על פי הסטטיסטיקה, דיכאון אצל קשישים, הוא שכיח ממש כמו דיכאון בקרב האוכלוסייה הצעירה. שיעורה נע בין 5%-10%. דיכאון בכללי, הוא גבוה יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים. דיכאון בקרב קשישים, מתחיל עם אירוע מוחי, או תחילתה של דמנציה. יש גם הסובלים מדיכאון, לאחר מות בן או בת הזוג, מוות של חברים קרובים ועוד. ישנם הרבה קשישים החיים הרחק מבני משפחתם והם חשים כי בקשות מילדיהם כגון הסעות לאירועים משפחתיים, עשויות לגרום להם לעול ולכן הם יכולים לחוש דיכאון בשל כך בין שאר הסיבות.
יש לדעת, כי דיכאון פסיכוטי, שכיח יותר בגילאים מבוגרים. גם כאשר הקשישים מתחילים לחלות, הם מרגישים פחד מפני המוות. גם תסמינים פיזיולוגיים, כמו שינויים במאזן ההורמונלי, מחסור בוויטמין 12B, עשויים לגרום לתחושת דיכאון והדיכאון אף יכול להתווסף כתופעת לוואי לאחת התרופות שהמבוגרים נוטלים על בסיס קבוע. בגלל שקשישים חשים כי אין להם מטרה שעבורה הם צריכים לחיות הם חשים דיכאון ולכן, יש צורך במתן טיפול בדיכאון אצל קשישים. יש לפעול יותר בכיוון של טיפול קוגניטיבי התנהגותי, באמצעות שיחות ושינוי דפוס המחשבה, מה שיעניק מוטיבציה גבוהה יותר לקשישים.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
סימני דיכאון בקרב קשישים אשר מחייבים טיפול
קיימים סימנים בקרב קשישים שעל פי הם, יש לפנות לטיפול ע"י מטפל מוסמך המתמחה בסוג ספציפי זה של דיכאון. ישנם דפוסי התנהגות בקרב הקשישים אשר מחייבים טיפול בדיכאון אצל קשישים, כמו לדוגמא: עצבות, עייפות, חוסר עיסוק בתחביבים, רצון להתבודד, הפרעות שינה, מחשבות על מוות, אובדן משקל, שתיית אלכוהול ועוד. לרוב הקשישים אינם פתוחים לספר על מה שעובר עליהם ולכן יש להיות ערניים לתופעות או תסמינים אלה. לרוב תחושות הדיכאון מקננים בקשישים, אשר סבורים כי הם אינם מועילים במאומה וכי לאחרים כבר אין צורך בהם.
כאשר מטפלים בקשישים באמצעות טיפול CBT (קוגניטיבי התנהגותי) טיפול בשיטה זו, יהיה שונה מטיפול במטופלים בגילאים הצעירים יותר, היות ונדרשת מצד המטפל תשומת לב גדולה יותר כאשר מדובר על טיפול בדיכאון אצל קשישים, מהסיבה כי הם אינם שומעים טוב ועשויים לסבול מדמנציה. כשאר מדובר בחומרה גבוהה יותר של דיכאון בקרב קשישים, עד לחשש מאקט אובדני, יש לשלב את הטיפול הפסיכו-תראפי, עם טיפול תרופתי נוגד דיכאון.
עידוד לשינוי באורח החיים בקשישים הסובלים מדיכאון
יש לבצע שינויים באורח חייהם של הקשישים, היות והמוח האנושי אינו מפסיק להשתנות, גם אם מדובר בגיל הזקנה. יש להסתגל לרעיונות חדשים, להתחיל בפעילות גופנית מתונה כגון הליכה, מה שישחרר הורמונים במוח, אשר משפרים את מצב הרוח. יש להשתייך לפעילות חברתית קבועה, לקהילה ואנשים שהקשישים פשוט אוהבים להיות בחברתם.
כאשר אנשים קשישים הם בעלי מוגבלויות פיזיות, מומלץ לבצע מאמץ ולהזמין קרובים שיבקרו אותם בביתם, לשמור על קשר טלפוני כך שפעולת אלה יקטינו את בדידותם. מטפלים העוסקים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, ימליצו על טיפול בדיכאון אצל קשישים בשיטה זו שהיא קצרת מועד ומעניקה את הכלים היעילים להתמודדות מול הדיכאון עד להפגתו. אחד מהמטפלים המוכרים בתחום, הינו אורי פוקס, העוסק שנים בטיפול בשיטה זו. אורי מתמחה בטיפול בכל סוגי הדיכאון והחרדות.
אורי עובד שנים בתחום והוא בעל ניסיון עשיר בתחום. לאורי שתי מרפאות פרטיות בבעלותו, האחת בהרצליה והשנייה בנתניה. אורי טיפל במאות מטופלים בהצלחה והם ממליצים עליו בחום, לאחר שהצליחו לחזור לשמחת החיים ולפעילות תקינה, בחיי החברה, העבודה והמשפחה.