חרדה היא ללא ספק אחת הבעיות הפסיכולוגיות הנפוצות ביותר בעולם המודרני. מיליונים רבים של אנשים מכל רחבי העולם סובלים מסוגים שונים של חרדות, כמו גם מסוגים שונים של התקפים מרוכזים הנובעים מחרדה, מה שמכונה בכלליות – התקף חרדה. מהם המאפיינים של התקפים אלו ומהם סוגי חרדות השונים הנפוצים בעולם, אלו אשר עלולים להביא לכדי התקף מסוג זה?
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
מה מגדיר חרדות?
בעוד ישנם סוגים רבים ושונים של מצבים אשר עשויים להיכלל תחת הקטגוריה של התקף חרדה, ניתן לאפיין את מרבית המצבים האלו ככאלו הכוללים תחושות גופניות אינטנסיביות דוגמת דופק מואץ, הזעה, תחושה של סחרחורת או חום ואף עילפון. בנוסף, מדובר במצבים הכוללים מצב פסיכולוגי של פחד חזק, בין אם מדובר בפחד מאובייקט ידוע וברור ובין אם פחד כללי אשר אינו נסב סביב מושא מסוים
חרדה עלולה להיגרם בקרב הסובלים מסוגים שונים ורבים של הפרעות חרדה.
עשוי לעניין אותך | תסמיני חרדות שונים >>
להלן כמה מסוגי החרדות הנפוצים ביותר, מהן סובל אחוז ניכר מהאוכלוסייה:
חרדה פוסט טראומטית
ידועה גם כ"הפרעת דחק פוסט טראומטית". נובעת כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומתי, ומלווה את הסובל ממנה למשך תקופה ארוכה לאחר האירוע, לעיתים גם שנים רבות. דוגמה מוכרת היא חיילים אשר שבו משדה הקרב, וסובלים מהפרעות דחק פוסט טראומתיות במשך שנים לאחר השתתפותם בקרב.
חרדה נפוצה מאוד הקשורה לאירוע טראומטי שבו האדם הסובל ממנה או הסובבים לו היו בסכנת חיים. אירועים כאלה יכולים להיות אונס, התעללות, תאונת דרכים קשה, פיגוע, קרב או אירוע לחימה קשה בצבא. מה שמאפיין הפרעת דחק פוסט-טראומטית היא דאגה מתמדת, פחד ובהלה מכל דבר קטן (שמזכיר באיזשהו אופן את האירוע הטראומטי), עיסוק קיצוני ושקיעה במחשבות על אותו אירוע על חשבון עבודה, המשפחה וכו'. הסתגרות והימנעות מכל דבר שעלול להזכיר את האירוע הטראומטי.
חרדה מרעש
חרדה מרעש יכולה להשפיע על החוויה היומיומית כשפעמים רבות היא מתסכלת כיוון שרבים לא מבינים אותה. מצב של אי נוחות, חוסר שקט, דופק מואץ ואפילו תחושת מחנק, יכולים להיות תוצאה של רעשים מסוימים בסביבה. הרעש יכול להיות חזק, פתאומי או מתמשך והפרשנות האישית יכולה להיות של איום ואובדן שליטה.
לרוב, אפשר להתמודד עם חרדה מרעש ולהגיע לתוצאות טובות תוך מפגשים ספורים. בקליניקה מתבצע טיפול המתמקד בזיהוי דפוסי החשיבה המגבילים, בשילוב כלים מעשיים להפחתת רמת החרדה כולל תרגילי נשימה, הרפיה ודמיון מודרך.
עשוי לעניין אתכם:
חרדת אוכל
חרדת אוכל היא חוויה שיכולה להיות מורכבת ובעלת השלכות רגשיות ופיזיות. אנשים אשר סובלים מחרדת אוכל יכולים להגיע להימנעות מוחלטת מארוחות ומסיטואציות חברתיות אשר כוללות אוכל. תסמינים פיזיים שיכולים להתלוות לחרדה יכולים להיות תחושת חנק, בחילה, דופק מואץ, לחץ בבטן ותגובה שלילית למזונות מסומים.
