סכיזופרניה היא הפרעה פסיכוטית מורכבת הפוגעת באנשים רבים ברחבי העולם.
המצב הסכיזופרני מאופיין בהתקפים שפוגעים ביכולת פירוש המציאות וגם בפגיעה בחשיבה ובתפקוד הנפשי.
כדי לטפל בבעיה, נוטלים תרופות אנטי-פסיכוטיות, כמו סרוקוול (SEROQUEL), שמפחיתות את התסמינים של ההפרעה. מלבד טיפול תרופתי, ישנה גם חלופה לא-תרופתית שהוכיחה את עצמה בשטח, וחשוב להכיר אותה לצד הטיפול בסרוקוול.
אז למה זה כ"כ מביך להיעזר בסרקוול או להודות בכך שאנו סובלים מסכיזופרניה? ומה עובר במוחם של אנשים הסובלים מההפרעה? בכתבה הנוכחית ננפץ את כל המיתוסים.
הוא צעד לתוך החדר, משפיל את מבטו ארצה.
לאחר מכן, התיישב על הכסא, נמנע מלהישיר מבט אל הפסיכולוגית.
"ספר לי בבקשה מה מביא אותך הנה?" שאלה הפסיכולוגית ברוך.
"תראי, יכול להיות שאני נשמע מוזר, אבל תאמיני לי שאני דובר אמת.
לאחרונה התחלתי לשמוע קולות מבחוץ ולראות כל מיני מראות שאף אדם חוץ ממני לא רואה או שומע".
לאחר מכן, המשיך אריאל, סטודנט כבן 22, לתאר בפרוטרוט את ההפרעה ממנה סבל, ואיך הכל התחיל:
יום אחד, תוך כדי ריצה בחופזה לקמפוס, הוא החל לשמוע קולות הקוראים בשמו.
מבוהל למדי הגיע לכיתה, ומחה את הזיעה ממצחו. 'מה קורה לי?' שאל את עצמו.
בימים הבאים הוא היה משוכנע שעוקבים אחריו ורוצים לפגוע בו. הוא חזר לביתו, נסער כולו ובהתרגשות רבה סיפר לידידתו הקרובה על ההתרחשויות האחרונות.
כל אותו היום רעד, ולא יכל להרגע.
ידידתו שכנעה אותו לגשת למרפאת בריאות הנפש בקופת החולים שלו, ומשם הופנה לטיפול פרטני בקליניקה שלנו.
בעצת פסיכיאטר, החל ליטול 100 מ"ג של סרקוול מדי יום, מה שהפחית במידה ניכרת את הרגשות והתחושות.
למרות שהיה מרוצה מהשפעת התרופה, נפשו לא הצליחה לחיות בשלום עם ההפרעה, והוא הפך למדוכא ונרגן.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
כיצד מזהים סכיזופרניה?
סכיזופרניה היא הפרעה הפוגעת באופן משמעותי בקוגניציה ובתפקוד של אלו שסובלים ממנה. המצב הנפשי מתאפיין בסימפטומים שמתחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
- תסמינים שליליים: תסמינים של ירידה ופגיעה ביכולות קוגניטיביות והתנהגותיות. כך למשל, אלו שסובלים מסכיזופרניה יפגינו נתק חברתי, קהות חושים, חוסר מוטיבציה, ועוד.
- תסמינים חיוביים: תסמיני פסיכוזה שכוללים הלוצינציות (הזיות) – גירויים תחושתיים בהיעדר גירויים מוחשיים. כך למשל, אנשים שסובלים מסכיזופרניה יריחו ריחות שאינם קיימים באמת. תסמין נוסף הוא דלוזיה (מחשבות ללא עוגן במציאות) – כמו מחשבות רדיפה על ידי אנשים מסוימים.
הטיפול המקובל בסכיזופרניה הוא טיפול עם תרופות אנטי פסיכוטיות, כמו סרוקוול Seroquel) Quetiapine) שמפחיתים תסמינים שליליים וחיוביים של המצב.
כיצד פועלת תרופת סרוקוול?
סרוקוול היא תרופה אנטי-פסיכוטית, והיא נחשבת כתרופה מהדור החדש, עם תופעות לוואי מופחתות. סרוקוול מטפלת במצבי דיכאון ובמצבי מאניה שמאפיינים סכיזופרניה והפרעה דו-קוטבית. היא ניטלת בטבליות, וניתן לקבל מרשם עבורה מפסיכיאטר מוסמך.
כיום יש טבליות בשחרור רגיל וטבליות בשחרור מושהה, והן זמינות בשלושה מינונים שונים. תופעות הלוואי של Seroquel כוללות עלייה (חולפת) בתפקודי כבד, עלייה (חולפת) במשקל, עצירות, ועלייה קלה בקצב הלב.
רגע לפני השימוש בסרוקוול – איך בכלל משלימים עם הבעיה?
למרבה הצער, סכיזופרניה סובלת מיחסי ציבור גרועים עד מאוד.
סכיזופרנים הם אנשים שנתפסים ע"י החברה כבלתי צפויים, פסיכופתיים ולרוב גם אלימים מאוד.
עם זאת, חשוב לדעת שכל הסטיגמות הללו כלל לא מחייבות, כי לרוב אדם ינהג באלימות אם היה לו עבר של התנהגות אלימה או שחווה אלימות בעברו, אך לא בכל מצב.
