה ומלווה בתסמינים כמו פחד נוראי שמציף, דופק מהיר מאוד, נשימה מהירה ושטחית, סחרחורות, לחץ בחזה, מחנק, זיעה קרה, בחילה, כאב בטן, עור חיוור מאד ותחושת כאב עד כדי שיתוק בשרירים, סביר להניח כי זוהי אינה בהלה רגעית רגילה, אלא התקף חרדה של ממש.

התקף חרדה יכול להיות חד פעמי אך יכול גם לחזור על עצמו ולכן אם כבר קרה לכם כמה פעמים, סביר להניח מדובר בהפרעת חרדה וההתקף הוא רק הביטוי החיצוני. במקרה כזה, מומלץ לפנות לטיפול ולא לחכות – כיוון שהתקפי חרדה חוזרים יכולים למנוע מכם להתקדם ולהתפתח ולפגוע בכל תחומי החיים.

כפי שכבר ציינתי, סימני התקף החרדה דומים מאוד לסימנים של אירוע לבבי ולכן בראש ובראשונה יש לשלול בעיה רפואית לפני שקובעים כי מדובר בחרדה. כדאי גם לדעת שאותו מנגנון שאחראי לתגובה החרדתית של הגוף מופעל מהר מאוד אך נרגע לאט עד מאוד ולפעמים יכול ליצור תגובת שרשרת, כי אם זה קרה פעם אחת ונמשך זמן מה זה עלול לגרום לחשש שמשהו אצלי לא תקין ולעורר חרדה נוספת.

למה זה קורה לנו בעצם?

אורי פוקס - מטפל בחרדות ובעל תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית

התקפי חרדה הם דבר נפוץ יחסית. הם מופיעים לא פעם בגלל אחד מהגורמים הבאים

  1. סיבות פסיכולוגיות – תפיסה לא נכונה ולא מציאותית של מצבים מסויימים בחיים. מצב רגיל ושגרתי נתפס כמפחיד ומסכן חיים, אף על פי שאינו כך. אנחנו מאבדים פרופורציות כשאנחנו מפרשים מצבים כלשהם בחיים, אנחנו מקבלים את התחושה שמשהו נורא עומד לקרות, גם אם זה מצב מוכר שלא עורר תגובה שכזאת בעבר.
  2. קשיים רגשיים – קושי בהתמודדות עם דרישות יומיומיות ומצבי לחץ, מצב בריאותי כלשהו או תגובת יתר רגשית למשברים בחיים.
  3. נטייה גנטית – כמו כל דבר כמעט, גם התקף חרדה עלול להיות מושרש בגנים. אדם שבמשפחתו הקרובה יש היסטוריה של התקפי חרדה הוא בעל סיכוי גבוה מאד לסבול מההתקפים במהלך חייו.
זו המגיפה השקטה של הדור שלנו וכבר מצאנו לה תרופה יעילה במיוחד:

איך נטפל בהתקפי חרדה?

טיפול קוגנטיבי התנהגותי, הנקרא גם CBT נחשב לטיפול הטוב ביותר בהתקפי חרדה.

התקף חרדה נובע לרוב מתפיסה לא נכונה של מציאות כמסכנת ומאיימת, כזו שלא נוכל להתמודד איתה. במהלך הטיפול נאתגר את הפרשנות השגויה הזאת ונבחן את אמיתותה. 10 טיפים להתמודדות עם התקפי חרדה.

במקום לתת לה לשלוט בנו ולהיכנס להתקפי חרדה, נלמד דפוסי חשיבה ותפיסות מסתגלות יותר שיסייעו לפרש את המציאות העומדת מולנו בצורה מציאותית יותר. שינוי זה ירגיע אותנו ויגרום לנו להסתכל על מצבים כאלו במשקפיים אחרות.

הטיפול משלב גם עבודה על החלק ההתנהגותי שלנו. אנחנו לומדים להבין מהם דפוסי התנהגות המשמרים את הבעיה, נלמד כי כמה שננסה להימנע מהסיטואציה ולברוח ממנה, לא נטפל בבעיה באמת אלא רק נדחיק ונעצים אותה ונחליף בדפוסי התנהגות בריאים.

בטיפול נבנה ונתרגל חשיפות מדורגות לגורם החרדה. חשיפה זו, יחד עם לימוד דפוסי החשיפה והתפיסות המסתגלות, יסייעו להפחתת החרדה וההתקפים. מטופלים החווים את הטיפול נהנים משיפור בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים. אני מזמין גם אותך לפנות אליי ולשפר באופן משמעותי את איכות חייך.

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

5/5 (1 Review)
תוכן עניינים
אהבתם את המאמר? שתפו..

רוצים לדבר איתנו?
077-8050570
[email protected]
אחד העם 21, הרצליה
אזורי שירות: חיפה, נתניה, הרצליה, תל אביב, יהוד, כפ"ס, ראשל"צ.

הגעת עד לכאן ועכשיו נשאר רק לעשות את הצעד. אנחנו כאן כדי לעזור לך להיפרד מהחרדות והדיכאון אחת ולתמיד.
רוצה לשמוע עוד?
Call Now Buttonחייגו אלי