התפרצויות זעם חוזרות ונשנות, מאופיינות באיבוד שליטה באופן פתאומי לפרקי זמן קצרים.
האדם המתפרץ יתרץ את התנהגותו בשלל תירוצים – הם עושים לי 'דווקא', הבוס שלי לא מתחשב בי, אשתי לא גיהצה לי את החולצות אז היא לא בסדר, ועוד ועוד.
ברוב המקרים התפרצויות הזעם יופנו כלפי הסביבה הקרובה, ויובילו בסופו של דבר להתדרדרות ביחסים המשפחתיים, משברים בעבודה, מצוקה נפשית ועוד.
בנוגע להתפרצויות זעם, חלק אינטגרלי מהטיפול מתבסס על ההבנה שמדובר בהתמכרות.
כן, כן, בדיוק כמו סמים ואלכוהול, כעס וביקורת עצמיים או כאלו המופנים כלפי הסביבה הופכים להתמכרות של ממש אם לא מטפלים בהם בזמן.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
מהי הדרך הטובה ביותר לטפל בהתמכרות? ואיך הטיפול קשור במחשבות שלנו?
יוסף, רופא בכיר כבן 40 ישב אצלי בקליניקה. למרות שהיה נראה כאדם משכיל ומכובד, לא יכולתי שלא להבחין ברגלו חסרת המנוחה.
למה הגעת אליי היום? שאלתי אותו.
בוא אספר לך קצת על סדר היום שלי, אורי.
אני חוזר הביתה, בשעה 20:00, עייף ומותש מיום העבודה שלי, הילדים קופצים עליי, ואני, במקום להתעניין בהם ולשאול לשלומם, מתחיל לחלק הוראות:
שים את הנעליים שלך כאן! לך שטוף פנים! סדר מיד את החדר שלך!
אשתי, שלא ראתה אותי כל היום, רוצה להחליף איתי כמה מילים, אבל במקום זאת גם היא "זוכה" למבול של גערות.
באמת שניסיתי, ניסיתי להפסיק. להסתכל עליהם בצורה חיובית יותר, לשתות לרוויה לפני הכניסה לבית, לאכול משהו כדי שאהיה יותר רגוע. אני מצליח להפסיק לזמן קצר עם הביקורת, ואז חוזר לעשות זאת שוב…
ההתמכרות הקשה מכל
מחקרים מעריכים שאדם ממוצע חושב קרוב ל10000 מחשבות ביום (!) המחשבות הן דלק עבור מוחנו, והוא נכסף אליהן בדיוק כמו מזון.
כיוון שהמוח לא מסוגל לסבול מצב של ריק (ואקום), הרבה זמן מחשבה מתבזבז על גינוי וביקורת של עצמנו ושל זולתנו, ומשם הדרך להתפרצות זעם קצרה ומהירה.
בדיוק כמו שקיימת התמכרות לאלכוהול וסמים, כך קיימת התמכרות לגינוי וביקורת. עד כדי כך, שהאנשים המכורים יחושו שהרצון לגנות, לבקר ולהתפרץ בכעס הוא חלק בלתי נפרד מאישיותם, והם לא מצליחים להתגבר על כך.
גינוי וביקורת הם מדרון שלג חלקלק שיכול להוביל מהר מאוד להתפרצות זעם-
על הבעל שלא עזר לי כשהייתי זקוקה לעזרתו, על המנה שלא היתה מספיק חמה "כמו שאני אוהב", ובעצם על כל העולם ועל מה שלא נעשה לפי שביעות רצוננו.
מדוע הגינוי ממכר כל כך? מטבע הדברים, כל בני האדם שואפים להיות בשליטה, להצליח, לחוש שהם מצליחנים. כאשר נמנעת מאיתנו ההצלחה, התגובה הראשונית תהיה בדרך כלל כעס.
ילדים רבים נעזרים בכעס ובהתפרצות בתור כלי נשק רב עוצמה- הם כועסים מאוד, וכך מאלצים אחרים לתת להם מה שהם רוצים. אם המנגנון הזה לא מפיק את התוצאות הרצויות, הם ממשיכים בהתפרצות כדי להשיג תשומת לב נוספת.
האם אנחנו לא מתנהגים בדיוק כמו אותם ילדים
הפתרון לגינוי – לא להתפלש בו עוד ועוד
אם אנחנו רוצים לעצור את הגלגל המוביל להתפרצות הזעם, חשוב שנבין שאיננו זקוקים לו. ההתמכרות לגינוי לא מועילה, והיא חונקת כל רצון שלנו ושל זולתנו להיות טובים באמת.
