התקף פאניקה או בשמו המוכר יותר "התקף חרדה" הינו ביטוי פיזיולוגי למצב נפשי של חרדה, אשר נמצאת בנפש. התקף זה, עשוי לתת תחושה של התמוטטות, או תחושות של התקפת לב, אבל אין סכנה רפואית לאדם. ילדים או מבוגרים אשר סובלים מחרדה, יחושו עוצמות שונות של התקפים אלה , אשר פוגעים באיכות החיים ולכן, יש לפנות לטיפול כמו טיפול בפאניקה, אשר נתן ע"י מטפל מוסמך. כאשר מטופל מזניח את בריאותו הנפשית, יחווה את ההתקפות הללו בעוצמות גבוהות. מדובר על חוויה קשה ומאיימת.
כל מה שהיה נראה כל כך נורא התגמד, ובזכות הכלים שקיבלתי בטיפול והביטחון העצמי שגידלתי מחדש, אני יודעת שזה רק מכשול בדרך שאני יכולה לצלוח בעצמי, ללא ספק."
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל…"
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
ישנם סימפטומים מוכרים של התקפי פאניקה ואלה הם:
תסמינים | הסבר |
---|---|
קושי נשימתי | תחושה של חנק או חוסר יכולת לנשום בנוחות |
רעידות בגוף | תגובה פיזיולוגית של רעידה בגוף במהלך ההתקף |
בלבול | חוסר יכולת לחשוב בצורה ברורה או להתמקד |
הזעת יתר | הפרשת זיעה רבה יותר מהרגיל, במיוחד בכפות הידיים או המצח |
תחושת שיתוק בכל הגוף | תחושת חוסר יכולת להזיז את הגוף או חלקים ממנו |
דפיקות לב מואצות | תחושת לב פועם במהירות רבה, לעיתים מלווה בכאב |
רעד | תחושת רטט בגוף שלא ניתן לשלוט בו |
כאב או לחץ בחזה | תחושות כאב או לחץ שעלולות להיות מבולבלות עם התקף לב |
אובדן תחושה, נמלול | אובדן תחושה זמני או תחושת נמלול באזורים מסוימים בגוף |
חוסר יציבות, סחרחורת | תחושת סחרחורת או אי יציבות |
הפחד לאבד שליטה או להשתגע | חשש משמעותי מאובדן השליטה על המחשבות או התנהגות |
פחד ממוות | פחד עז שההתקף עלול להביא למות |
הבעיה שהתקפות הפאניקה, מגיעות ללא התראה. כמו כן החרדה שאופפת את מי שסובל מהתקפי חרדה. במקרים אלה, יש לנקוט בתרגילים וכלים שונים הכלולים בכל הקשור אל טיפול בפאניקה. זהו למעשה תרגול במרחב החשיבה והגוף, אסטרטגיות של דמיון מודרך, חשבה חיובית, שימוש בתרגילי נשימה מרגיעים, הסחות דעת חיוביות והחלפת המחשבות השלילות במחשבות חיוביות יותר. כל אלה, שייכים לשיטת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי CBT.
החשש להתקפי פאניקה חוזרים רק גובר
זו אחת הבעיות הידועות של מי שסובלים מהתקפי פאניקה. החשש הגדול ביותר הוא, שהם יחוו התקפה כה עוצמתית, עד שהם חוששים מפני מוות, או שיגעון כתוצאה מהתקף זה. הסובלים מהתקפי חרדה או פאניקה, ימנעו מלהגיע למקומות אשר בהם חוו התקף פאניקה. רבים שואלים מהיכן הגיעו התקפי החרדה הללו? התשובה היא כי קיימים גורמים ביולוגיים, תורשתיים וסביבתיים אשר עשויים להיות הטריגר של התקפים אלה. מי שאינו מגיע אל טיפול בפאניקה מצבו רק ידרדר וההתקפים יהיו תכופים יותר.
למעשה, קיימים טריגרים שונים שעשויים לעורר התקפי חרדה כגון גורמים פיזיים כמו הפרעות פסיכיאטריות למיניהן כגון : OCD ,PTSD, אגורפוביה ועוד. יש לציין כי גם צריכה של חומרים כימיים או צריכת תרופות באופן שמעל למותר, יכול לעורר התקף פאניקה. השילוב למשל של שתיית אלכוהול ושימוש בריטלין, יכול לגרום גם להתקפי חרדה. גם אנשים שסובלים מהתקפי פאניקה, כאשר יצרכו תרופה מוכרת כגון אנטיביוטיקה, יכולים לחוות התקפי חרדה בתדירות גבוהה יותר.
