התפרצות של כעס גדול, זעם או אובדן עשתונות- למי מאתנו זה לא קרה? בחיים, כמו בחיים, לעיתים ישנם מצבים המוציאים מאתנו צדדים פחות חיוביים. לכל אחד מאתנו יש את אותם אירועים או מצבים אשר "מקפיצים" אותו וגורמים לו לכעס רב. עבור רובנו, מדובר באירועים חד פעמיים ואנו יודעים כיצד לזהות אותם ולהתמודד עמם. אך מה קורה כאשר האירועים הופכים לתכופים יותר ויותר והזעם משתלט על חיינו? לכן זה מצריך אותנו לברר על טיפול בהתקפי זעם.
כעס הוא רגש טבעי ונורמלי. אחד מתוך קשת רחבה של רגשות שאנו חווים כאנשים. אין אדם שלא חווה כעס או תסכול בחייו, כתוצאה מהאתגרים הרבים שמזמנים לנו החיים. אך לעיתים הכעס יוצא משליטה וגורם לשובל של הרס אחריו. כאשר אנו מאבדים שליטה על הכעס והוא הופך להתפרצות של זעם, הוא פוגע בתחומי חיים רבים החל מעבודה ועד לזוגיות. מעל לכל, אנו פוגעים בעצמנו וביקרים לנו. כיצד מתמודדים עם התקפי זעם בדרך בונה ומשפרים את איכות חיינו?
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
גם אתם מרגישים בסרט של ד"ר ג'קיל ומר הייד טיפול בהתקפי זעם אולי הפתרון
מיכל שיתפה אותי בקליניקה באופי של בעלה:
"בדרך כלל הוא טיפוס ממש שקול, אפילו רגוע, ניתן לומר. אבל מפעם לפעם כאילו אוחזת אותו תזזית, הוא "מתהפך" והופך לאדם אחר. ללא קשר לחומרת האירוע. פעם זה היה משלוח מהסופר שהתעכב, פעם חבר מהעבודה שהכעיס אותו מאוד. השבוע הילדים קצת התפרעו והוא הגיב בתקיפות, עד כדי כך שהם קפאו במקום מפחד מהתגובה. פשוט לא ניתן לדעת מתי יגיע התקף הזעם הבא ומה יעורר אותו"
כולנו כועסים ומתפרצים מדי פעם, זה טבעי ואנושי. במרבית המקרים נדע לזהות ולהבין את המקור ואף לווסת את התגובה והאופן בו הכעס בא לידי ביטוי. אולם לעיתים, אנשים אינם מצליחים לעשות זאת וחווים התקפי כעס והתפרצויות זעם באופן כרוני .
התקפי זעם הם סיטואציה בה אדם מביע התנהגות של כעס, זעם ואלימות מילולית או פיזית. לרוב, הסיטואציה תחומה בזמן ונראית כחסרת רסן.
בדיוק כמו בסרט הידוע של ד"ר ג'קיל ומר הייד- כאשר ד"ר ג'קיל בולע את הסם, מראהו משתנה באופן דרסטי והחיה שבו פורצת בדמותו של מר הייד, היצור האפל והאלים. הדברים מתרחשים ללא התרעה, בזמנים בלתי צפויים. כך גם האדם החווה התקפי זעם חש כי משתלט עליו "מר הייד" משלו.
"בכל פעם שאני עולה על הכביש, עולה בי נחשול של כעס." מספר אלי
"פקקים, נהגים לא ממושמעים, הכל פשוט מצית בי זעם בוער. אני מוצא את עצמי מתפרץ בכל נסיעה, שב הביתה מרוגז ועצבני ו"מוציא" את כל הכעס על המשפחה. הנסיעות הן חלק משגרת יומי ואני פשוט חש מתוסכל מהמבוך הזה, שאיני מצליח לצאת ממנו"
התקף הזעם עשוי להיות מכוון כלפי אנשים ואף כלפי חפצים. שלא במפתיע, הנפגעים העיקריים מהתקפי זעם אינם אנשים זרים, אלא האנשים הקרובים אלינו מכל – הורים, בני זוג וילדים. למרבה האבסורד, אלו בדיוק אותם אנשים השותפים לחיינו ולסודותינו והם אלו המכירים אותנו טוב מכולם. למרות הקרבה והחשיבות, או אולי דווקא בגללה, אנשים רבים "מרשים לעצמם" דווקא במרחב הבטוח והאינטימי לפרוק את העומס הרגשי, התסכול והזעם.