נוכל להמשיל זאת לפנצ'ר בגלגל- כאשר יש לנו פנצ'ר בגלגל המכונית, אנחנו לא מעלים בדעתנו להרוס את המכונית כולה. אנחנו מבינים שכדי להתמודד עם הבעיה עלינו לתקן את הנקר. כאשר אנחנו מודעים למגרעות שיש בנו או בזולתנו, טוב נעשה אם נפסיק להתפלש בשלולית הגינוי והביקורת.
במקום זאת, נוכל לשאול את עצמנו: "מה ניתן לעשות כעת כדי להתמכר על ההרגל? איזה פנצ'ר עלינו להחליף?"
אירית סיפרה לי שהיא מרגישה שהיא לא מצליחה להפסיק עם התפרצויות הזעם שלה בשעות הערב.
לטענתה, בעלה והילדים כל כך לא מתחשבים, והם פשוט עושים לה "דווקא".
במהלך הטיפול, שוחחנו על המחשבות המלוות את אירית כל הדרך להתפרצות:
"הם כל כך בלתי מתחשבים! איך אראה להם את חוסר שביעות רצוני מן המצב אם לא אכעס"?
בואי נדבר על זה, אמרתי לאירית.
התקפי זעם, אמרתי לה, הם ממש מתוחכמים.
כשאת צועקת ומתפרצת, את מקבלת באופן אוטומטי תחושה "משכרת" של סיפוק, ולאחריה רגיעה, אבל מהר מאוד תרגישי שאת מכורה לגינוי. יכול להיות שאת כבר מרגישה זאת כעת- רצון בלתי פוסק להאשים את כולם, מהרגע שאת קמה ועד שאת הולכת לישון.
בואי נדבר על מקרים אחרים- באילו מקרים הרגשת מלאת מוטיבציה לעשיה? מקרים שהם הפך הגינוי, מקרים בהם הרגשת שאת רוצה לעשות טוב לאחרים?
אני חושבת כשאשר הרגשתי שמאמינים בי, שבוטחים בי ומעודדים אותי.
בדיוק! אמרתי לה. כדי להפסיק את הגינוי ואת התפרצויות הזעם, בראש ובראשונה עליך להבין שהם לא יקדמו אותך לשום מקום, אלא יובילו אותך אל פי תהום.
כדי שתצליחי להתמודד עם הכעס, יהיה עליך לשנות את המחשבות שלך ולהבין ששום דבר טוב לא יצא מהביקורת המוגזמת.
למשל: במקום לחשוב על הילדים- "הם כל כך לא מתחשבים, הם עושים לי דווקא! נסי לחשוב מחשבות ריאליות שרואות אותם באור חיובי וריאלי, כמו שהם בדרך כלל : "הם בדרך כלל נפלאים ומשתפים פעולה, כעת הם פשוט מרוכזים מאוד בעצמם" או "לפעמים קשה כשלא מקשיבים לי, אבל בטוח שהם רוצים שתהיה אווירה טובה בבית".
כתוצאה מהמחשבות החיוביות, הילדים שלך יקבלו ממך שדר חיובי, הם יחושו שאת מאמינה בהם,
ולאחר מכן גם ההתנהגות שלהם תשתפר.
נסי ותיווכחי!
הפתרון – להבדיל בין מחשבות אמיתיות לפרשנות
ההתמכרות לבוז ולהתקפי זעם היא התמכרות קשה. תהליך הגמילה עשוי להמשך לאורך זמן, והוא מלווה בעליות וירידות. חשבו כמה קשה לאנשים שעישנו כל חייהם להפסיק לעשן לפתע, או לאנשים שהיו מכורים לאלכוהול להפסיק למזוג לעצמם עוד כוסית.
כדי להתגבר על ההרגל, נצטרך פשוט להפסיק, בדיוק כמו כל הרגל רע שקיים בקרבנו, ולהתמיר את המחשבות המגנות והשליליות שחולפו במוחנו במחשבות חיוביות ובונות.
ניקח לדוגמא מספר תיאורי מצב נפוצים המובילים היישר למצבי התפרצויות זעם, ונבדוק כיצד ניתן להפוך את הפרשנות למחשבה ריאלית וחיובית יותר:
תיאור מצב
פרשנות
חשיבה ריאלית, חיובית ובונה ימנעו ממכם מצבי התפרצויות זעם
בעלי היה כל כך לא מתחשב הבוקר, הכין רק לעצמו קפה והתיישב ליד המחשב בזמן שאני לא מפסיקה להתרוצץ
הוא עושה לי דווקא, פשוט לא מתחשב!
