דיכאון וחרדה נוצרים בדרך כלל בעקבות פרשנות מוטעית של המוח. לרוב, האדם מדמיין מצב קיים כקטסטרופלי וכתוצאה מכך הוא מרגיש מדוכא או חרד מאותה סיטואציה.
שני המצבים הנפשיים הללו מתפתחים בנפרד, אך לעתים הם הולכים יד ביד.
אצל אנשים רבים, מתפתח דיכאון בעקבות חרדה, ולעתים חרדה מתפתחת עקב דיכאון.
רבים מהם נוטלים תרופות כדי "להנמיך את הלהבות" של התופעה, אולם כדי להביא לפתרון שורשי ועמוק לדיכאון וחרדה, חשוב לטפל בחרדה ובדיכאון טיפול רגשי מעמיק.
במאמר הנוכחי נחשוף 3 דברים שיפתיעו אתכם לגבי דיכאון וחרדה, ונסביר מתי כדאי להיעזר באסטו ואיך למזער את רמת המצוקה בזמן קצר יחסית.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
אסטו: פעילות ותופעות לוואי
אסטו היא תרופה השייכת למשפחת ה-SSRI.
במצב רגיל, יש במוח כמות מאוזנת של מוליך עצבי בשם סרוטונין. תפקידו של הסרוטונין, בין היתר, הוא וויסות מצבי רוח. כאשר הרמה של הסרוטונין נמוכה – נוצר מצב של דיכאון. התפקיד של אסטו הוא בעצם לשמור על רמות תקינות של סרוטונין במוח. באופן הזה, התרופה מאפשרת לטפל בדיכאון ביעילות.
בנוסף, אסטו מסייע גם למצבים של חרדה מכל הסוגים. עבור אלו שסובלים משתי הבעיות יחד – התרופה מפחיתה תחושות של חרדה ודיכאון במידה ניכרת.
האם נטילת אסטו יכולה להעלים חרדה?
המילה "מעלימה" היא מעט בעייתית בהקשר זה, כיוון שהרבה מאוד מהתרופות הפסיכיאטריות אינן מרפאות ממש את החרדה או הדיכאון, אלא רק מאפשרות להפרעות הללו להיות הרבה פחות דומיננטיות.
חרדה היא תגובה טבעית של הגוף, במטרה להגן עלינו מפחד או איום. נטילת התרופה מסייעת "להנמיך את הלהבות" סביב החרדה, אבל אם האדם מעולם לא קיבל כלים שיסייעו לו להתמודד עם דפוסי החשיבה וההתנהגות המובילים לחרדה, היא עדיין עלולה להופיע מדי פעם.
אז מה עושים?
החרדה מעצימה בעיקר את חווית חוסר השליטה שלנו, וככל שננסה להשיג יותר שליטה, החרדה רק תנהל אותנו יותר.
התחושה העזה שמביאה עמה החרדה, היא תחושת חוסר השליטה.
לכן, הרבה מהכלים בשיטת אורי פוקס, נוגעים בחוויות של יצירת שליטה וקרקוע.
מומלץ לנסות אחד מהכלים הללו:
- זיהוי המחשבה הבעייתית והחלפתה במחשבה אחרת- אתם מזהים את המחשבה החרדתית או הדיכאונית שמורידה אתכם למטה.
למשל: "אני הולכת להשתגע".
לאחר מכן, מחליפים אותה במחשבה אחרת, ריאלית ופחות מאיימת "הכל בסדר, אני מרגישה כעת התקף חרדה. זה אומנם לא נעים, אבל לא מסוכן".
בדרך זו אנו משדרים למוח שלנו שהכל בסדר, אנחנו בשליטה ולא צריך להמשיך להפעיל את המנגנון ההישרדותי. - עשו דברים שמטיבים עם הנפש שלכם- שימו שיר שעושה לכם מצב רוח, התקשרו לחבר קרוב, צאו לסיבוב או כל דבר שיפנה את תשומת לבכם מהמחשבות המחלישות.
ואיך ניתן לטפל בדיכאון?
דיכאון היא חלק מקבוצת הפרעות שמכונות "הפרעות מצב רוח". תחת ההגדרה הזו יש כמה סוגי דיכאון שמלווים בתסמינים שמפריעים לשגרת החיים בצורה משמעותית.
חשוב לציין, שהדיכאון ניזון בעיקר מדפוסי חשיבה הנוגעים לחוסר מסוגלות:
"שום דבר טוב לא הולך לקרות לי
"אני לא מסוגל להחזיק בעבודה אחת
"הכל רק ילך ויהיה יותר גרוע
עניין העזרה העצמית בהפרעת הדיכאון הוא טיפה טריקי, כיון שלרוב אדם מדוכא לא מעוניין להפעיל את עצמו.