פחד וחרדה הם תחושות טבעיות ואפילו מדובר מנגנון ביולוגי-הישרדותי, אשר מטרתו לסייע לנו להישמר מפני מצבים העשויים לסכן אותנו. אך מה קורה כאשר הפחדים מתחילים לנהל אותנו והתקפי הפאניקה חוזרים ונשנים? כיצד לומדים לנצח את הפחד?
הילה שיתפה אותי: "יש לי רישיון נהיגה כבר הרבה שנים ואני נוהגת מעט, בעיקר למרחקים קצרים. הבעיה החלה כאשר הייתי צריכה לנסוע ליעד מרוחק, מחוץ לעיר או בכביש ראשי. בנסיעות ארוכות אני מתמלאת חרדה, חוששת, נלחצת מהנסיעה ומתמלאת זיעה רק מהרעיון. העניין הוא שהפחד נהיה כל כך עוצמתי שכאשר הנסיעה רק עומדת על הפרק, אני חווה התקפי פאניקה הולכים ונשנים, כך שלעיתים עצם הרעיון גורם לבעתה ואני נאלצת לוותר".
הפחד מהפחד הוא מה שמפחיד אותי!
בבסיס התקף פאניקה עומד "הפחד מהפחד". תחושה תמידית של חרדה מהתקף נוסף, אשר יוצרת דריכות בלתי פוסקת. בה כל שינוי קטן עשוי להעיד על התקף נוסף, כל סחרחורת עשוי להוביל להתעלפות, כל עליית דופק משמעה סכנה. לאורך זמן המשמעות היא התנהלות מתוך פחד וחשש מתוצאות שליליות.
אנשים הסובלים מהפרעת פאניקה נמנעים ממצבים או פעילויות המקושרות להתקף עד כדי פגיעה משמעותית בתפקודם בסיטואציות שונות. לעתים הם מפתחים חרדה ממצבים או ממקומות שנוכחות בהם עלולה להיות קשה או בעייתית, במקרה של התקף. כמו שהייה לבד מחוץ לבית, הימצאות בתוך המון או עמידה בתור, נסיעה ברכבת , טיסה וכד'.
אבי הגיע אליי לקליניקה כשהוא נרגש ונסער. וכך סיפר לי:
"בטיסה הראשונה שלי לחו"ל התמלאתי פחד, פתאום התגנבו לי חששות בנוגע לבטיחות הטיסה והסיכונים. בלילות התעוררתי מסויט מתסריטי אימה על התרסקות. לא משנה כמה הבנתי כי מדובר בהסתברות נמוכה, לא הצלחתי לסלק את המחשבות מראשי. בבוקר הטיסה חשתי לחוץ וטרוד, לחץ בחזה, נימול בידיים, לא הבנתי מה קורה. כאשר הגעתי לשדה התעופה אחזה בי סחרחורת נוראית והייתי בטוח שאני עומד להתעלף, או גרוע מזה, למות. מאז לא טסתי ועצם הרעיון גורם לי לתחושה משתקת".
האם גורמים סביבתיים יכולים לגרום להתפרצותם של התקפים אלו?
לעיתים, גם גורמים סביבתיים, עשויים לגרום להתקפי פאניקה חוזרים. למשל מי שהתגרש, כזה שאבד אדם קרוב, ילדים שחונכו ע"י הוריהם לפחוד מכל דבר, עשויים לפתח עם השנים התקפי חרדה. אנשים שנוטים לחטוף התקפי חרדה, יהיו רגישים לשינויים שונים בחיים, כמו למשל: פיטורין, מעבר דירה וכל שינוי מהותי אחר, יחוו התקפי פאניקה.
הטיפול בהתקפי החרדה, מתחלק לשני שלבים, הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, אשר מזהה מחשבות מעוותות אשר מעוררות רגשי פחד או רגשות שלילים והחלפתם במחשבות אשר תהיינה אופטימיות יותר. יש להפגיש את המטופל, עם המציאות האמיתית ולא זו המעוותת שבצילה חי המטופל. הטיפול ההתנהגותי, מהווה את השלב השני ויחשוף את המטופל לדפוסי התנהגות מקובעים אשר ימנעו ממנו התמודדויות עם מצבים שונים אשר נתפסות בעיני המטופל כמאיימות.
