מצב של דיכאון, נפוץ בקרב צעירים ומבוגרים וישנם רבים אשר חווים דיכאון בגיל 20. תופעה זו, עשויה להיות מלווה בעצבנות, תלונות על מצבים גופנים שונים ולכן, רופאים צריכים לחשוד בגורמי סיכון ידועים ולשאול את השאלות המתאימות על מנת לשלול או לאשר מצב זה. שכיחות של תופעת דיכאון, עולה באופן משמעותי עם תחילת גיל ההתבגרות. על פי סטטיסטיקה שנעשתה, נראה כי במהלך שלושת העשורים האחרונים, שיעורי הדיכאון עלו בקבוצות של מתבגרים. הסיכון ללקות במחלה עד סוף שנות העשרה, עומד היום בשיעור של 20%.
יש לציין, כי מחצית מהתקפי הדיכאון בקרב אוכלוסיית הנוער, נפתרים תוך חודשיים ואפילו באופן ספונטני, אך ככל שהגיל עולה, כך ההתקפים עשויים להיות יותר חמורים. שיעורי הישנות הדיכאון בקרב אוכלוסייה שהיא צעירה יותר, גבוהים אפילו מאוכלוסיית המבוגרים, כך שתופעה של דיכאון בגיל 20, החלה להיות נפוצה יותר.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
דיכאון קליני והתסמינים שלו בגילאי 20-30
ישנן בדיקות רבות אשר מאבחנות דיכאון קליני. דיכאון זה נמשך זמן רב ומאופיין במצב רוח ירוד למשך זמן ארוך, הערכה עצמית נמוכה ואובדן עניין ועד לפגעה משמעותית בתפקוד היום-יומי. מצבים חמורים של דיכאון קליני יגיעו למצב של אובדנות, ריקנות וחוסר רגש. המחלה עשויה להתפרץ בכל גיל ועל פי מחקרים שנעשו, דיכאון קליני, נפוץ יותר בקרב נשים מאשר דיכאון בקרב גברים. כאשר מטופל מגיע לרופא בשל תלונות שמתאימות למצב של דיכאון קליני, הרופאים, נוטים יותר לבצע בדיקות שונות היות וישנם מצבים דומים של תחושות פיזיות שאינן בהכרח מעידות על דיכאון קליני. יש לציין כי דיכאון בגיל 20 עד גל 30, יכול בהחלט להיות דיכאון קליני.
הסיכוי לדיכאון קליני גובר, בקרב אנשים כאשר קרוב משפחה מדרגה ראשונה, סבל מתופעה זו, מה שיגביר מ-20% ל-50% את הסיכון ללקות בדיכאון קליני. יש לדעת, כי דיכאון בגיל מוקדם יכול להיות יותר חמור אם נקבעו לו מאפיינים גנטיים ולכן, הוא יהיה זהה יותר למקרים של מבוגרים שהם עמידים לטיפול כאשר אצלם ישנו סיכוי רב יותר שהדיכאון יתפתח להפרעה דו קוטבית (מאניה דפרסיה).
דיכאון בגיל 20 הנובע משינויים סביבתיים או רגשיים
גם אובדן מוקדם, טראומה עשויים בהחלט לגרום לשינויים ביולוגיים מתמשכים אשר בסופו של דבר עשויים לגרום למצב של דיכאון בגיל 20. כישלונות בלימודים, אובדן חברויות, נשירה מפעילות ספורטיבית ותגובות שליליות מההורים או מורים, יכולה לגרום למתבגרים לביצועים של תפוקה נמוכה, מה שישפיע על התקפי דיכאון בשנות ההתבגרות. אחד מהטיפולים המומלצים שהוכיחו את עצמם, הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי או בשפה המוכרת יותר- CBT.
טיפול זה, מקנה למטופל לשנות את המחשבות השליליות ודפוסי ההתנהגות ולראות את הטוב שבחיים, על פי כישוריו ויכולותיו, לאחר שהמטפל אבחן את המטופל. תכנית טיפול זו, שונה בין מטופל למטופל על פי מצבו ואבחונו. זו הסיבה, כי טיפול בדיכאון זה הינו מומלץ. מטפלים אינם דוגלים במתן תרופות פסיכיאטריות הנוגדות דיכאון ולכן טיפול זה, הינו מומלץ היות והוא ממוקד ונעשה בפרק זמן קצר יחסית עד לתקופה של שישה חודשים בערך. אחד מהמטפלים המוכרים הינו אורי פוקס, אשר מטפל באופן יעיל וממוקד בדיכאון וחרדות, כאשר הצליח לטפל בעשרות רבות ממטופליו. לאורי שתי קליניקות פרטיות בהרצליה ובנתניה והוא מומלץ בקרב מטופליו שאיכות חייהם השתנתה לטובה.