פריזמה היא אחת מתרופות נוגדות החרדות ודיכאון הנפוצות ובטוחה יחסית, ניתן לראות שגם רופאי משפחה רושמים אותה למטופלים הסובלים מרמות מסוימות של דיכאון וחרדה.
כמה זמן לוקח לתרופה להשפיע? האם קיימות תופעות לוואי? והשאלה היותר חשובה – האם קיימת דרך להתמודד עם דיכאון או חרדות ללא תלות מתמשכת בכדורים?
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
משתף יוסי בטיפול בחרדת הקהל שלו: "מאז ומעולם היה לי חשש לעלות לדבר מול קהל. חשתי שהעיניים ננעצות בי, ובוחנות כל סנטימטר שבי, עובדה שגרמה לי לחוש רעד בכל הגוף ותחושת עלפון מתקרבת.
עד לגיל ההתבגרות סבלתי מאוד מהתופעה, וכשהפכתי לבחור מיהרתי לפגוש פסיכיאטר כי חשתי שהעניין יוצא מכלל שליטה.
בהכוונת הפסיכיאטר שהמליץ על כדור קל עם מעט תופעות לוואי, התחלתי ליטול חצי פריזמה אחד מדי יום, שהקל עליי במידת מה את תחושת החרדה.
ההקלה היתה מורגשת, ואפילו הצלחתי לעלות על הבמה בטקס קבלת התואר ללא חשש.
לאחר תקופה טובה, הגוף ככל הנראה התרגל לכדור, ואז כבר הבנתי שלא אוכל להסתפק רק בו כדי להתמודד עם הבעיה.
היה עליי להגיע לטיפול כדי לפתור את הבעיה מהשורש"
מיטל היא אישה בת 40, וכבר 5 שנים שהיא תלויה בפריזמה: "הפריזמה עזרה לי לצלוח תקופת דיכאון קשה בעקבות פטירתה של אמי.
עם זאת, אני כלל לא חסידה נלהבת שלו כיוון שלאחר שהפסקתי ליטול אותו בפתאומיות, מחשבות אובדניות קשות התחילו להופיע. אף אחד לא סיפר לי שאסור להפסיק את נטילת הכדור בבת אחת. הרופא שרשם לי את הפריזמה פשוט נתן לי את הכדור בדיוק כמו שנותנים אקמול".
הסיפורים של אביה ומיטל משקפים מציאות כואבת, ונפוצה אצל אלפי מטופלים המתחילים לקחת כדורים נוגדי דיכאון. לעיתים תוך מספר שבועות הם חווים תחושות טובות: שיפור בתיאבון, שיפור השינה, פחות מחשבות שליליות, אך למעשה החוויה הדכאונית נשארת אצלם, כי הם מעולם לא טיפלו בה מהשורש, יחד עם תופעות לוואי שונות כתוצאה מנטילת הכדור.
איך פועלת תרופת פריזמה?
פריזמה היא תרופה ממשפחת ה-SSRI, המעכבת קליטת נוירוטרסמיטרים (קולטנים) מהמוח. במוח קיימים שלושה נוירוטרנסמיטורים שנראה שיש להם השפעה משמעותית על תמונה קלינית של דיכאון.
אחד מהם הוא הסרוטונין, כאשר אצל הסובלים מדיכאון, רמת הסרוטונין במוח, בין תאי העצב יחסית נמוכה ולכן ההשפעה שלה על התאים הללו מוגבלת.
מטרתה של הפריזמה ושל שאר תרופות נוגדות חרדות ודיכאון כמו סרנדה, הלוסטרל, הפלוטין ודומיהן היא העלאת רמת הסרוטונין, ובתוך כך שיפור תחושות הדיכאון.
מתי רואים את שיא ההשפעה של התרופה?
בדומה לשאר התרופות ממשפחת ה-SSRI, גם לפריזמה לוקח זמן עד שהיא מגיעה לשיא השפעתה. יש ליטול אותה באופן קבוע במשך כחודש ימים לפני שניתן להעריך את ההשפעה המלאה.
תופעות לוואי של פריזמה
לפריזמה מיעוט יחסית של תופעות לוואי, וכאשר הן קיימות הן חולפות כאשר מסתיימת תקופת ההסתגלות לתרופה. עם זאת, יש אנשים הסובלים מכמה תופעות לוואי שיש לשקול אותן מול התועלת מהתרופה. להלן מספר תופעות לוואי נפוצות:
- כאב בטן.