ישנה חשיבות רבה לטיפול בחרדת אוכל בשל ההשפעה שלה על מערכות רבות בגוף. בקליניקה עובדים בשיטות מוכחות להשגת תוצאות חיוביות. הכלים שעומדים לרשות המטופלים יהיו מעולם ה-CBT ואיתור דפוסי חשיבה שמעוררים את החרדה. בהתאם לדפוסים ולמקורות שלהם נבנים מחדש דפוסים בריאים של חשיבה ותגובה כשהתוצאות מתבטאות ביכולת ליהנות מארוחות, לבד ובמפגשים חברתיים.
חרדה מסוימת
פחד גדול ובלתי פרופורציונאלי מאובייקט או מצב מסוים. היתקלות באותו אובייקט או מצב, כמו גם סיטואציות אחרות אשר עלולות לעורר את הזיכרון הרלוונטי, מעוררים את אותן תחושות שהוזכרו לעיל המאופיינות כחרדה, ובמקרים חמורים יותר אף מעוררות חרדה של ממש.
חרדה בריאותית
אדם הסובל מחרדה בריאותית מנסה להימנע בכל דרך ממחלות, פציעות או ממוות. הדאגה לבריאות גורמת לו להימנע באופן קיצוני מאוד מכל פעילות מסוכנת או בילוי חברתי כדי לא להידבק במחלה או וירוס.
התנהגות אחרת המאפיינת אנשים הסובלים מחרדה בריאותית היא לבדוק את מצבם הרפואי באופן תכוף מאוד, אבחון וחיפוש באופן כמעט אובססיבי סימנים כמו כאבים בחזה, הזעה, כאב בטן, כאב ראש כ"הוכחה" למצב בריאותי רע.
החיבור של ההתנהגויות האלה גורם לביקורים באופן תדיר אצל רופא משפחה, בדיקות רפואיות שונות, חיפוש בגוגל או מנועי חיפוש אחרים וגלישה בפורומים רפואיים כדי לבדוק מהם התסמינים או התופעות הרפואיות שלכאורה קיימות אצלו, באופן שאינו סביר ושאינו מצדיק את המצב הרפואי.
חרדת קהל
חרדת קהל היא אחת הנפוצות והמאתגרות שנוטה להיות מוסתרת מאחורי חיוכים והעמדת פנים. אלו שסובלים מהחרדה רואים במצבים כמו דיבור מול קהל, הצגת פרזנטציה בעבודה ואפילו השתתפות באירוע חברתי, כאיום ממשי.
הסימפטומים הנלווים לחרדה יכולים להיות דפיקות לב מואצות, יובש בפה, רעד בלתי נשלט ולעתים תחושת שיתוף מוחלט. לרוב החרדה אינה רק בשל החשש להיכשל אלא מביעה פחד עמוק מפני שיפוטיות, ביקורת ואיבוד שליטה. הטיפול בקליניקה בא לזהות את שורשי החרדה, מפרק את התפיסות השליליות ובונה דפוסי חשיבה מעודדים ומחזקים.
חרדה קיומית
חרדה קיומית יכולה להוביל לתחושה של מערבולת בלתי נגמרת של מחשבות טורדניות. היא מלווה במתח גובר ופחת מהמוות ומהעתיד לבוא. חרדה זו יכולה להקשות על פעולות יומיומית, משפיעה על איכות החיים ויכולה להתבטא באופן פיזי עם זיעה קרה, לחץ בחזה ורעד בגוף.
הטיפול דורש יצירת הבנת הקשר בין המחשבות, התחושות הפיזיות ובין המציאות. במהלך המפגשים בקליניקה יקבל המטפל כלים מעשיים להתמודדות עם החרדה לרבות זיהוי המחשבות המגבילות והחלפתן בתפיסות מאוזנות ובריאות. תוך זמן קצר המטופלים לומדים להחזיר לעצמם את השליטה, לפרק את תחושת האיום ומובילים את עצמם לחיים רגועים ושמחים יותר.
