לאורך החיים אנחנו עוברים תהליכים ואתגרים שונים, עליות, ירידות, הצלחות, משברים, דילמות וצמתים שונים בהם אנחנו נדרשים לקבל החלטות חשובות שישפיעו על המשך החיים שלנו. אחד האירועים הפסיכולוגיים והנפשיים מתרחשים בסביבות גיל 40 והוא מלווה במחשבות רבות על ההספק שלנו עד כה, האם כח הנעורים עדיין במותנינו או שלמעשה חצינו את הקו וכעת אנחנו שייכים באופן רשמי לדור מבוגר הנכנס לשלב של שגרה מתמשכת בלי הכוחות וללא החלומות שהיו לנו כשהיינו צעירים והרגשנו שאנחנו יכולים להסתער על העולם בהינף אצבע. המחשבה או התובנה הזו היא בסיס רחב ומרכזי הגורם לדיכאון בגיל 40 או בסביבתו, בגילאים 38, 39 או 41.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
האם כל התמודדות ואתגר בגיל 40 הם דיכאון?
לא תמיד אפשר לשים את האצבע ולהבין שאכן מדובר בדיכאון בגיל 40 או בתקופה קשה. אז איך יודעים בכלל שמדובר בדיכאון? יש דברים המתרחשים בנפש שלנו באופן לא מודע, מבלי שנהיה מודעים אליהם. כאשר אדם חוזר הביתה אחרי יום עבודה רגיל ושגרתי ובמקום לחשוב איך להפתיע את המשפחה ביציאה למסעדה, איך הוא דימיין את היחס ואת האווירה המשפחתית וכמה קשה לו להגשים זאת מול העייפות והשחיקה היומיומית – הוא שוקע במחשבות, מתכנס בעצמו ומרוקן מאנרגיות.
דיכאון בגיל 40 לאישה מתאפיין בין השאר במחשבות על עצמה לפני 10 או 20 שנה לעומת איך שהיא רואה את עצמה בגיל 40, עם שינויים הורמונליים ופיזיולוגיים שונים וכאשר עולות תהיות ושאלות על הזוגיות, המסגרת המשפחתית, היחסים עם ההורים וחיי החברה.
אולי סתם מדובר ביום קשה ומעצבן בעבודה? אולי כרגע החיים שלנו נמצאים בתקופה עמוסה בגלל אירוע משפחתי שמעצים חילוקי דעות? אולי חווינו אובדן של בן משפחה קרוב? או האם קשה לנו בגלל התמודדות עם ילד או ילדה מתבגרים ש"עושים לנו את המוות" עם שגעונות ורצונות שלהם שיוצרים התנגשות עם דרך החינוך שאנחנו רוצים להתוות?
אתם חוששים לשקוע לדיכאון עמוק או לא יודעים איך לחזור לשמחת החיים שאפיינה אתכם כל החיים? התקשרו אליי לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות. אל תחיו בחששות ואל תזניחו את הבריאות הנפשית שלכם. קל יותר להתמודד ולמצוא פתרונות להפיג את הדיכאון כשהוא בתחילתו כדי שתחזרו מהר יותר לעצמכם.
גילי מחדרה משתף: ההרגשה המוזרה הזו החלה בבוקר כשנסעתי לעבודה. קצת קשה להסביר אבל מדובר בתובנות ששוקעות לאט בתוך המחשבות והן לא היו בעבר. פתאום אני מסתכלת אחורה, איך חשבתי על החיים כשהייתי בת 17, איך הבית ייראה ויתנהל, איך יהיו היחסים שלי עם בן הזוג שלי, האם אהיה חברה טובה של הבנות שלי, האם אנחנו במצב כלכלי שמאפשר לנו להנות מהחיים ולא רק לשרוד אותם. אני לא טיפוס פנטזיונר ותמיד הייתי עם רגליים על הקרקע מצד אחד, אבל כן היה חשוב לי מגיל צעיר לעצור מדי פעם, "להרים משקפת", לחשוב ולתכנן קדימה מעבר לחודשים הקרובים, לשנה הבאה, או הילד הבא.
העניין במחשבות האלה והפער ביניהן לבין החלומות שהיו לי – זה לא מה שתופס את תשומת הלב שלי אלא בעיקר עצם העניין שהגעתי לשלב בחיים שאפשר לבחון בפרספקטיבה של זמן, ואולי גם צריך, איפה אני נמצאת בהשוואה למה שרציתי, ולמרות שאני מרוצה מאוד, עדיין המחשבות האלה יושבות כמו בטון בראש שלי ולא עוזבות.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
הגוזלים עזבו את הקן?
עד לא מזמן אנחנו היינו ילדי העשרה, דור ההמשך שמשגע את ההורים שלנו ומאתגר את דרך החינוך שלהם. פתאום אנחנו קולטים שכל מה שעשינו, הילדים שלנו מעוללים לנו ואף יותר. אנחנו זוכרים את חיי הלילה, התקופה בתנועת הנוער, הבילויים, הטיולים השנתיים והחופשות שעשינו כילדים וכבני נוער, אבל כל אלה נראים כמו זיכרון רחוק שקשה להאמין שנוכל בגילינו ובמצבנו לחזור ולחוות אותם שוב היום.