- תחושת בחילה.
- יובש בפה.
- עליה במשקל.
- הפרעות שינה.
- הפרעות בתפקוד המיני.
- עוררות יתר.
מספרת נועה על החוויה האישית שלה מהשימוש בתרופה: "השיפור במצב הרוח הביא איתו חשק לצאת יותר עם חברים וגם לאכול יותר. במהלך השימוש בתרופה היה קשה לי הרבה יותר להתנזר ממאכלים אהובים- שוקולד, עוגות ומאפים.
עוד לפני השימוש בתרופה הייתי מלאה יחסית, אולם השימוש גרם לאכילה הרבה פחות מבוקרת ולתוספת של 10 ק"ג למשקלי. לאחר תקופת גמילה מהתרופה, פחת החשק המוגבר למזונות מסוימים והרגשתי הרבה יותר טוב"
האם באמת אפשר להפסיק מתי שרוצים?
תרופות ממשפחת ה-SSRI ניתנות היום לכל דורש, הן על ידי רופא המשפחה והן על ידי הפסיכיאטר, החל ממצבים של דכאון קל לאחר לידה ועד למצבים של דכאון קשה וכרוני. התרופות מפורסמות בכך ש"כולם לוקחים אותם" וניתן להפסיק את השימוש בהן "מתי שרוצים", אולם המציאות מראה תמונה מורכבת יותר.
בסקר שערך ארגון הבריאות העולמי, נשאלו טובי הרופאים מכל העולם אלו תרופות לדעתם קשה יותר להפסיק ליטול.
אלו תרופות כיכבו במקומות הראשונים לדעתכם? ניחשתם נכון. דווקא התרופות ממשפחת SSRI.
במקרים רבים איכות חייהם של מטופלים משתפרת באופן משמעותי בזכות השימוש בתרופות, יחד עם זאת נמצא כי הפסקת הטיפול התרופתי ללא טיפול פסיכותרפי תומך, גורם לא פעם לחזרה הסימנים שקדמו לתחילת הטיפול.
כיוון שהתרופה היא גורם חיצוני החודר לגוף, בשלב מסוים השפעת החומר פגה, ובמידה והאדם לא יטפל בבעיה, כלומר בדיכאון או בחרדה באמצעים אחרים, הם עלולים לשוב. מסיבה זו, גם אני וגם אנשי מקצוע אחרים מדברים על טיפול בחרדה מהשורש ולא רק טיפול בסימפטומים.
יש עוד דרך לצאת מהדיכאון!
ההתמודדות עם החרדה והדיכאון באמצעות טיפול פסיכותרפי, מחייבת התייחסות של האדם למחשבות הפנימיות ולאמונות המלוות אותן. התייחסות למקור החרדה והדיכאון, ופענוח נכון שלהם, יעניק למטופל חוויה של שליטה על החרדה בהתחלה ובהמשך גם מניעה שלה.
"אני חייבת. חייבת לקחת כדור, והרגע!"
אורית מספרת על החוויה האישית שלה, לאחר שעלתה על האוטובוס בצהריים חמים במיוחד, התחילה להרגיש מחנק ולא כתוצאה מחוץ הקיץ. גופה של אורית התכסתה בזיעה קרה והלב שלה החל לפעול בקצב מהיר במיוחד.
אני חייבת לצאת מפה, אחרת אשתגע. איך ממשיכים מכאן?
החרדות של אורית, ושל מטופלים אחרים, נובעות פעמים רבות מהנחות יסוד שגויות ומוטות, שאף כדור פריזמה או לוסטרל או ציפרלקס לא יכול "לכבות".
ניתן לטפל בהן רק על ידי שינוי הפרשנות האוטומטית, והחלפתה בפרשנות נכונה ומדויקת יותר.
במקום לחשוב "אני הולכת להשתגע, המקום הזה מסוכן ומלחיץ כל כך", ניתן להחליף את הפרשנות בראיה מציאותית יותר "נכון. אוטובוס נוסע בכביש וזה מסוכן, אבל בכל יום נוסעות בכבישים בכל העולם מיליארד מכוניות, משאיות ואוטובוסים ורק במקרים נדירים מתרחשות תאונות".
