צלצלו עכשיו 077-8050570

התקף חרדה או פאניקה – מה ההבדלים?

חרדה או פאניקה? ההבדלים ביניהם.

ההכרה וההתייחסות למצבים שונים של חרדה הפכה נפוצה מאוד בעולם המערבי בעשורים האחרונים. אינספור גברים ונשים אובחנו כסובלים מחרדה כרונית או ממה שמכונה – התקף חרדה. בנוסף למושג זה, אחוז גבוה מהאוכלוסייה מדווח כי הוא סובל, או סבל בנקודת זמן כלשהי בעבר, גם מהתקף פאניקה. מדובר במושג שקשור למושג הראשון, אך בכל זאת נבדל ממנו. קיימים מספר הבדלים משמעותיים בין השניים. מהם הבדלים אלו וכיצד הם משפיעים על ההתייחסות הרצויה לאותם התקפים, כמו גם על צורת הטיפול המתבקשת?

התקף קצר וממוקד מול התקף מתמשך

ההבדל המהותי הראשון קשור למשך הזמן של כל אחד מסוגי ההתקפים. כאן המקום לציין כי כאשר משווים בין התקף חרדה להתקף פאניקה, מדובר לרוב בהתקפי חרדה מתמשכים, סוג של מצב כרוני אשר מהווה למעשה סוג של הלך רוח מתמשך בו אותו אדם סובל מחרדה בעצמות משתנות לאורך ימים, שבועות, חודשים ואף שנים. במקרה של התקף פאניקה, לעומת זאת, מדובר לרוב בהתקף ממוקד וקצר יותר, הנמשך לרוב כמה דקות 

התמונה מציגה אניפוגרפיקה לשאלה: התקף מהו התקף פאניקה?

סימפטומים נפוצים

סוג התקף תיאור
התקף פאניקה סימפטומים חזקים וממוקדים כגון רעידות, דפיקות לב מואצות, ותחושה מאיימת. דורש התאוששות ארוכה ומלאה מנוחה.
התקף חרדה מתמשך סימפטומים מתונים וקלים יותר, מתפרסים לאורך זמן. לעיתים תקופת התאוששות קצרה או ללא צורך בהתאוששות מוחלטת.

קיים הבדל מהותי גם בסימפטומים, במה שנרגיש במידה ונחווה סוג זה או אחר של התקף. במקרה של התקף פאניקה (התקף קצר וממוקד, כאמור), הסימפטומים עלולים לכלול תחושות חזקות מאוד דוגמת רעידות בכל הגוף, דפיקות לב מואצות ומורגשות, ותחושה כללית מאוד מאיימת ולא טובה. כל מה שאנחנו מזהים כ"פאניקה"… עוד בנושא טיפול בפאניקה.

במקרה של התקף חרדה מתמשך, לעומת זאת, הסימפטומים יהיו מתונים וקלים יותר, ויתפרסו כאמור לאורך זמן רב יותר. גם במידה ומדובר בחרדה מתמשכת קשה יחסית, במרבית המקרים עדיין נוכל להמשיך לתפקד, לפחות בצורה בסיסית, במקביל לתחושות החרדה המתמשכות התאוששות – מכיוון שהתקף פאניקה הוא אינטנסיבי כל כך, ההתאוששות ממנו עשויה להיות ארוכה, ובמהלכה נצטרך ממש לנוח ולא להיות עסוקים בשום דבר אחר. במקרה של התקף חרדה כרוני או מתמשך על פי רוב לא תידרש התאוששות מוחלטת וארוכה כל כך, כאשר במקרים רבים אנשים לומדים ממש לחיות עם התקפי החרדה, ואינם זקוקים לתקופת התאוששות טוטאלית שכזו בה הם אינם יכולים לתפקד כלל. עוד בנושא טיפול בחרדות.

טיפול ומניעה

הבשורות הטובות שאין צורך להמשיך לסבול, ע"י טיפול פסיכולוגי אפשר וניתן ללמוד כלים שמפסיקים הן את התקפי החרדה והן את התקפי הפאניקה. מחקרים וניסיון קליני מראים שסוג הטיפול C.B.T נמצא יעיל בצורה גבוהה. הטיפול מסייע להכחיד את ההתקפים, את התחושות הפיזיות הקשות והן את המחשבות.

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך

שאלות ותשובות

התקף חרדה מתאפיין בדרך כלל בתחושות מתמשכות של דאגה ומתח, בעוד התקף פאניקה מתרחש באופן פתאומי עם תחושת פחד עזה המלווה בתסמינים פיזיים כמו דופק מהיר והזעת יתר.

טיפול בהתקפי חרדה כולל לרוב טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), תרגילי נשימה, וטיפולים נוספים כמו מיינדפולנס. במקרים מסוימים, ניתן לשלב תרופות.

תסמינים עיקריים כוללים תחושת פחד פתאומית, דפיקות לב מהירות, קוצר נשימה, הזעה, סחרחורת, ואף תחושת ניתוק מהמציאות.

 כן, בעזרת טיפול מתאים כמו CBT, פעילות גופנית, שינוי אורח חיים, ושיטות הרפיה ניתן להוריד את רמת החרדה ולמנוע התקפים.

אם התחושות מגיעות באופן מתמשך ומלוות בדאגות מתמשכות, זהו התקף חרדה. אם התחושות מגיעות בפתאומיות ועם תסמינים פיזיים עזים, מדובר ככל הנראה בהתקף פאניקה.

0/5 (0 Reviews)
האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
אורי פוקס

נעים מאוד, שמי אורי פוקס בעל תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית ומטפל CBT מוסמך ואני כאן כדי לסייע לך!

צרו קשר

או השאירו פרטים:

מהי חרדה? תסמינים וסוגים
עוד מאמרים שעלו לאתר
קורס טיפול בחרדות | אורי פוקס
ניתן להיפטר מחרדה!!

בעקבות הבקשות החזרתי את ההטבה
לקורס דיגיטלי המלא הכולל 11 שיעורים מלאים עם כל הכלים וכל ההסברים לטיפול בחרדה.
בהטבה זמנית של 70%
במקום 1,246 רק 439 ש״ח.

לפרטים נוספים: