שקט בבית, הסתגרות מוחלטת, הוא רק בחדר ולא יוצא. כשאנחנו שואלים אותו שאלות הוא עונה בשקט, בעצבות. זה נמשך כבר תקופה ארוכה. הוא לא רוצה ללכת לבית הספר, הוא לא רוצה שיבואו אליו חברים, הוא כמעט ולא יוצא מהבית.
זה נקרא דיכאון בגיל ההתבגרות
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
דיכאון בגיל ההתבגרות מלווה נערים רבים
גיל ההתבגרות נחשב לגיל סוער במיוחד מכל הבחינות. לימודים תובעניים ומרדף בלתי נגמר אחרי ציונים ואחרי "הפוטנציאל שצריך להיות ממומש", שינויים הורמונליים, היכרות עם מצב פיזי חדש והתמודדות עם תחושות חדשות שמציפות אותנו. לפעמים – אולי בגלל ההורמונים המשתוללים – אנחנו לא מבינים את התחושות הללו.
מילד קטן ונינוח הוא הופך למבוגר שעוד לא סיים להתבגר, אבל חושב שכן. מילדה שנהנתה מהחיבוק המשפחתי החם והאוהב היא הופכת לאישה שמתרחקת מהמשפחה ומתאימה את עצמה לקבוצת החברים. אבל לפתע כל העולם מתהפך ולא כולם כאלה אוהדים ועוטפים.
המצב הזה מוכר כמעט לכל מתבגר ומתבגרת, אך לפעמים ההשפעה שלו מרחיקת לכת ומתוכו מתפתח לא פעם דיכאון בגיל ההתבגרות. מתי כדאי לבדוק את הכיוון והאם כל מצב רוח קיצוני בגיל הזה מצריך טיפול? כל כך ננסה לענות במאמר זה.
לפני הכל – מהי ההגדרה של דיכאון בגיל ההתבגרות?
דיכאון, בכל גיל, הוא מצב של דכדוך קיצוני לאורך זמן של מעל שבועיים רצוף. הסטטיסטיקה מצביעה על כך שאחד מתוך עשרה מתבגרים לוקה בדיכאון. התסמינים הם אותם התסמינים הן אצל מבוגרים והן אצל מתבגרים:
- מצב רוח ירוד ביותר – דכדוך ועצבות עמוקה ומתמשכת, מחשבות אובדניות, תחושת ערך עצמי נמוך, ניסיונות התאבדות.
- חוסר הנאה מפעילות שהסבה אושר בעבר כמו לדוגמא: בילויים, ספורט ואפילו מפגשים עם חברים קרובים.
- הימנעות מהגעה לבית הספר ואם כבר מגיעים לשם אז בחוסר חשק ותחושת שעמום ואפאטיות.
- שינויים בהרגלי השינה – כלומר שינה לאורך כל היום, עד כדי ויתור על פעילויות יום יומיות ו/או חברתיות או חוסר שינה קיצוני.
- שינויים בהרגלי האכילה – אכילת יתר ללא שליטה או לחלופין, וזה יותר נפוץ, חוסר אכילה וירידה דרסטית במשקל, עד כדי תופעות של אנורקסיה או בולימיה, או אף שניהם יחד.
- סממנים של התבודדות וההסתגרות, שימוש בסמים ואלכוהול, אלימות, אגרסיביות והתנתקות מהמציאות.
במקרה של דיכאון בגיל ההתבגרות מאד קשה להבחין בדיכאון עד שהסימנים האלו צפים על פני השטח והמצב כבר מזיק מאד. לכן חשוב להיות מודעים לשינויים קיצוניים בהרגשה ובהתנהגות למרות שהם יכולים להיראות כחלק מהתפתחות טבעית בגילאים הללו. לעיתים זוהי אינה תופעה רגילה אלא הקצנה שלה ואז חובה לגשת לטיפול, על מנת שמצבו של המתבגר לא ידרדר.
דיכאון בגיל ההתבגרות למה זה קורה?
בגיל ההתבגרות חלים שינויים רבים, גופניים רגשיים ונפשיים, כל האיזון מופר די באגרסיביות, כתוצאה מגורמים כמו שינויים הורמונליים ופיזיים דרסטיים, הורדת התלות בבני המשפחה ויציאה לעצמאות כלשהי. כך לפחות הסביבה מצפה, גם אם למתבגר אין כל כוונה כזאת. מעבר לכך, גיל ההתבגרות הוא הגיל שבו מתגבשת הזהות החברתית והמינית של כל אחד ואחת ובני הנוער הופכים להיות מושפעים יותר מהסביבה החברתית וזאת השפעה שלעיתים הופכת מכרעת, בעיקר במקרים של שונות ותזוזה מהנורמה שנקבעת על ידי הקבוצה. טיפול בחרדות חברתיות בשיטה מותאמת אישית
בבית הספר הדרישות הלימודיות עולות, מבחני הבגרות מתקרבים ויש התמודדות עם מסה אדירה של חומר לימוד ברמה גבוהה מעלה את רף הציפיות הן של ההורים והן של המורים. כל המכלול הזה יוצר סיר לחץ אחד גדול, אשר רוב המתבגרים מתגברים עליו בסופו של דבר אבל חלקם נופלים בדרך ולא מצליחים להתרומם ולהם חובה לעזור. במקרים כאלו, כמובן שקיים הצורך בטיפול בדיכאון בגיל ההתבגרות.
דרכי הטיפול ושיפור המצב רוח
אחת משיטות הטיפול בדיכאון בגיל ההתבגרות הינו טיפול התנהגותי קוגניטיבי CBT, הנחשב לפורץ דרך בקרב הטיפולים הנפשיים הקיימים.
הטיפול עצמו מתמקד בשני מישורים: האחד המחשבתי – קוגניטיבי, המאפשר בנייה מחשבתית חדשה וניתוח נכון של המציאות, בין אם התפיסה של המטופל את עצמו מבחינת ערך עצמי, ביטחון עצמי וכו' ובין אם את מצבי היום יום השונים והדרישות של הסביבה ממנו.
השני התנהגותי – איתור מצבי לחץ והקניית כלים להתמודדות עמם, אימון אישי או/ו קבוצתי לפיתוח מיומנויות חברתיות, מתן כלים להתמודדות עם הקשיים הפיזיים והסביבתיים, המכבידים על הרגשתו של המטופל ולמעשה הכוונה של יד ביד על מנת לצלוח את השנים הללו בכמה שפחות השפעה נפשית. כלים אלו ילוו את המטופל גם בשנותיו הבוגרות, במצבים שונים בחיים וימנעו עד כמה ניתן את חזרתן של תופעות הדיכאון ומעגל המחשבה האינסופי הזה.
לעיתים, המענה האולטימטיבי במקרים של דיכאון בגיל ההתבגרות, הוא שילוב של טיפול קוגניטיבי- התנהגותי, פסיכותרפיה וטיפול תרופתי, על מנת להגיע לתוצאות יעילות הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך.
אם גם אתם מתמודדים עם מתבגר הסובל מהתסמינים שצוינו כאן או אתה מתמודד בעצמך עם התחושות המתוארות במאמר – אני מזמין אותך ליצור קשר עוד היום לקבלת ייעוץ חינם.
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך
- 12 סימנים המעידים כי הנער במצוקה נפשית.
- טיפול בחרדת בחינות והסוף לפחד.
- טיפול בחרדת נהיגה – לנהוג אחרת.
- עמוד הבית – טיפול בחרדות אצל אורי פוקס.