נטילת ציפרלקס בשילוב אלכוהול עשוי להיות מעשה מסוכן וחסר אחריות. לשני חומרים אלו השפעות מסוכנות אחד על תפקודו של השני.
עדיף להימנע משילובם ואם לא, יש להגביל מאד את צריכת האלכוהול עם הציפרלקס. בכתבה הנוכחית בחרתי להסביר ולפרט כמה מהסכנות הטמונות בשילוב ציפרלקס ואלכוהול, וכיצד ניתן להתמודד עם תסמיני חרדה ודיכאון ולהתגבר על המצוקות האישיות גם ללא אלכוהול ותרופות (רמז- זה אפשרי בהחלט!).
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
נעמה סיפרה לי שהיא אוהבת לצאת עם חברות לברים בסופי שבוע.
לאחר שהתחילה ליטול ציפרלקס, היא העלתה בפניי את השאלה המתבקשת-
האם השילוב של ציפרלקס ואלכוהול עשוי להיות מסוכן?
לנעמה היו מספר חששות עיקריים: הראשון, האם התרופה גורמת לכך שהאלכוהול יספג יותר מהר בדם, והשני, האם האלכוהול עשוי לפגוע ביעילותה של התרופה.
אחוז הולך וגדל של אנשים ברחבי העולם וגם בישראל נוטלים את התרופה הפסיכיאטרית ציפרלקס כדי לטפל בדיכאון חזק ובחרדה. במקביל לצריכת הציפרלקס, מספר לא מבוטל של אנשים צורך גם אלכוהול – בבית, באירועים ובבילויים חברתיים.
הבעיה העיקרית בשימוש בתרופות פסיכיאטריות יחד עם אלכוהול, היא שהתרופות הללו מנהלות יחסי גומלין מורכבים עם האלכוהול.
ברובן יש מרכיבים מסוימים שעשויים להביא לכך שהאלכוהול יספג בדם בקצב מהיר יותר.
ומה זה כל כך משנה אתם שואלים? אסביר.
כך למשל, אדם שמרגיש בטוח לנהוג לאחר שתיית חצי כוס משקה אלכוהולי, יכול לחשוש מנהיגה ברכב בעקבות נטילת התרופה.
אלכוהול וציפרלקס – האם יש דרך בטוחה לצרוך את שניהם יחד
באופן כללי, אני ממליץ שלא לצרוך אלכוהול במקביל לטיפול התרופתי בציפרלקס. אם בכל אופן מערבבים יחד ציפרלקס ואלכוהול צריך להקפיד לשתות באופן מתון וזהיר ובהכוונת הרופא המטפל.
עם העלייה בגיל, אדם הופך להיות רגיש יותר להשפעות מדכאות של מערכת העצבים שנגרמות כתוצאה מתרופות ומשתיית אלכוהול. התגובה של שילוב הציפרלקס עם אלכוהול אינה צפויה ומתבטאת אחרת אצל כל אדם. אלכוהול וציפרלקס משפיעים על מערכת העצבים המרכזית ולכן תתכן השפעה לא רצויה על מערכת זו, כגון החרפת הדיכאון משום שהאלכוהול נחשב לחומר מדכא בעצמו.
השילוב בין שניהם בעייתי – האלכוהול עלול להחמיר תופעות לוואי של התרופה והתרופה עלולה להגביר את השפעותיו הלא רצויות של האלכוהול. אינטראקציה שלילית זו עלולה להגביר את ההשפעה של אלכוהול מבחינה קוגניטיבית (בלבול רב, ישנוניות מוגברת, ומוטורית (גופנית, תנועתית).
אלכוהול וציפרלקס – אינטראקציות שליליות
עלייה ברמת הספיגה של האלכוהול – האלכוהול נספג בדם בקצב מהיר יותר מאשר בדמו של מי שלא נוטל את התרופה והתוצאה היא – השתכרות מהירה וחמורה יותר.
אלכוהול עלול לפגוע ביעילות הציפרלקס – הציפרלקס והאלכוהול מפורקים בגוף על ידי אנזים מיוחד. שתיית אלכוהול מרובה מעלה את רמת האנזים המיוצרת בגוף כדי שהגוף יוכל להתמודד עם פירוקו. כתוצאה מכך יכול לחול שיבוש בפירוק התרופה בגוף והיא יכולה לאבד מיעילותה.
הפיכת התרופה לרעילה –פגיעה במנגנון הפירוק של הציפרלקס ע"י האלכוהול עלולה לגרום לרעילות מוגברת שלה ולסיכון בריאותי של המטופל.