הוא בדרך כלל מאוד מתחשב וטוב, ועוזר לי המון עם הילדים. ככל הנראה רוצה מעט זמן לעצמו
הבוס לא טרח לשבח אותי על המצגת המושקעת שהכנתי
אין לו שום הערכה אליי, חוצפה שכזו
בעצם, אני זוכר שהבוס ביטא את הערכתו אליי במגוון דרכים, כנראה היה עסוק וטרוד באותו רגע
הילדים שוב לא היו ממושמעים
הם בלתי נסבלים, וכמובן עושים זאת בכוונה
הם באמת מאתגרים אותי לפעמים, ואני מרגישה קושי, אבל אני זוכרת שבחג האחרון אמרתי לבעלי שהם התנהגו כמו מלאכים. אז אולי בכל זאת הם לא כ"כ גרועים…
שוב חניתי במקום שאסור לחנות בו ואני הולכת לקבל קנס
לא יוצלחית שכמוני, פשוט טיפשה. לא יכולתי לשים לב?
אני מודעת לכך שעשיתי טעות, אבל זה לא אומר שאני כולי טעות. כל מה שעליי לעשות הוא פשוט להשתפר בפעם הבאה.
סובלים מתופעת התפרצויות זעם יש דרך יעילה להפסיק
כולנו כועסים אחת לכמה זמן.
כמו שקיים דיכאון רגשי כך גם הכעס הוא רגש טבעי מאוד ועדיף לא לכלוא אותו בפנים. עם זאת, כשאנו נכנסים למעגל של כעסים, אנו עלולים לגרור את עצמנו בעל כורחנו לסגנון התנהגות פאסיבי-אגרסיבי או עוינות תמידית.
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי בקליניקה מתחיל בפיתוח היכולת להתבונן בזמן אמת על מחשבות טורדניות או מחשבות שליליות, הרגשות והתחושות הגופניות המתלוות להתפרצות הזעם. אנו מבחינים שכל התפרצות מתחילה במחשבה, ולכן אנו מפרקים ומנתחים את המחשבות שמתרוצצות במוח ללא הפסקה.
למשל: מטופלת שלי היתה רגילה להתעצבן מאוד ולגנות את נהג האוטובוס, בכל פעם שהוא מאחר. יתכן שהיא צודקת, כי בעקבות האיחור נגרם לה נזק והיא בעצמה איחרה כל יום לעבודה. אולם, אם היא תחשוב שהנהג עמוס ועליו לאסוף אנשים רבים בכל יום והאיחור כלל לא באשמתו היא תחוש רגועה יותר, והפרשנות השונה תסייע לה להפחית את עוצמת הרגשות.
כיצד מתבצע טיפול CBT לפתרון התפרצויות זעם
מטופל שמגיע לקליניקה שלי, זה לא חשבו לאיזה סוג טיפול בין לטיפול בחרדות או לכל טיפול שונה זוכה קודם כל לאהדה רבה ולהכלה של הרגשות המתרוצצים בקרבו.
במהלך טיפול CBT, המטופל מקבל מטלות שמסייעות לו להבין טוב יותר את תהליכי החשיבה וההתנהגות שלו.
דרך ההתנסות והטיפול, אנו מצליחים יחד לשנות את דפוסי החשיבה של המטופל, ובהמשך להפסיק את ההתמכרות לגינוי ולביקורת שהיתה מנת חלקו של הסובל מכעס או התפרצויות זעם, ולהתמיר אותם במחשבות חיוביות ועשיה חיובית.
משך הטיפול הוא קצר, בין 4-6 מפגשים, והוא ממוקד ויעיל במיוחד להתמודדות עם הכעס ומציע פתרון שורשי וארוך טווח.
אני מזמין אתכם ליצור עמי קשר, ויחד נפסיק את ההתמכרות לגינוי ונשבור את מעגל הכעס!
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
מאמרים נוספים שעלולים לענין אתכם
- התקפי זעם – אתם לא חייבים לטבוע בזה
- דיכאון חזק – איך מתגברים חוזרים לחיים
- איך מטפלים בחרדות – טיפול בחרדות בצורה יסודית
- טיפול נפשי – המדריך לריפוי הנפש