אפילו השירות הצבאי או הלאומי שצברנו בו חוויות בלי סוף – הילדים שלנו כבר שם והגיוס שלהם ממש מעבר לפינה. ואנחנו – נישאר לבדנו בבית?
מני מכפר סבא משתף: דיכאון בגיל 40? כל הביטויים התלושים האלה תמיד הצחיקו אותי. תמיד אמרתי לעצמי שאני כל כך צעיר וכל הדברים האלה שאנשים מבוגרים מתמודדים איתם נראים לי רחוקים ולא רלוונטיים… אבל גם אני הגעתי לגיל הזה ופשוט יום אחד נפלה עליי הידיעה הזו שאני כבר לא צעיר. אני לא יודע אם הייתי מגדיר דיכאון של גיל 40 התקופה הזו שעברה עליי אבל סבלתי הרבה מאוד מדברים שלא ידעתי להסביר אותם לעצמי. זו תקופה שבה אתה תלוי לחלוטין בבת הזוג שלך או בבני המשפחה שלך, ללכת לרופא, לעשות קניות, בגדים – לשום דבר אין לך חשק. זו הרגשה שאתה מאבד או מסיים את החלק הראשון של החיים, מתבגר ולוקח זמן להפנים ולהבין איך לקחת בפרופורציה הנכונה את המעבר הזה.
גיל 40 – המנוחה והנחלה או הלא הנודע?
האם כל החוויות וההרגלים ורגעי האושר שלנו עם בני או בנות הזוג שלנו ועם הילדים שלנו או המשפחה המורחבת או סביבת החברים הקרובה – תישאר אותו הדבר גם בעתיד? הגעתי לגיל 40, מדובר בנקודת זמן שבה המרחק מהתקופה שלנו כצעירים היא משמעותית וכבר נראית בבירור. אז האם מעכשיו היום יום והעתיד שלנו ישתנו? דיכאון בגיל 40 בהחלט יכול להעיד על מצוקה או קושי להסתגל לחששות מפני העתיד וחוסר הוודאות החבוי בתוכו. האם הבריאות שלי ושל משפחתי תישאר כפי שהיא או שחלילה תידרדר? האם עכשיו כשסיימנו את השלב שבו אנחנו יולדים ילדים ונכנסים לסטטוס משפחתי שבו הילדים גדלים וחווים את גיל ההתבגרות הזוגיות שלי עם בן או בת הזוג שלי תמשיך לפרוח ולשגשג או שיתגלו חילוקי דעות בנושא חינוך הילדים?
גיל 40 הוא תחילתו של עולם עם שבילים חדשים ודרכים לא מוכרות ובתוכן מוחבאים אתגרים והתמודדויות שאנחנו לא מכירים מהשלבים שבו בנינו את הזוגיות והקמנו משפחה. הקשיים האלה והשלבים החדשים בחיים עלולים ליצור קשיים שאצל חלקנו גורמים לדיכאון בגיל 40 או בסביבות הגיל הזה בגלל הפערים בין התכנונים שלנו לתקופה הזו לבין הצורה והשגרה הקיימים בפועל בתקופה זו.
הדיכאון והקושי להסתגל למציאות החדשה עלולים לגרום לנו קושי לישון כמו שצריך, חוסר יכולת להתרכז ולהתמקד בעבודה, ירידה בחשק המיני וחוסר תיאבון לאכול ולשמור על תזונה בריאה.
איך מנצחים את הדיכאון?
נקלעתם למרה שחורה ומדכאת שסוחפת אתכם למטה בלי יכולת להביט על העתיד בנקודת מבט חיובית? משהו קרה בתקופה האחרונה הפוגעת בשמחת החיים שלכם? אתם לא לבד. על פי מחקרים, בין 70 ל-90 אחוז הסובלים מדיכאון חווים קושי להירדם, ירידה בתיאבון, חוסר יכולת להתרכז ואי שקט פנימי. קשה להודות בזה והסיבות לכך ידועות, אבל אתם מוזמנים להצטרף למסע יחד איתי כדי לגלות מהי הבעיה הגורמת לכם לדיכאון, ננתח מהו השורש שממנו הדיכאון מתפתח ועל ידי טיפול בדיכאון יסודי ומקצועי תקבלו כלים מקצועיים להתמודד עם הדיכאון, ללמוד איך להפיג אותו ולפתח את הגישה החיובית והאופטימית בשגרת היום יום שלכם.
מאמרים ומדריכים נוספים באתר בנושאי דיכאון
- דיכאון בגיל 20
- דיכאון בגיל 30
- דיכאון מהחיים – מה זה ואיך מטפלים?
- טיפול בדיכאון עמוק לחיים בריאים ושמחים
- דף הבית – טיפול בחרדות