הגעתם כבר לכבש השישה עשר ועדיין לא נרדמתם? קמתם לסלון, הלכתם למטבח וחוזר חלילה ועדיין השינה רחוקה מכם אלפי קילומטרים?
לא נעים לקום כל בוקר עייפים וטרוטי עיניים, למרות שנכנסתם למיטה מוקדם, או לסבול מתופעת שינה לא רצופה ומסע לילי מפרך שמסתיים בשעות שינה מעטות. יתרה מכך, שינה רציפה היא מצרך חיוני לאיכות חיינו ולבריאותנו, מילדות ועד בגרות. הפרעת שינה היא בעיה נפוצה אצל אנשים רבים, אבל וודאי תתעודדו לשמוע, כי לא נידונתם לספור כבשים לנצח. כל מה שרציתם לדעת על שינה לא רציפה והייתם עייפים מדי לשאול, בכתבה שלפניכם.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
שינה לא רציפה- תחושה של מסע נדודים לילי
אם גם אתם מוצאים את עצמכם במסע נדודים לילי ומרגישים שהתיאור מעלה מתאים לכם בדיוק, אולי תופתעו לדעת כי אתם לא לבד. בזמן ששנתכם נודדת, כ30% מהאוכלוסייה סובלים (או יסבלו במהלך חייהם) ממש כמוכם, מהפרעות שינה כאלה או אחרות. שינה לא רציפה, או נדודי שינה נחשבת להפרעת השינה הנפוצה ביותר הקיימת של בעיות שינה. הסובלים ממנה מתארים קשיים להירדם, יקיצות רבות במהלך הלילה וקימה מוקדמת דבר המצריך טיפול בבעיות שינה.
לא נעים להיות עייפים כל הזמן, זה ברור. אך למחסור בשעות שינה, או להיעדר שינה איכותית, ישנן השלכות עמוקות הרבה יותר. מחקרים מצאו כי היעדר שינה מספקת מגביר את הסיכון למחלות לב, סוכרת, השמנת יתר, הפרעת דיכאון לחץ נפשי וקשיי נשימה.
4 שעות שינה בלילה ואני קם כמו חדש
ישנים מעט ורגילים לכך? חשוב שתדעו כי שינה איכותית היא לא מותרות. מחקרים רבים שנעשו בתחום הפרעות השינה, מצאו כי גוף האדם זקוק לכ8 שעות שינה בממוצע. כן, כן, לא מדובר בהמלצה, אלא בצורך חיוני לגופנו! פעמים רבות אנחנו נלחמים בו שלא במודע, מותחים את גבולות הגזרה עוד קצת, משכנעים את עצמנו שנוכל להסתדר גם כך. אך שלא תטעו, הגוף שלנו זקוק לשינה לא פחות משהוא זקוק למים ולאוכל.
חשבו על כך, הגוף שלנו פעיל כמעט ללא הפסקה ,פיזית וקוגניטיבית, במהלך שעות רבות לאורכו של כל היום. הוא אחראי לתהליכים פיזיים חיוניים כמו הנעה של השרירים, אספקת הדם, לצד תהליכים קוגניטיביים: פעילות המוח, חשיבה, ערנות ועוד ועוד. די ברור שהוא וכמובן גם אנחנו, זקוקים לזמן בו אנו טוענים מצברים, נחים, צוברים כוחות ומתחדשים לקראת עוד יום. ומה קורה כאשר אנחנו לא מספקים לגוף את המשאב הכה חשוב הזה?
גוף עייף הוא פשוט גוף פגיע
"אני לא זוכר מתי ישנתי לאחרונה כמו שצריך" שיתף אותי עודד בגילוי לב.
"תמיד אני מוצא את עצמי מושך את הערב עוד קצת ולפני ששמתי לב, השעון מחליף ספרות והנה שוב כבר 2 לפנות בוקר". הוא נאנח. "כל כך התרגלתי לחיות כך, שאני לא מכיר כבר דרך אחרת.
24 שעות לא מספיקות לעבודה ארוכה ומאומצת, משפחה וחברים וכך אני מותח וגונב עוד כמה שעות בכל יום. לכאורה, הכל בסדר. אך בפועל, אני מבין שיש לכך מחיר כבד. אני טרוד ללא הפסקה, גם שאני מניח את ראשי על הכר, אני נזכר בעוד ועוד דברים. קם מהמיטה וחוזר חלילה. בבקרים אני עייף וטרוד. מפלס הסבלנות שלי הולך וקצר ואני מוצא את עצמי עצבני עם התקפי זעם וכעוס כמעט בכל יום. בנוסף שמתי לב כי בחודש האחרון כואב לי הראש ללא הפסקה. מה הפלא, שאני פשוט לא נותן לו מנוח?"
הסיפור של עודד נשמע מוכר? בוודאי, החיים של כולנו עמוסים ומלאים במטלות. אך כפי שציינו, לשינה לא רציפה, יש נזק מידי ואף מצטבר. אלו נזקים קשורים לשינה לא רציפה?