החלפת הפרשנות מסייעת לשנות את הנחות היסוד השגויות, ולהוריד במידה ניכרת את מפלס החרדה.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
פריזמה – פתרון קסם או אחיזת עיניים?
כשיש לנו חום, אנו ממהרים ליטול אקמול. האקמול מרגיע את הכאב הראשוני, ועוזר לנו לשכוח מעט מהמחלה שתקפה אותנו.
עם זאת, כשהחום עולה שוב ושוב, גם לאחר לקיחת אקמול, אנו מבינים שהוא מועיל רק לסימפטומים של המחלה, ואנחנו לא יכולים להתבסס עליו לטיפול שורשי. לשם כך, נעזר בתרופה ייעודית לוירוס או באנטיביוטיקה לחיידק.
בדיוק באותה צורה, פועלות גם תרופות נוגדות החרדה ודיכאון. נטילת הכדורים מסייעת לנו לחוש טוב לפרק זמן מסוים, לשכוח מהתחושות הקשות, אולם לאחר תקופת הסתגלות מסוימת, הגוף שלנו נזכר שבעצם לא הצליח להתגבר על הבעיה מהשורש.
איך מתבצע טיפול CBT?
- זיהוי דפוסי החשיבה– כדי שנוכל לבצע שינוי מהותי, עלינו ללמוד לזהות את דפוסי החשיבה שלנו, להבין מה הם גורמים לנו להרגיש ולעשות.
שירה לא יכלה להתקרב למרפסת הבית, כל קרבה אליה הציפה אותה בתחושה איומה של חרדה. המחשבה הפנימית שלה היתה – אני פסע לפני נפילה. במהלך הטיפול למדנו לזהות את המחשבה הזו, ולבצע בה שינוי הדרגתי
- הדרגתיות- אחת הסיבות שאנשים לא מצליחים לשנות התנהגות, היא מפני שהם מבצעים את השינוי באופן פתאומי ולא מצליחים להתמודד עמו. במהלך טיפול CBT אנו מאמצים סרגל מאמץ הדרגתי, המאפשר לנו להתמודד עם הבעיה בצורה מדורגת
רינה לא היתה מסוגלת לעלות במעלית. הטיפול ההדרגתי בפחד כלל "שיעורי בית"- עליה במעלית בקניון, עליה במעלית בחניון, עם 2 אנשים, עם אדם אחד ורק לבסוף עליה לבדה.
- חשיפה ממושכת למקור הפחד – כדי שתתבצע התרגלות לתחושה החדשה, המטופל צריך להחשף שוב ושוב לגורם החרדה לאחר שציידנו אותו בכלים המתאימים. כך למשל, מטופל שחושש מגבהים ועולה למרפסת של עזריאלי לדקה ובורח פנימה מהר, לעולם לא יתרגל לחשיפה ממושכת לגורם החרדה.
- שיתוף מתמיד בין מטפל למטופל – הצלחת הטיפול תלויה בשיתוף בין המטפל למטופל. הטיפול לא מתבצע אך ורק על ידי המטופל באופן בלעדי, אלא בין המטופל למטפל שמלווה אותו. המטפל מודע לקשיים ולנקודות החולשה של המטופל, ומסייע לו לעבור אותם בשטח.
לא מדובר בפתרון קסם – אלא בטיפול עוצמתי
נעים להכיר, שמי אורי פוקס ואני מטפל קוגניטיבי התנהגותי מומחה. טיפול CBT הוא טיפול יסודי ושורשי, הדורש מהאדם להתמודד עם קשייו, ולעיתים גם לתרגל אותם בבית. לא מדובר בפתרון של "זבנג וגמרנו" כיוון שהמטופל צריך לפעול באופן אקטיבי עד לצמצום החרדה והפחד. מטופלים שחוו את הטיפול, נהנים משיפור בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים, ללא צורך בתרופות עם שלל תופעות לוואי.
אני מזמין גם אתכם לפנות אליי ולשפר באופן משמעותי את איכות חייכם.
תרופות נוספות נוגדות חרדה ודיכאון
- ציפרלקס – תרופת הקסם.
- קלונקס והשפעותיו.
- סרנדה ממתי מתחיל להשפיע?
- רסטיל – המדריך המלא.
- עמוד הבית – טיפול בחרדות.