גיל 50 הוא פתח לשינויים גדולים ומהותיים בחיינו, בחיי ילדינו, בזוגיות שלנו ולצערנו גם בהזדקנות ההורים שלנו. בגיל זה היחס שלנו כלפי ההורים מתחיל להשתנות מיחס של עוגן משפחתי שנעזרים בו ומסתמכים עליו למצב שבו אנחנו הופכים למשענת עבור ההורים שלנו וכדרך העולם כשהם מתבגרים ומזדקנים מגיע הרגע שהם הולכים לעולמם. גם הקריירה שלנו בגיל 40 מעידה באופן די ברור לאן היא הולכת ולרובנו היא כבר לא תשתנה עד פרישתנו לפנסיה.
כל מה שהיה נראה כל כך נורא התגמד, ובזכות הכלים שקיבלתי בטיפול והביטחון העצמי שגידלתי מחדש, אני יודעת שזה רק מכשול בדרך שאני יכולה לצלוח בעצמי, ללא ספק."
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל…"
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
תהליכים אחרים הקשורים למשפחה הגרעינית המשפיעים עלינו ובדרך כלל קורים בסביבות גיל 50 הם התבגרות וגדילה של הילדים, כאשר אנחנו מבינים שהם גדולים, עצמאיים וכבר לא "הילדים הקטנים של אבא ואמא". השליטה שלנו והיכולת שלנו לדעת איך הם מתמודדים עם החיים קטנה מאוד ביחס לתקופה שהיו צעירים יותר, הם דעתניים, מתמידים ללכת בדרך שלהם שלעתים היא שונה ואחרת מהדרך אליה חינכנו אותם.
מה קורה בגיל 50 שמשפיע על הנפש שלנו?
הפערים האלה בין מה שהיה בעבר לבין ההווה והעתיד לבין איך שתכננו ורצינו שחיי המשפחה שלנו ייראו לבין המציאות בפועל יוצרים קשיי הסתגלות. המצב החדש שבו אין לנו שליטה ויכולת להחליט, אחרי עשרות שנים בהם הרגשנו חשובים ואחרי שהילדים שלנו הסתכלו עלינו, חיקו אותנו ורצו ליהנות איתנו כמה שיותר – כאשר נוצר תהליך שבו המצב משתנה עד למצב שבו התפקיד וההשפעה שלנו מצטצמים, הוא תהליך קשה. בעקבות התהליך הזה אנחנו עלולים להרגיש לא חשובים, אין צורך יותר בעצה שלנו או בעזרה שלנו, והוא יכול לעורר קשיים נפשיים ודכאונות.
שינויים אלה משפיעים עלינו במידה רבה בגיל 50 ללא קשר לשאלה אם התשובות לשאלות ולדילמות אלה חיוביות או שליליות. שאלות אלה משפיעות עלינו כיוון שנכפה עלינו להתמודד מולן גם אם לא נרצה בכך, והשלב החדש הזה בחיים גורם לאתגרים נפשיים שגורמים לחלקנו לדכדוך, תסכול, חוסר אונים ובמקרים מסוימים גם לדיכאון.
הדס, בת 53 מירושלים: במשך שנים המרכז של החיים שלי, העיקר של השגרה, המטרה שלשמה קמתי בבוקר, עבדתי, פרנסתי את הבית וקיבלתי אנרגיות להתמודד ולנצח היו הבנות שלי. החיים שלי היו מלאים. בהחלט מלאים. הרגשתי חשובה, מאושרת, משמעותית.
לפני 6 שנים שתי הבנו עזבו את הבית. בת אחת שכרה דירה במרכז ליד האוניברסיטה שלמדה והבת השניה הייתה דיילת וגרה עם חברה ביבנה.
ואז התחילו הבעיות. הרגשתי ריקה, הרגשתי שאני קמה בבוקר ואני בודדה. בלי שמחת החיים שהייתה לי. כמו השיר אל איינשטיין, הגוזלים עזבו את הקן. לקח לי זמן להבין שאני חווה תהליך שרבים סובלים ממנו וחשוב מזה – יש טיפול שבעזרתו אפשר להיפטר מהדיכאון הזה.
איך אפשר לזהות התנהגויות הנגרמות מדיכאון?
דיכאון בגיל 50 יכול לבוא לידי ביטוי באדישות גדולה וחוסר עניין כלפי החיים באופן כללי, כלפי השאיפות להתקדם בעבודה מבחינה מקצועית ומבחינת שכר, כלפי רצונות של בני המשפחה לתמיכה או לייעוץ בנוגע לרכישת דירה, בחירת מקצוע או תחום לימודים של הבן או הבת שסיימו שירות צבאי או חזרו ארצה מטיול אחרי צבא, או אפילו לגלות חוסר עניין בבן או בבת הזוג ובזוגיות בכלל.