למעט מקרים ספציפיים בלבד, מחקרים מצביעים כי אנשים הסובלים מסכיזופרניה המצויים בטיפול אינם אלימים יותר ממי שאינם חולים באותה אוכלוסייה;
ואפילו להפך – הסבירות כי אנשים הסובלים מסכיזופרניה יהפכו להיות קורבנות לאלימות לרוב גבוהה יותר מהסבירות שהם עצמם ינקטו באלימות.
כתוצאה מהסטיגמה הרווחת, רבים אינם ניגשים לקבלת סיוע רפואי או שיקומי, אינם נוטלים תרופות מתאימות, אינם מתמידים בטיפול, ומשקיעים מאמצי על בשמירה על "סודם". שאף אחד לא ידע שהם סובלים מסכיזופרניה.
סרוקוול – אז מה עושים?
מקובל לומר שידיעת הבעיה היא חצי הפתרון.
כנראה שבגלל זה, הדבר הכי קשה עבור אריאל ואנשים הסובלים מסכיזופרניה הוא פשוט להודות במחלה שלהם.
שמענו לא אחת ממתמודדי נפש: "אני פשוט לא יודע איך לאהוב את עצמי. אני כל כך לא נורמלי…"
גם אריאל נאלץ להתמודד עם כל הדעות הקדומות על מחלת הסכיזופרניה מהסביבה, עם מבטים חודרים שהשפילו אותו ודיכאו את היכולת שלו להתמודד.
במקרים רבים, יהיה צורך בקבוצת תמיכה, ובליווי אישי צמוד של מטפל או פסיכולוג שיאפשר לאדם להרגיש בנוח עם ההפרעה ולהצליח לחיות איתה בשלום.
האם ניתן לטפל בסכיזופרניה ללא תרופות?
על טיפול בסכיזופרניה להתבצע לפי הוראות הרופא או הפסיכיאטר המטפל.
אצלנו במרכז בטיפול של אורי פוקס, הטיפולים הניתנים על ידי מטפלים ופסיכולוגיים משלימים את הטיפולים התרופתיים.
כיצד? אחד מהתסמינים של סכיזופרניה הוא דלוזיות – שהן מחשבות ללא עוגן במציאות.
ישנם מומחים הגורסים כי דלוזיות הן בעצם דפוסי חשיבה מוקצנים שהיו קיימים עוד לפני הופעת הסכיזופרניה, כאשר אחת המחשבות הנפוצות ביותר היא קפיצה למסקנות שגויות על בסיס מעט מאוד מידע.
הטיפול מסייע לווסת את העוצמה של מחשבות הדלוזיה באמצעות פירוק לגורמים של המחשבות הללו. המטפלים הנמצאים בקליניקה עוזרים למטופלים להבין שמחשבות מסוימות כלל לא משקפות את המציאות.
הטיפול יכול להיות טיפול התנהגותי או קוגניטיבי, אך גם טיפול שמכוון את המטופל למצוא עבודה ולשקם את עצמו. לעיתים יתכן גם שילוב של הטיפול עם בני המשפחה, כדי להקל עליהם בהתמודדות ולראות כיצד בכל זאת ניתן לחיות יחד.
מרכז בטיפול – נלחמים בשביל להחזיר לכם את הברק לעיניים
הטיפול בקליניקה מתמקד בתכנון מטרות שצריך לשאוף ולהגיע אליהן. הטיפולים הייחודיים מעניקים למטופלים כלים שהם יכולים ליישם בחיי היום-יום כדי לעצור התקפים במקומם ולמנוע את ההחמרה שלהם. לצד הבנה מעמיקה של מקור הבעיה והעוצמה שלה, מטופלים יכולים לקבל תוכנית פעולה מעשית שהם יישמו כדי לשפר את מצבם, ולהשיב להם את שמחת החיים ואת הברק לעיניים.
כמו כן, סכיזופרניה מלווה לרוב בחרדה ודיכאון שפוגעים אף יותר באיכות החיים של אנשים שסובלים מסכיזופרניה. כתוצאה מכך, הם מביאים לירידה ניכרת בתפקוד, עד למצב שלא ניתן לבצע משימות בסיסיות ושגרתיות – כמו ניהול יחסים עם בני משפחה, מטלות בעבודה, התמדה בלימודים, ועוד.
אחד היתרונות המשמעותיים של הטיפול בשיטת אורי פוקס הוא הקלה משמעותית במצבי חרדה ודיכאון. כיצד עושים זאת? באמצעות שינוי של דפוסי חשיבה שליליים שמובילים לדיכאון וחרדה בקרב אנשים שסובלים מסכיזופרניה.
הטיפול כולל מפגשים אישיים עם המטופלים כדי להבין את שורש הבעיה ומה קורה בכל התקף שמאפיין סכיזופרניה. מדובר בשלב חיוני שמאפשר להגדיר את גבולות הבעיה כדי שניתן יהיה לפרוץ אותם. לאחר המפגשים הראשוניים הללו, אנו יוצרים תוכנית מותאמת אישית לכל מטופל שמתאימה להיקף הבעיה והתופעות שלה.
סכיזופרניה היא מצב מורכב שכולל תסמינים לא פשוטים. דיכאון וחרדה שמלווים את המצב ומחריפים את הבעיה אף יותר, ולכן חשוב לטפל במכלול הבעיה כדי להעניק מענה הולם.
אנו מזמינים אתכם לפנות כעת אל "בטיפול", ולגלות כיצד לקחת את השליטה לחייכם בחזרה, ולנטרל דיכאון, חרדה ותסמיני סכיזופרניה נוספים.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.