הנחת העבודה בעת טיפול בקליניקה היא שהרגש לא נוצר בעקבות אירוע שקורה למטופל, אלא בעקבות מחשבה אוטומטית שהאירוע מייצר אצלו.
כלומר, אלו לא האירועים עצמם שיגרמו לנו "לחוש טוב" או "לחוש רע", אלא הפירוש שאנו מעניקים להם.
לכן, כדי להפסיק את המעגל השלילי, בקליניקה אנו עוסקים בשינוי התהליך החשיבתי, ומעודדים כל מיני פעולות קטנות ברמה ההתנהגותית שמסייעות להעלות את תחושת המסוגלות.
2 תרגילים במתנה מאיתנו:
- מודעות לכאן ועכשיו – כצעד ראשון שיסייע להתמודדות, חשוב שהאדם יהיה מודע לעובדה שמה שהוא מרגיש, מושפע ממחשבות סובייקטיביות בלבד.
המציאות האובייקטיבית עדיין נשארה בדיוק כמו קודם, כלומר לפני שהדיכאון נפל עליו. - להרגיל את עצמנו לא לדוש – חשוב לנסות לא להעמיק את העיסוק במחשבות השליליות ולא לפעול על פיהן.
בנוסף, כל פעילות אקטיבית, בין אם מדובר בסידור הבית ובין אם פעילות ספורטיבית משפיעה מאוד לטובה על המצב הדיכאוני ומרוממת את האדם להרגיש שהוא מסוגל.
3 דברים על חרדה ודיכאון שעשויים להפתיע אתכם
- חרדה היא למעשה מנגנון טבעי ובריא. כאשר מתעוררת סכנה או איום ממשי לחיים, היא מסייעת לנו לשרוד.
- הפרעת החרדה או הדיכאון לא נובעת מעצם הקיום שלה, אלא מהעובדה שהמוח שלנו מפרש סיטואציות לא נעימות אך רגילות כקטסטרופליות ולכן מפעיל מנגנון שאנו כלל לא זקוקים לו.
- חרדה יכולה לשרת ולפתח אותנו. אם נחדל מלנסות להתנגד ולהאבק בה, לא רק שעוצמת הסבל תפחת, אלא נוכל ללמוד דרכה על עצמנו. בתהליך טיפולי נכון מול החרדה, נוכל להרחיב את תחושת המסוגלות והבטחון שלנו בעצמנו.
טיפול בשיטת אורי פוקס כפתרון לדיכאון וחרדה
אם אתם סובלים מחרדה, דיכאון או משני המצבים יחדיו – חשוב לפנות לטיפול שמטרתו לפטור את הבעיה מהשורש ולא רק להרגיע את הסימפטום נקודתית.
אי אפשר לשכוח את המטופל שהגיע אלינו לקליניקה כשטקס שלם שאורך שעתיים של התארגנות מלווה אותו כל בוקר (!)
אם חלילה שכח לבצע אלמנט אחד מהטקס, הוא היה מתחיל את כל ההתארגנות מההתחלה.
מיותר לציין כמה עוגמת נפש הסב סדר יום כזה לאשתו ולילדיו.
בפעם הראשונה שהגיע לטיפול בקליניקה, לא היה עם מי לדבר כמעט. הסבל שלו היה עצום, והוא לא הצליח אפילו לדמיין איך הוא מפסיק את ההרגל הבעייתי.
אבל בעבודה מסודרת עם כלים מדוייקים הצלחנו להחזיר לו את השקט לחיים ולהפסיק אפ הטקסיעם לחלוטין.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
איך מתבצע הטיפול בקליניקה?
אם סבלתם פעם מכאב שיניים חזק, כזה שמשתק אתכם כליל ולא מאפשר לכם לתפקד,
אתם וודאי יודעים שיש שתי דרכים לטפל בכאב כזה:
א. הדרך הראשונה היא לקחת משכך כאבים – דרך מצוינת, שאולי מעלימה את הכאב אבל הבעיה ממשיכה לצוף מתחת לפני השטח ולא מן הנמנע שתופיע שוב תוך זמן קצר, ויכולה אפילו להמשיך ממנה להתפתח לשיניים הבאות.
ב. הדרך השניה היא לחקור ולהבין מה שורש הכאב ולטפל בו.
הדרך השנייה, בניגוד לדרך הראשונה, תפתור את הבעיה לטווח ארוך.
טיפול בחרדות ודיכאון בקליניקה חותר לטיפול יסודי, המתבסס על הבנת דפוסי החשיבה שיצרו את הבעיה והביאו לדיכאון ולחרדה.
באופן כזה, אנו מציידים כל מטופל בארגז כלים אפקטיבי, שמקל עליו להתמודד בכל פעם שהתחושות והמחשבות מתחילים להגיע.
אתם מוזמנים להגיע לקליניקות שלנו, ולזכות לטיפול המותאם אישית לצרכים שלכם, תוך ליווי אישי והקשבה.