טיפול בהתקפי זעם – למה זה קורה לנו
ישנן מגוון סיבות להתקפי זעם, העיקריות שבהן נעוצות, ככל הנראה, בדפוסי חשיבה והתנהגות שליליים. שורשי ההתפרצות עלולים להתחיל עוד בילדות, בה אנו מבנים מודלים של התנהגות בהתאם לצפייה בהורינו וביסוס התנהגויות דומות. לעיתים, ילדים משעתקים דפוסי התנהגות לא נכונה ומיישמים אותם כבוגרים. אלו באים לידי ביטוי כהתפרצויות כעס במצבים שונים של חוסר שליטה, לצד הנטייה להגיב לכעסים בצורה מוקצנת.
במקרים רבים, התקפי הזעם מעניקים מעין תחושה של סיפוק ופורקן, אשר לאחריה מגיעה רגיעה. במצב זה קשה מאוד להפסיק אותם בשל הצורך לחוש שוב את אותה תחושה מזככת.
בפועל, רבים החווים התקפי זעם , חשים גם תחושות של אשמה, בושה, ערך עצמי נמוך ועוד.
והתוצאה? אנחנו נעים במעגלים חוזרים של התקפי זעם-רגיעה-אשמה ובושה, אז כיצד שוברים את הלופ?
קוטעים את המעגל ולוקחים שליטה על הזעם
ישנם אנשים הסובלים מהתקפי זעם ומכירים בפגיעה ובצער שהם גורמים. ההכרה הזו בבעיה או בכל בעיה אחרת כגון: התקפי חרדה ועוד. מסייעת להם להבין גם את מקור ההתקף וליחסו לגורמים המתאימים. בכך יש להם את היכולת לנסות ולעשות את השינוי בעצמם, לנתב ולווסת את התחושות שלהם באופן אחר ובכך לצמצם את הפגיעה באלו הקרובים להם. לצערנו, לעיתים ההתפרצויות נלוות לקושי רגשי אחר אשר מצריך טיפול נפשי שלא תמיד נוכל להבין את מקורו.
זעם לא נעלם לו כך פתאום ולכן חשוב לטפל בו בזמן ולמנוע פגיעה וכאב. הטיפול בהתקפי זעם הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, אשר הוכח כיעיל במיוחד. באספקט הקוגניטיבי של הטיפול נזהה את אותם דפוסים קוגניטיביים בעייתיים: הפרשנות שאנו נותנים לרגעי חוסר וודאות, כעס או בלבול. במטרה לזהות את דפוסי המחשבה אשר גורמים לנו לאיבוד שליטה ולהחליפם בדפוסים הולמים וחיוביים אשר יפחיתו את הכעס ויביאו לתגובה מתונה ופרודוקטיבית.
באספקט ההתנהגותי, לאחר שזיהינו את מוקדי הזעם ודפוסי החשיבה השליליים, נציע בחירה בדפוסי התנהגות חיוביים להתמודדות. בפורקן בריא יותר אשר מונע פגיעה בנו ובאחרים.
בבחירה להכיר בזעם ובנתיב השלילי שהוא מביא עמו, אנו בוחרים להתמודד עם הכעס, לבחור בטוב ולשפר את איכות חיינו.
צאו מהסרט – התקפי זעם הם לא גזירת גורל
התפרצויות כעס והתקפי זעם גורמים לאלו הסובלים מהם ולקרובים להם בפרט, לכאב וסבל רב. במקרים רבים אנו פוגעים באנשים החשובים לנו מכל ומשלמים מחיר אישי ומשפחתי כבד.
שמי אורי פוקס, פסיכותרפיסט ומטפל בשיטת CBT . ניסיוני האישי והמקצועי לימד אותי כי הטיפול האפקטיבי והיעיל ביותר בהתקפי זעם הוא באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי. זהו טיפול שורשי וממוקד המסייע לאנשים להתמודד עם דפוסי מחשבה בעייתיים וליצור פתרונות אקטיביים למצב.
בקליניקה שלי, בהרצליה ובנתניה, תמצאו אוזן קשבת וכתף חמה, לצד טיפול מסור ומקצועי, אופן הטיפול אצלנו מותאם באופן אישי למטופל ונקבע על פי נתוניו והתאמת תכנית טיפול אינדיבידואלית. אני מאמין בשיטה מבוססת תוצאות מעשיות על פיה, שיפור התגובה הרגשית של המטופל ישפיע באופן ישיר על התנהגותו הבעייתית.
אני מזמין אתכם ליצור עמי קשר ולהתמודד עם הזעם בכוחות משותפים, יחד אסייע לכם לקחת שליטה מחודשת על חייכם.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
מאמרים נוספים שיעניינו אתכם
- איך מתמודדים עם התקף חרדה בשינה
- מהם התסמינים של התקפי חרדה
- מהי ההתמודדות הטובה ביותר עם החרדה
- טיפול בחרדות – ראשי