דיכאון מסוג זה מתרחש בקרב אנשים מעל גיל 65, ונשים מעל גיל 60, כשהם עצמם מחולקים ל- 3 קבוצות:
65 – 75 – Old – בקבוצה זו האנשים מתחילים את התקופה שמבחינה קוגניטיבית רפואית מוגדרת זיקנה. ברוב המקרים, כאן מתחילים להתפתח התסמינים של דיכאון זקנה עליהם נלמד בפרקים הבאים.
75 – 85 – Old old – בקבוצה זו הסובלים מתופעה כמו דיכאון זקנה מתחילים לבטא אותו הלכה למעשה אם הוא לא מטופל בשלביו המוקדמים. גם כאן ניתן עדיין לטפל בו, אבל ההבדל הוא שכאן הבנים והסועדים של האיש הזקן כבר יחושו בדיכאון הזה ולא רק ידברו על תסמינים מקדימים אליו.
85+ – Aged – אנשים מעל גיל 85 מוגדרים כ- Aged ומה שמאפיין אותם הוא היותם מעל גיל 85. חלקם במצב של פיכחון מוחלט וחלקם במצב של דמנציה ואלצהיימר. בשלב זה של חיי הזקנה קשה מאד לרפא דיכאון זקנה ולכן מאד מומלץ לאבחן ולטפל בו בשתי תקופות הזקנה שקדמו לו.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
המפגש של האיש הזקן עם האובדנים
אובדנים הם מכשולים שקורים בגיל זקנה מעל גיל 65. לא כל איש זקן שנפגש עמם מפתח מיד דיכאון אך זה לא סוד שאובדנים עלולים להוביל לדיכאון. דיכאוניים בגיל זיקנה שאובחנו נמצאו כבעלי קשה לאובדנים שפיתחו. דוגמאות לאובדנים: אובדן בריאות פיזית, ירידה באבחון של 5 החושים, טעם, ריח, שמיעה, ראייה ומישוש, המעטה בקשרים חברתיים, אובדן מעמד במשפחה (אדם שהיה רגיל להיות מנהל ומפרנס ורואה את ילדיו ואשתו עובדים במקומו ולוקחים אחריות על הבית), אובדן ביטחון כלכלי והחמור מכולם: אובדן עצמאות בתפקוד, קשיי הליכה, לבישת חיתולים למבוגרים, וכד'. כאמור, נוכחות אובדנים בגופו ובנפשו של הזקן עלולה לגרום לתופעת דיכאון זקנה בהמשך ציר הזמן.
סימפטומים של דיכאון זקנה
הסימפטומים הבאים הם התגובות לאובדנים שהזכרנו בפרק הקודם של מאמר זה. כאשר אדם נושא אותם או זיהיתם שהוא ניחן בהם, יש סיכוי טוב שהוא סובל מדיכאון זיקנה: זיכרונות וחשבון נפש בהם הזקן נזכר במעשים לא ראויים שהוא עשה או מטיף לזקן אחר בן סביבות גילו על חטאים שהוא עשה בצעירותו, הכחשה והדחקה של חסרונותיו, חשדנות ונרגנות כלפי אנשים אחרים, פיתוח התנהגות עקשנית, התחפרות במצב הקיים: ניסיון ללכת בעצמו על אף קשיי ההליכה והעיקר לא לקבל עזרה מצד ג', באופן כללי – הרגשה של חרדה. כל אלו מצביעים על סימפטומים לכך שקיים דיכאון זקנה בנפשו של אותו אדם מבוגר.
אורי פוקס – פסיכותרפיסט מומחה שיטת CBT מטפל בדיכאון זקנה
אם אתם אפוטרופוסים של אדם מעל גיל 65 שכבר נפגש עם האובדנים שלו – רצוי מאד לעקוב אחריו ולבדוק שמצבו הנפשי שפיר ויציב. אם הבחנתם שהוא ניחן בסימפטומים של דיכאון כמו נרגנות, חשדנות כלפי הזולת, התקפת רגשות אשם וכד' – אתם בסבירות טובה סועדים אדם דיכאוני. במקרה כזה חשוב לא לטפל לבד, אלא לטכס עצה עמו בדמות עזרה פסיכותרפיסטית. מומלץ מאד להפגיש אותו עם אורי פוקס, פסיכותרפיסט בעל תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית שהסב את משלח ידו כמטפל בדיכאון. הטיפול הינו קוגניטיבי התנהגותי ויגשים למטופל את כל מה שהוא צריך בשביל להחזיר את איכות חייו לעצמו בשנות הזקנה שלו.
מאמרים נוספים בנושאי דיכאון
- דיכאון אצל קשישים.
- דיכאון בגילאי המעבר.
- טיפול בדיכאון רגשי.
- דיכאון בגלל יום הולדת.
- חרדה קיומית ושיטות טיפול.
- עמוד הבית – אורי פוקס.