חרדה חברתית
אחד מסוגי חרדות הנפוצים, הינו פחד והימנעות ממצבים בהם נוכחים אנשים רבים, דוגמת אירועים חברתיים המוניים. חרדה זו עלולה לפגוע בצורה קשה ביכולתו של הסובל ממנה להשתלב בחברה ולתפקד באופן נורמלי מבחינה חברתית. טיפול בחרדות חברתיות בשיטה מותאמת אישית.
מדובר בחרדה נפוצה שמתבטאת ברגישות גדולה ופחד מתגובות של אנשים. אדם הסובל מחרדה חברתית ישתדל להימנע ככל שניתן מסיטואציות עם אנשים בהן הוא עלול להרגיש ביישנות ומבוכה. אדם הסובל מחרדה חברתית ובכל זאת נמצא במצב בו הוא עם אנשים לעתים קרובות או רחוקות (תלוי בתדירות התסמינים והחרדה אצלו) יחוש תסמיני חרדה כמו כאבים חדים בחזה, הזעה מרובה, שרירים תפוסים, סחרחורות, חוסר שליטה על עצמו או תחושה שהוא לא מחובר לגמרי למציאות.
חרדת מבחנים
חרדת מבחנים היא תופעה נפוצה שיש לה ביטויים פיזיים ורגשיים כולל דפיקות לב מואצות, הזעה, קושי בריכוז ותחושת ניתוק במהלך הבחינה. חרדה זו יכולה להפוך לאתגר, להוביל לדחיינות ולהקשות על איכות החיים ותוצאות הלימודים.
גם כשנדמה כי הסימפטומים בלתי נשלטים חשוב לדעת שישנם פתרונות יעילים המשפיעים בטווח הקצר והארוך. הטיפול בקליניקה מתחיל מזיהוי מקורות החרדה, הבנת המחשבות שמגבילות ומעכבות את השיפור והחלפתן במחשבות מאוזנות ותומכות. כל זאת בשילוב טכניקות הרפיה ונשימות כשתוך מספר מפגשים חל שיפור משמעותי.
תסמינים של חרדה חברתית
אדם הסובל מחרדה חברתית מתקשה מאוד בסיטואציות חברתיות וניכר שמדובר במקום שהוא לא טבעי ולא נוח עבורו בכלל. התנהגות כזו יכולה לבוא לידי ביטוי בקושי להתקדם בעבודה, במקרה שצריך לדבר ולהיות בחברת אנשים לאורך זמן, לפעמים בסביבה מלחיצה ותחרותית. דוגמה לביטוי נוסף של חרדה חברתית היא ביטחון עצמי נמוך שמקשה על האדם למצוא את מקומו בתוך החברים, מקשה למצוא זוגיות ולבנות משפחה מתוך הפחד שהוא ייכשל בכך, ולכן פעמים רבות הוא אפילו לא מנסה.
התנהגות הפוכה של חרדה חברתית יכולה לבוא לידי ביטוי להיפך – כשהאדם עושה דברים כדי לפצות על חוסר הביטחון, מנסה להרשים בכח, להיות חברותי בצורה מוגזמת, לדבר יותר מדי או לעשות דברים שבניגוד מוחלט לטבע שלו ולאופי שלו כדי להוכיח שהוא כמו כולם. במקרים שבהם ההתנהגות הזו נכשלת היא עלולה להביא להתעצמות החרדה ולא לצמצם אותה.
