מה זה דיכאון עמוק?
דיכאון עמוק הינו דיכאון אשר נמשך תקופה ארוכה של כמה שבועות או אפילו כמה חודשים, ולעתים לא מבוסס על אף מאורע משמעותי אשר התרחש באותה נקודת זמן בו החל הדיכאון. דיכאון עמוק הוא הרבה יותר מדכדוך קל בעקבות תקופה קשה בזוגיות או מקום עבודה לא מתאים, ולרוב אינו מתבטא בכמה ימים קשים אלא תקופה ארוכה של דיכאון עמוק. ממש כמו התקף חרדה מתמשך – דיכאון עמוק יכול לקחת הרבה מאוד זמן.
כל מה שהיה נראה כל כך נורא התגמד, ובזכות הכלים שקיבלתי בטיפול והביטחון העצמי שגידלתי מחדש, אני יודעת שזה רק מכשול בדרך שאני יכולה לצלוח בעצמי, ללא ספק."
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל…"
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
תסמינים של דכאון קליני עמוק
דכאון קליני עמוק יכול לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים:
- חוסר מוטיבציה להצטיין ולהצליח בעבודה. אין חדוות עבודה, אין דרייב או דחף להתקדם בעבודה לתפקיד/שכר טוב יותר. הדיכאון עמוק ומשמעותי הוא מחסל כל עניין בקריירה וקידום בעבודה.
- היעדר מצב רוח לזוגיות ולמשפחה, להפתיע את בן/בת הזוג בבילוי בהפתעה ליזום יציאות ובילויים עם בן/בת הזוג. אדם הסובל מדיכאון קליני כל כך שקוע ביגון ובתהומות שנוצרו בנפש שלו שאין לו כח ורצון לבלות ולהנות עם האנשים היקרים לו.
- דיכאון עמוק גורם לנו לעייפות, למחשבות לטייל בראש שלנו שעות נוספות ולקושי להירדם. יש כמה סיבות שבגללן הדיכאון מקשה להירדם. אחת מהן היא הורמונלית. אדם שנמצא בדיכאון סובל ממחסור מהורמון שמווסת את היכולת לישון. בנוסף, הדיכאון עצמו גורם למחשבות שליליות, פוגע ביכולת שלנו לבצע פעילות גופנית ולשינויים חדים בתיאבון. הימנעות קיצונית מתזונה סדירה ובריאה ומצד שני - אכילת יתר - מקשים להירדם ולישון שינה בריאה. המחסור בשעות שינה מקשה עלינו להיות חדים ומרוכזים במהלך היום וגורם לתסכול ועייפות נוספת שמעצימה ומזינה את הדיכאון.
- איבוד עניין בתחביבים והרגלים - דיכאון עמוק מחליש את הגוף ואת הגישה לחיים מלאים בפעילות ובמשמעות. כל פעולה מצריכה מאמץ אדיר. לקום מהמיטה, לכתוב הודעה בוואטספ, להתקלח, לסדר את הבית. פעולות אלה ואחרות נראות בלתי אפשריות לאדם הסובל מדיכאון עמוק בגלל שהוא מרוקן מאנרגיה וכל פעולה שהוא צריך לעשות או רצה לעשות בעבר בגלל הסיפוק וההנאה שהיה ממנה נראית בלתי אפשרית ומעבר לכוחותיו.
הבדלים בין דכאון לדכאון עמוק
דיכאון עמוק |
||
תסמינים |
תסמינים קשים ומגוונים. פגיעה מסוימת בתפקוד בתחומים מסוימים. עייפות, ביטחון עצמי נמוך, חוסר מצב רוח להנות או לבלות זמן עם חברים או עם בן/בת הזוג. |
תסמינים קשים. בדרך כלל הם כל מוחשיים שנראה שיש בעיה רפואית אמיתית כמו למשל כאבים בחזה, קושי קיצוני להירדם, עייפות ניכרת לאורך כל היום, רצון להישאר בבית ולהימנע ממפגש עם אנשים. קושי גדול לבצע פעולות בסיסיות. במקרה של היעדר טיפול מתאים הדיכאון עלול להפוך לכרוני |
השפעה |
השפעת הדיכאון על תחום אחד או שניים בחיים אבל לא יותר מזה |
קושי משמעותי לתפקד. לדוגמה רצון להישאר בבית כל היום. תחושת דאון ובאסה המתלווה לאורך כל היום. חוסר עניין באנשים הקרובים, הזנחה מבחינת היגיינה ומראה אישי. |
גורמים |
גנטיקה, אירוע שנצרב בנו שגרם לנו להרגיש שאנחנו נכשלים סדרתיים או שלא ייצא מאיתנו משהו טוב, חוסר איזון הורמונלי במוח, סיטואציה מלחיצה שגרמה לי להיכשל |
גנטיקה, אירוע קשה וחמור שגרם להרגשת כישלון באופן שקשה להתאושש ממנו או שילוב של כמה אירועים וכשלונות. חוסר איזון הורמונלי קשה במוח. |
טיפול |
טיפול תרופתי כמו פרוזק או ציפרלקס. טיפול פסיכותרפי (CBT) |
טיפול פסיכותרפי (CBT). במקרים מסוימים ייתכן שיהיה צורך בשילוב של טיפול תרופתי ו-CBT |
המחיר הנפשי של דיכאון עמוק לאיכות חיינו
ההשפעה של דיכאון עמוק על החיים שלנו היא מהותית וניכרת. אדם שהיה בעבר אנרגטי, נמרץ, חיוני, אוהב לטרוף את החיים – הופך לצל של עצמו, כל הכוחות שהיו לו אוזלים והערך העצמי שלו נפגע. אדם יכול היה לנהל עובדים, ארגונים ותהליכים גדולים אבל אם הוא חווה דיכאון עמוק הוא עלול להגיע למצב שאין לו את הכוחות לקום מהמיטה.