קשיי תפקוד: ללא מנוחה ראויה, הגוף שלנו פשוט לא מסוגל "לספק את הסחורה" ולכן גם היכולות הפיזיות שלנו נפגעות ואף הקוגניטיביות. במחקר מרתק שבחן את הקשר בין משתנים שונים להתרחשות תאונות דרכים, נמצא כי אנשים הסובלים ממחסור כרוני בשעות שינה בעלי הסתברות גבוהה לגרום לתאונת דרכים. הנתון המפתיע במחקר, אף הוכיח כי בקרב אנשים אלו, הסיכון גבוה יותר אפילו ביחס לאנשים הנמצאים תחת השפעת אלכוהול!
קשיי ריכוז: היעדר שינה טובה עשוי לפגוע ביכולות המנטליות שלנו, לגרום להפרעות קשב וריכוז ולפגום ביכולתנו לבצע את המטלות הפשוטות ביותר.
אנרגיה נמוכה, שינויים במצב הרוח ודיכאון: מחסור בשינה הוא פרמטר בעל השפעה רבה על מצב רוחנו. אנשים אשר אינם ישנים שינה רציפה עלולים לחוש תנודות במצב הרוח וכן לסבול מדיכאון כרוני.
פגיעות של המערכת החיסונית: כפי שציינו, שינה היא משאב חיוני לגוף . במהלך השינה הגוף מנצל את המנוחה על מנת לחזק את עצמו, לחדש תאים ולהכין אותו לקראת יום חדש. כאשר אנחנו לא מאפשרים לו את המנוחה הזו, אנחנו הופכים אותו לפגיע יותר וחשוף לסיכונים.
עייפים כל כך, אך לא ישנים טוב- מה בעצם מונע בעדנו לישון שינה רציפה?
מוכנים למסע קטן בזמן?
בעבר, החיים היו פשוטים הרבה יותר. בני האדם חיו בעולם בו השמש והירח הם שעונים מעוררים ביולוגיים בסיסיים אשר הורו להם על שינה וקימה. שקיעת השמש סימנה את סופו של עוד יום וזריחתה, את תחילתו של יום חדש. כיום, אנחנו חיים בזמנים מורכבים ומאתגרים.
בעולם רווי בגירויים, מתח וריבוי משימות, עולם מודרני קדחתני.
הרעש והתזזיות הם חלק בלתי נפרד מחיינו ומלווים אותנו מהבוקר ועד הלילה, כן גם ממש לתוך הלילה.
רעשי הרקע הללו הם רעשים פנימיים וחיצוניים. רעשים פנימיים הם הדי מתחים ולחצים של חיי השגרה, אינטראקציות עם אחרים, סביבת העבודה שלנו ועוד ועוד. כמה פעמים מצאתם את עצמכם שוכבים במיטה, מוטרדים ממשימות שלא בוצעו, מנתחים שיחות קשות, דואגים ללא הרף מכל אותם חלקים קטנים בפאזל של חייכם? תוסיפו לתבשיל הגועש הזה אמצעים דיגיטליים, מסכים, תאורה חזקה וקיבלתם קלחת של רעשים פנימיים מבפנים ומבחוץ. מסכים ואורות ניתן לכבות בקלות, אך מה לגבי המוח הטרוד לעייפה? כיצד מכבים מחשבות ומרגיעים גוף עייף הכמהה לשינה טובה?
מפסיקים לספור כבשים וחוזרים לשינה רציפה
נעים להכיר, שמי אורי פוקס. פסיכותרפיסט ומטפל בהפרעות שינה וטיפול בחרדות.
כולנו חווים חיים עמוסים ורווי מתחים, אשר גובים מאתנו מחיר לא פשוט. עם השנים, הבחנתי כי קשיי הרדמות ושינה לא רציפה הנם בעיות נפוצות ושכיחות אצל רבים ממטופליי. מניסיוני, הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי הנו טיפול יעיל ורב השפעה לבעיות שינה משמעותיות או לשינה שאינה רצופה. זהו טיפול ממוקד, המסייע לזהות מחשבות והתנהגויות הגורמות או מעצימות בעיות שינה ומספק כלים להחליפם בהרגלים חיוביים המסייעים לשינה.
אני מזמין אתכם לדרך חדשה, בה נלמד לזהות דפוסי חשיבה והתנהגויות מעכבים ונמיר אותם בחדשים וטובים יותר, נניח למתחים ולכבשים ונלמד יחד כיצד לשפר את ימינו ואת דפוסי השינה שלנו, למען איכות חיים טובה יותר.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
מאמרים נוספים שעלולים לעניין אתכם
- הפרעות אכילה -איך תתמודדו נכונה
- טיפול בהפרעות כפייתיות – הטיפול הבטוח לפתרון ההפרעה
- טיפול באובססיית ניקיון – על מה זה יושב ואיך ללמוד לחיות עם זה בשלום