תסמינים נוספים המאפיינים דיכאון בגיל 50 הם דכדוך וירידה בביטחון העצמי. השפעה של תסמינים אלה יכולה להביא להסתגרות בבית, הימנעות מיציאות, בילויים, להביע דעה בנושאים הקשורים לזוגיות, למשפחה, לבית ובעבודה. גם הזנחה עצמית, להפסיק לטפח את עצמי ולדאוג לבריאות שלי אלו התנהגויות הנגרמות מדיכאון בגיל 50.
אבנר – דיכאון בגלל בעיות עם הדרישות שלי מעצמי:
הדיכאון שלי לא נובע ממה שנהוג לחשוב כשיש בעיות בזוגיות או בעית תקשורת עם הילדים אלא מסיבה אחרת. הבעיה שלי היא שאני מאוד אוהב את את אשתי והילדים ורוצה לעשות הכל כדי שיהיו מאושרים. אני מציב לעצמי יעדים, מנסה להגיע לעוד ועוד מטרות, להגשים כמה שיותר חלומות וליצור כמה שיותר חוויות.
הבעיה היא שאני לא מצליח, אני לא מצליח להחזיק עבודה כמו שצריך, לא מצליח ליצור קשר טוב עם הילדים, לא מצליח לבנות מערכת יחסים טובה.
ההבדלים בין המאמצים האדירים שאני משקיע לבין התוצאות שאני רואה מהם פשוט לא הגיוניים. עד כמעט גיל 50 חשבתי שזה עניין של זמן ויעבור אבל כשהגעתי לגיל 50 הכל נפל עליי כמו משקולת ענקית. עשיתי מלא מאמצים אבל הכשלונות הורידו אותו עוד ועוד. חוסר היכולת שלי להגיע לשיחה נוחה וכנה עם הילדים שלי פשוט הכניס אותי לדיכאון.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו
מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי
החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד.
זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור
לעומק ולאבחן את שורש הבעיה,
במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את
העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות
שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר – זהו
תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד.
התהליך מותאם אישית לכל מטופל
ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה
וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
קורה הרבה פעמים שאין לי מצב רוח – האם אני סובל מדיכאון כרוני?
דיכאון הוא מחלה היכולה להיגרם ממספר סיבות, אבל האם כל פעם שעולה בי הרגשה של דכדוך, מצב רוח רע באופן קיצוני או כל דבר שמקפיץ אותי וגורם לי להתרגז אז אני בדיכאון? התשובה היא שלא.
אם עוברים עליי 2-3 לילות ללא שינה או קושי להתרכז בעבודה כמה ימים בגלל שהראש טרוד במשהו אחר – לא מדובר בדיכאון.
דיכאון, ובמיוחד דיכאון בגיל 50, הוא משהו הרבה יותר מהותי ומקיף מאשר קושי נקודתי וחולף. ההיקף של דיכאון נמשך לפחות כמה ימים באופן שהוא מורגש מאוד על ידי החברים הקרובים או בני המשפחה. אם לא נכנסתם לוואטספ או שאתם לא מגיבים כעשרה ימים ולא כותבים בקבוצה שהייתם פעילים בה בעבר, אם יש הרגלים שנהניתם לעשות בעבר, בילוי שאהבתם לעשות עם חברים, ללכת עם חברות לבית קפה "ולהתעדכן", לא להתקשר להורים או לבני המשפחה ולהתעניין מה איתם, לחזור הביתה מהעבודה היישר לספה או להתקלח ולמיטה – כאשר ההתנהגות הזו נמשכת לפחות 10-14 יום, מומלץ מאוד לברר האם אכן מדובר בדיכאון כדי לא להעמיק את הבעיה.
ככל שעולים מהר יותר על דיכאון בגיל 50, כך קל יותר להבין על מה הוא מתבסס וכיצד ניתן להיפטר ממנו.
איך מתגברים על דיכאון בגיל 50?
דיכאון בגיל 50 הוא לא גזירת גורל. אובדן של בן משפחה קרוב, הילדים לא הולכים בתלם כפי שרציתם?
שינויים הורמונליים (בקרב אוכלוסיית הנשים המגיעה לגיל 50) בגיל זה המשפיעים על מצב הרוח, הפרעות שינה ותפקוד יומיומי באופן שמגביל מאוד את שגרת החיים.
חלמתם שהחיים, הזוגיות וחיי החברה בגיל 50 ייראו אחרת ופערי הציפיות מטרידים ומקשים עליכם להמשיך בחייכם? חשוב שתדעו שאתם לא לבד. דיכאון בגיל 50 הוא תופעה נפשית מוכרת בישראל ובכל העולם המערבי. הקשיים ידועים וצריך כוחות והתמדה כדי להתגבר ולהיפטר ממנה.
אבל אני רוצה להגיד לכם שעם טיפול מתאים אפשר להיפטר מהדיכאון. אני מזמין אתכם לצאת איתי יחד למסע שבו נברר מהו שורש הדיכאון ומה מחזק ומצמיח אותו ומהם העוגנים בהם אתם יכולים להיאחז ולהתגבר עליו.