למצב שהוא מבין שהוא צריך לצחצח שיניים או לחבר את הטלפון למטען והתשישות פשוט מכניעה אותו. לדבר הזה יש משמעות גדולה על משק הבית, על העמידות הכלכלית שלו ושל משפחתו ועל הביטחון והדימוי העצמי. תהליכים כאלה גורמים לשינוי ופגיעה בזוגיות, במבנה משפחתי ובגיבוש המשפחתי.
אורי פוקס – מטפל בדיכאון עמוק
- ליווי מקצועי ומותאם אישית
- שיטות טיפול מתקדמות ומוכחות
- ניסיון רב בטיפול בדיכאון עמוק
- סביבה תומכת ומחבקת
- גישה הוליסטית לשיפור הבריאות הנפשית
מה נהיה דכאון עמוק בחיינו וכיצד ניתן לזהות זאת?
יש כמה גורמים עיקריים ומרכזיים המוכרים בעולם הרפואה הגורמים לדיכאון עמוק:
גנטיקה היא אחד הגורמים המוכרים לדיכאון עמוק. על פי מחקרים רבים הסיכוי של אדם לסבול מדיכאון עמוק משמעותית גדל כאשר יש בסביבתו המשפחתית קרוב משפחה דכאוני. הפרת האיזון של הורמונים מסוימים במוח או ייצור מוגבר או הפחתה של הורמונים מסוימים גורמים לדיכאון עמוק. דוגמאות לכך הם אנשים הנמצאים בגיל המעבר, לאחר לידה או אנשים הסובלים מקשיי שינה – מצבים אלה גורמים להפרת האיזון בין הורמונים מסוימים במוח ולגרימת דיכאון.
התמכרויות לסמים, אלכוהול והשמנה באופן קיצוני עלולים לגרום לדיכאון קשה ועמוק. גם הפרעת אישיות שהסובלים ממנה חווים ניתוק קשה מהמציאות, שיקול הדעת לקוי וסובלים מקושי גדול לתפקד, במיוחד במצבי לחץ, מביאים לידי ביטוי דיכאונות עמוקים בנפש האדם.
אירועים טראגיים, טראומטיים או אירועים המשנים את סדר היום בצורה ניכרת עלולים לגרום לדיכאון. הדוגמאות לכך הם למשל אונס שמשפיע על הקרבן בצורה משמעותית, גורמים לפגיעה בביטחון העצמי או בדימוי העצמי שלו, התעללות באדם כשהיה ילד באופן שגורם לו להעריך את עצמו כמי שגרם לכך. מקרים אחרים הם תאונת דרכים או זירת פיגוע עם מראות קשים שעלולים להותיר צלקות נפשיות שלוקח זמן רב להתגבר עליהם. גם פיטורין, מעבר דירה, או אובדן של אדם קרוב עלולים להשפיע עלינו ולהביא אותנו לידי דיכאון עמוק.
יש תסמינים שונים מוכרים שהצטברות שלהם יכולה להעיד על דיכאון:
תחושה שאין אופק חיובי בשום תחום בחיים שלי, מצב הרוח ירוד כי הכל נראה שחור וחסר תקווה. קשיים להירדם, קושי לחזור לישון או בדיוק להיפך – רצון לישון ולהישאר במיטה כל היום, התמקדות מוגזמת במוות ומחשבות אובדניות, עלייה או ירידה חדה במשקל, כאבי ראש תכופים וחזקים, חוסר יכולת לשמור על מיקוד וריכוז בעבודה ואיבוד עניין מהחיים ומדברים שאהבתי לעשות בעבר.
מה חשוב לדעת לפני שמתחילים טיפול בדיכאון עמוק?