חרדה כללית או מוכללת
חרדה זו באה לידי ביטוי בדאגה מוגזמת ומתמשכת בתחומים שונים בחיים כמו בריאות, כלכלה, משפחה, קריירה וכו'. היא נקראת חרדה מוכללת (או כללית) כי היא לא מתמקדת בגורם או בתחום ספציפי והיא גורמת לאדם להימנע מפעולות, הרגלים ואתגרים שעושים את החיים שלנו לטובים, איכותיים ומלאים יותר. אין בעיה עם התנהגות זהירה והימנעות מלקיחת סיכונים מיותרים, אבל חרדה מוכללת/כללית גורמת לאדם לצמצם למינימום את הדברים שהוא אוהב לעשות או צריך לעשות כמו למצוא זוגיות ולבנות משפחה, לפתח קריירה ולצאת לבילויים באופן שהיא פוגעת בתפקיד היומיומי שלו.
מדובר בחרדה כללית אשר אינה נסבה סביב נושא מסוים, אלא פשוט מתאפיינת בממחשבות טורדניות לאורך רבות משעות היום. לרוב, הסובלים מחרדה מסוג זה אינם מודעים לסיבות לאותה חרדה, והיא עשויה לבוא לכדי ביטוי בהפרעות שינה כרוניות, עייפות, חוסר יכולת להתרכז לאורך זמן ועוד. עוד בנושא חרדה כלכלית.
ישנם כמובן סוגי חרדות נוספים, כגון: חרדה בריאותית, חרדת נטישה, חרדת בחינות, חרדת נהיגה ועוד. רובן ככולן עלולות לעורר גם התקפי חרדה במצבים שונים. דרכי ההתמודדות והטיפול במרבית המצבים הללו הן שונות ומפותחות בימינו, כך שעבור כל סוג חרדה ממנה עשויים לסבול ניתן למצוא טיפול מתאים ואפקטיבי, לפחות במידה מסוימת.
הפרעת פאניקה
הפרעת פאניקה היא חרדה שהמאפיין הבולט שלה הוא הבלתי צפוי. כלומר מדובר בהפרעה שמשפיעה עלינו ללא סימן או רמז. התקפי החרדה באים ותוקפים אותנו בהפתעה בלי סיבה ברורה. התקפים כאלה יכולים לבוא בזמן שאנחנו ישנים, בזמן שאנחנו אוכלים, בזמן נסיעה לעבודה או סתם כשאנחנו יושבים עם המשפחה לארוחת ערב. חלק משמעותי מהפרעת פאניקה הוא פחד שנגרם לאדם מחשש להתקף החרדה עצמו.
פוביה פשוטה/ספציפית
דובר בחרדה נפוצה מאוד שבאה לידי ביטוי בפחד מסיטואציה מסוימת או מגוף או אובייקט מסוים בצורה קיצונית ולא הגיונית. למשל פוביה ספציפית מטיסות היא הפרעה שבה אדם יימנע לחלוטין מטיסות בגלל פחד למרות שרוב האנשים כן טסים ולא חשים פחד או לחץ קיצוני לפני או במהלך הטיסה. דוגמה נוספת היא פחד מבעל חיים כלשהו באופן שיגרום לאותו אדם לחטוף התקף חרדה אם הוא יראה פתאום את אותו בעל חיים כמו כלב או חרק, הוא יימנע לחלוטין מלעשות פעולה מסוימת כדי להימנע ממפגש עם אותו בעל חיים (להיכנס לכיתה/לגן/למשרד) – למרות ששאר בני האדם לא חוששים או נרתעים ממנו ולמרות שאין סיבה אמיתית לבני אדם לחשוש ממנו.
הפרעה טורדנית כפייתית – OCD
הפרעה טורדנית כפייתית או בתיאור אחר שלה – OCD, היא הפרעה נפשית הבאה לידי ביטוי בעיקר במחשבות אובססיביות הגורמות לחרדה ובפעולות חזרתיות וביצוע "טקסים" או פעולות מסוימות לאורך זמן באופן שפוגע בתפקוד וביכולת לנהל סדר יום נורמטיבי ושגרתי.