האלכוהול עלול להפוך לרעיל – בשל שיבוש תהליכי הפירוק של האלכוהול בכבד בגלל המיזוג עם התרופה הפסיכיאטרית הוא עלול להפוך לרעיל.
ומה אומרים המומחים
המסקנות שנויות במחלוקת, וכך למשל אנדרו סלומון, פרופסור לפסיכולוגיה קלינית באוניברסיטת קולומביה בארה"ב ומומחה בהפרעת הדיכאון מודה כי קשה לתת המלצה גורפת וחותכת בעניין שתיית האלכוהול בשילוב עם ציפרלקס.
"לא קיימים מחקרים איכותיים שהגיעו למסקנה גורפת לגבי מינון בטוח בזמן נטילת תרופות נוגדות דיכאון".
לכן, ההמלצה הרווחת של רוב הרופאים היא להמנע לחלוטין משתיה בתקופה הראשונה של השימוש בנוגדי דיכאון וכדורים נגד דיכאון, כיוון שהתגובה של שילוב התרופה עם אלכוהול לא צפויה.
להפטר מדיכאון בשיטה טבעית ובטוחה
אפשר לשאול אתכם שאלה לרגע
אם היתה דרך טיפולית שנחשבת לבטוחה מאוד, בעזרתה הייתם יכולים למעט בנטילת נוגדי דיכאון ותרופות לחרדה ולא לחשוש משתיית אלכוהול, לא הייתם קופצים על המציאה?
אז לשמחתכם, יש דרך כזו, ואני כמטפל CBT מגיש לכם אותה על מגש של כסף.
כמטפל קוגניטיבי התנהגותי מוסמך, אני מציע פתרון יחודי לחרדה ודיכאון- טיפול בשיטה הקוגניטיבית התנהגותית.
כיוון שאף אחד לא רוצה ליטול תרופות כל חייו, אני מכוון את המטופל ליטול תרופות רק לזמן קצר ומוגבל, ורק אם זה נצרך כדי להתחיל בטיפול.
לאחר מכן, אני מנחה אותו בהדרגה להפחית במינון התרופה כדי לא לפתח תלות.
ההמלצה שלי היא לשלב את הטיפול הרגשי יחד עם טיפול תרופתי כדי להביא את המטופל למצב יציב יותר שיאפשר לו להעמיק בנפשו ולקחת אחריות על חייו בהווה ובעתיד.
מה הרציונל מאחורי שיטת העבודה שלי
בקליניקה אנו עובדים על שינוי אמונות ודפוסי מחשבה שליליים המקובעים אצל המטופל במשך שנים רבות והם אלו שגרמו מלכתחילה לחרדות ולדיכאון.
רוב המטופלים בכלל לא מודעים לדפוסי המחשבה וההתנהגות הבעייתיים, שגורמים להם להתדרדר במהירות במדרון החלקלק עד לחרדה ודיכאון.
בטיפול אנחנו עובדים לפי שיטה מובנית:
- מאתרים את דפוסי החשיבה/ההתנהגות הבעייתיים
- משוחחים עליהם
- חושבים כיצד ניתן להחליפם בדפוסים חיוביים ומקדמים יותר.
התוצאות אינן נראות מיד, אך נראות בטווח שנחשב טיפול קצר מועד. במהלך הטיפול, נבנה תוכנית טיפולית מלווה במשימות שהמטופל יתחייב לעמוד בהן, מתוך הבנה כי תהליך השינוי נעשה על ידו ואני כמטפל רק כלי עזר לכוונו לדרך הנכונה.
במהלך השנים כמטפל נוכחתי לדעת, שמטופל שהגיע לטיפול עם נכונות לשנות את חייו, לשפר את איכותם והרגיש מחויב להחלטותיו אלו – הגיע לתוצאות מאד משמחות וטובות.
בסופו של יום, הכל מתחיל ונגמר במטופל. כשהוא ירצה בכל ליבו לסגל לעצמו דפוסי חשיבה והתנהגות אחרים- הוא יצליח!
אני קורא לכל אדם הסובל מחרדה או מדיכאון כרוני לא לחפש את הפתרון באלכוהול או בלקיחת תרופות למשך כל חייו,
אלא להגיע לקליניקה לפגישת ייעוץ אישית ולהתחיל בתהליל טיפולי שיביא לשינוי מהשורש.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
מאמרים נוספים שיעניינו אתכם
- מחשבות שליליות – עד כמה זה רע
- מחשבות טורדניות – איך תהפכו אותם לטובות
- ציפרלקס מתי לקחת? – המדריך המלא
- ציפרלקס והשמנה – משמין? או לא?!