לפני שמתחילים לעשות טיפול חשוב מאוד לבחור את האדם הנכון אשר ילווה אותנו, בחירה באיש מקצוע שאין לו ניסיון עם טיפול בדיכאון עמוק יכולה להוות בעיה משל עצמה. דיכאון עמוק הוא מצב של עצבות עמוקה וקשה, מצב בו שום דבר לא גורם לאדם הנאה או משמח אותו, והוא שקוע עמוק בתוך הדיכאון ומתקשה לצאת ממנו. אנשים אשר סובלים מדיכאון עמוק ואינם פונים לקבלת טיפול בדיכאון עשויים להתדרדר למצב נפשי קשה אשר יקח להם זמן רב יותר לצאת ממנו.
לרוב אנשים אשר סובלים מהתקפים של דיכאון עמוק פונים לקבלת טיפול בכל פעם שחשים בדיכאון אפילו קל ביותר, בכדי למנוע או להקטין את ההתדרדרות שעשויה להגיע.
ואכן, ככל שתפנו לקבלת טיפול בדיכאון מוקדם יותר, הטיפול עשוי להיות פחות קשה ויותר קצר.
טיפול בדיכאון עוזר לכך שהתקפי דיכאון עמוק לא יפגעו בשגרת החיים שלכם, ותוכלו לתפקד באופן שגרתי תוך כדי שיפור המצב עד לתחושה חיובית וטובה.
איך מטפלים בדיכאון קליני עמוק באמצעות שיטת CBT?
שיטת הטיפול בCBT מתמקדת בשינוי קוגנטיבי. זה אומר לשנות את המחשבות, לגרום לאדם לצאת מאזור התסמינים, לצאת מהלולאה. זה אומר למשל לתרגל מחשבה חיובית על כך שהדימוי העצמי שלי חיובי, שאני כן יכול לבצע את הפעולה המסוימת הזו. אם בעקבות הדיכאון אין לי אנרגיה להשקיע בזוגיות שלי, אז הטיפול מתמקד בביצוע פעולות והתמקדות בזוגיות.
אם הדיכאון גורם לי להיות עייף וחסר מוטיבציה אז כחלק מהטיפול אני עושה פעולות הגורמות לי להרגיש חיוני ולחוות חוויות המעצימות אותי וגורמות לי להרגיש אהוב על ידי אחרים ולהרגיש בעצמי טוב עם מה שאני עושה.
הגישה של אורי פוקס וצוות בטיפול
בגישה שלנו, מלבד השינוי הקוגנטיבי ולפעול ולצאת מהחושך הדכאוני, אנחנו מתמקדים לא רק בסימפטומים אלא אנחנו מטפלים גם בשורש, במה שגרם לו לכתחילה להיכנס לדיכאון. בלי לפתור את הדברים מהשורש לא נצליח להיפטר מהדיכאון והוא עלול להתפרץ שוב בעקבות טריגר.
להבין למה הוא כן נכנס לדיכאון עמוק בעקבות שינוי או אירוע שנגרם בניגוד לאחרים שגם עברו תהליכים או אירועים דומים אבל לא נכנסו לדיכאון. רק על ידי זיהוי שורש הדיכאון, הטיפול בו, הקניית כלים ועקירת הדיכאון נוכל להיפטר מהדיכאון אחת ולתמיד.
טיפול בחרדות בשיטת אורי פוקס | למידע נוסף >>
שאלות ותשובות
דיכאון עמוק יכול להיגרם מאירועים טראומטיים כמו אובדן אדם קרוב, תאונה קשה, פגיעה מינית, או אפילו מצבים כמו פיטורין או שינויים משמעותיים בחיים שגורמים לפגיעה בביטחון העצמי או לדימוי העצמי.
במקרים רבים, דיכאון עמוק לא נעלם מעצמו ודורש התערבות מקצועית כדי לטפל בו. טיפול פסיכולוגי, טיפול תרופתי, ולעיתים גם תמיכה חברתית ופעילות גופנית יכולים לעזור בתהליך ההחלמה.
חשוב להראות תמיכה ולהקשיב מבלי לשפוט. עידוד לפנות לעזרה מקצועית הוא חיוני, ובנוסף חשוב לשמור על קשר רציף ולהיות נוכח בחייו של האדם הסובל. לפעמים, סיוע בפעולות יומיומיות יכול לעשות הבדל משמעותי.
לא בכל מקרה. במקרים מסוימים, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) או טיפול פסיכותרפי אחר יכולים להספיק. עם זאת, במקרים חמורים יותר של דיכאון עמוק, תרופות נוגדות דיכאון עשויות להיות חיוניות כדי לאזן את המצב הנפשי ולאפשר התחלה של טיפול רגשי.
כאשר ישנן מחשבות אובדניות, תחושת חוסר יכולת להתמודד עם החיים, פגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי כמו חוסר יכולת לעבוד או לשמור על קשרים חברתיים, או כאשר תחושת הייאוש נמשכת תקופה ארוכה, חשוב לפנות מיידית לעזרה מקצועית.