כיצד מתבצע הטיפול של התקף פאניקה?
אנשים הסובלים מהתקפי פאניקה, לא יוכלו להתפתח או להתקדם בחייהם לכל מני תחומים חשובים. כאשר מטופל מגיע אל טיפול בפאניקה הוא יקבל כלים שימושיים אשר יאפשרו לו להיחשף באופן הדרגתי לסיטואציות שנראות לו כמאיימות, עד להיעלמותן המוחלטת של התקפי הפאניקה. לסיכום – ניתן לקבל עזרה בהתמודדות מול התקפי הפאניקה ולהפחית באופן משמעותי את התדירות והעוצמה של התקפים אלה. המטופל מאמץ תפיסות חדשות, מתונות וראציונליות יותר. אחד מהמטפלים המוכרים הינו אורי פוקס, אשר עוסק בתחום הפסיכותרפיה שנים ונחשב למומחה בטיפול בחרדות. אורי מנהל שתי קליניקות פרטיות בהרצליה ובנתניה מזה שנים. ההתמחויות של אורי הינן: טיפול בדיכאונות, טיפול ב-OCD, ייעוץ זוגי, שיפור ביטחון העצמי ועוד.
יחד ננצח את הפחד
נעים להכיר, שמי אורי פוקס. גם אני, ממש כמוכם, נתתי לפחד לנהל אותי במשך הרבה זמן, יותר מדי זמן. כיום, כמטפל ופסיכותרפיסט , אני מתמחה בטיפול בהפרעות חרדה וטיפול בפאניקה ומסייע לאנשים כמוני וכמותכם, לשבור את מעגל האימה.
חשוב לי שתדעו כי אתם לא לבד, אנשים רבים סובלים מהפרעות פאניקה ומפגיעה בכל תחומי החיים. החדשות הטובות הן כי הטיפול של התקף פאניקה הנו יעיל, קצר טווח ומאפשר רכישת כלים להתמודדות עם חרדות ומתחים עתידיים. הטיפול שאני מציע-טיפול קוגניטיבי התנהגותי הנו טיפול ממוקד ויעיל במיוחד, אשר מספק פתרון שורשי וארוך טווח.
צרו איתי קשר לייעוץ והכוונה ויחד ננצח את מעגל הפחד.
עוד מאמרים מעניינים באתר
אורי פוקס – מטפל בפאניקה
- ליווי מקצועי ומותאם אישית
- זיהוי הסימפטומים של התקפי פאניקה
- שיטות טיפול קוגניטיביות-התנהגותיות (CBT)
- ניסיון רב בטיפול בהפרעות פאניקה
- סביבה תומכת ומחבקת
שאלות ותשובות
התקף פאניקה הוא אירוע חד-פעמי של חרדה עוצמתית, בעוד הפרעת פאניקה מתאפיינת בהתקפים חוזרים ובפחד מתמיד מההתקפים עצמם, מה שעלול להוביל להימנעות מפעילויות או מקומות שעלולים לעורר התקף נוסף.
אחת הדרכים היעילות ביותר היא תרגול נשימות עמוקות כדי להרגיע את הגוף. בנוסף, שימוש בטכניקות של דמיון מודרך, הסחות דעת חיוביות, והחלפת מחשבות שליליות במחשבות חיוביות יכול לסייע בשליטה על ההתקף.
התקפי פאניקה חוזרים יכולים להיגרם מגורמים תורשתיים, פיזיולוגיים או סביבתיים. למשל, שינויים משמעותיים בחיים כמו גירושין או אובדן, צריכת חומרים כימיים, או מצבי לחץ פסיכולוגיים כמו OCD או PTSD יכולים להוות טריגרים להתקפים.
כן, שינויים כמו ניהול נכון של מתחים, שמירה על אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה, וכן תרגול יומיומי של טכניקות הרפיה כמו מדיטציה, יכולים לעזור במניעת התקפי פאניקה.
התקפי פאניקה יכולים להתפתח כתגובה לפחדים או פוביות מסוימות. אנשים הסובלים מהתקפי פאניקה לעיתים נמנעים ממצבים שהם מזהים כטריגרים להתקף, מה שעלול להוביל להימנעות מפעילויות יומיומיות ולפגיעה באיכות החיים.