למשל OCD הבא לידי ביטוי בסדר וארגון של הבית – אדם הסובל מהפרעה טורדנית כפייתית הרבה פעמים סובל מכך שהבית חייב להיות מסודר והחפצים בבית (למשל כלים, רהיטים, ספרים) חייבים להיות בדיוק במקום ובאופן שלדעתו הם צריכים להיות. אם הם לא יהיו מונחים במקום באופן הזה – הוא עלול לפתח חרדה, הוא לא יכול להיות רגוע, המחשבות האלה מטרידות אותו וההפרעה מכריחה אותו לוודא שאכן החפצים מסודרים ומאורגנים כמו שהוא רגיל. לכן הוא יבצע פעולות של סידור וארגון הבית שוב ושוב במעין טקס מסוים או באופן תדיר בצורה קיצונית למרות שאין סיבה הגיונית לכך.
דוגמה אחרת היא ניקיון – להתקלח, לשטוף ידיים או לוודא שהסביבה שאני נמצא בה נקייה והיגיינית – בין אם מדובר בבית, במשרד, ברכב או בבית קפה. המחשבה שאני יושב במקום לא נקי או שהידיים שלי לא נקיות עלולות לגרום לי לחרדה ולכן אני אשקיע מאמצים לא פרופורציונליים לניקיון באופן שימנע ממני להיות במקומות מסוימים או בחברת אנשים מסוימים ויגרום לבזבוז זמן ואנרגיה מיותרים.
פעולות אלה, שמתבצעות באופן חזרתי שוב ושוב ובלי צורך אמיתי בהן גורמות לשקט מסוים אצל אותו אדם ומרגיעות את החרדה אך רק לזמן קצר ולאחר זמן מסוים המחשבות האובססיביות חוזרות ועולות ואיתן החרדה והצורך בפעולות מסוימות בגלל אותן מחשבות.
סוגי חרדות שכיחות לפי קבוצות אוכולסיה
-
ילדים – חרדת נטישה, חרדה חברתית, פוביות ספציפיות
-
נשים – חרדה כללית, הפרעת פאניקה, חרדה חברתית
-
גברים – חרדה כללית, הפרעת פאניקה, פוביות ספציפיות
-
נשים לאחר לידה – חרדה לאחר לידה
-
גמלאים – חרדה כללית, חרדה חברתית
-
חיילים – הפרעת דחק פוסט טראומטית, חרדה כללית
-
ניצולי שואה – הפרעת דחק פוסט טראומטית, חרדה כללית
-
ישראל – חרדה חברתית, חרדה כללית, הפרעת פאניקה, הפרעת דחק פוסט טראומטית
-
אירופה – חרדה כללית, הפרעת פאניקה, חרדה חברתית
-
ארה"ב – חרדה כללית, הפרעת פאניקה
איך מטפלים בסוגי חרדות?
ישנם דרכים רבים ושיטות מומלצות לטיפול בחרדות, אשר בראשם הוא טיפול מקצועי ע"י גורם מוסמך לטיפול בסוגי חרדות שונות. כאשר חווים התקף חרדה בזה הרגע, הכנו עבורכם 10 טיפים יעילים להתמודדות עם התקף חרדה. כאשר מדובר בתופעה הנפוצה אצלכם תקופה ארוכה, רצוי להתחיל טיפול מקצועי כמו זה של אורי פוקס, אשר מטפל בשיטת CBT שהוא כולל אבחון החרדה, שינוי התפיסה לגבי החששות וחזרה לחיים איכותיים יותר ללא טרדות.
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך
- טיפול בחרדה חברתית אצל מבוגרים
- שיפור ביטחון עצמי אצל מבוגרים
- טיפול בחרדה לאחר טראומה
- טיפול בחרדות טבעי
אורי פוקס – מטפל בחרדות
- ליווי מקצועי ומותאם אישית
- הבנה מעמיקה של סוגי חרדות שונים
- שיטות טיפול מגוונות ויעילות
- סביבה תומכת ומחבקת
- ניסיון רב בטיפול בהפרעות חרדה