הפרעות חרדה ודיכאון הן בין ההפרעות הנפוצות ביותר הקיימות כיום ומשפיעות על ילדים, מתבגרים ומבוגרים. לחרדה ולדיכאון פנים רבות, אך תמציתן היא פגיעה של ממש בתפקוד לצד סבל רב ומצוקה שהן גורמות לסובלים מהן.
בשנים האחרונות הולך ועולה השימוש בתרופות נוגדות חרדה ודיכאון כפתרון טיפולי פופולרי. רופאים ופסיכיאטרים רבים ממליצים למטופלים על נטילת ציפרלקס מכיוון שרואים בה אמצעי יעיל לטיפול בדיכאון וחרדה, ואף לתרופה הנחשבת כבטוחה. אך מה קורה במידה ורוצים להפסיק את השימוש?
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
אם קיבלתם מרשם לטיפול בציפרלקס, התחלתם לקחת אותה בקביעות וכעת אתם שוקלים גמילה מציפרלקס ולמעשה להפסיק את השימוש בה, חשוב שתבינו את ההשלכות ודרכי הטיפול, הכל במאמר הנוכחי.
"במשך 4 שנים נטלתי ציפרלקס עבור טיפול בחרדות ודיכאון מהם סבלתי בעקבות מתח גדול במקום העבודה שעברתי.
לפני כמה חודשים הבנתי מה רבה התלות שלי בכדורים והתחלתי תהליך גמילה מציפרלקס הדרגתי שבו הפחתתי מינון עד להפסקת הכדורים . בשבועות האחרונים אני סובלת מסחרחורות קשות, קוצר נשימה ותחושת מחנק קשה. ומעל הכל- החשש שהתקפי החרדה יחזרו".
"התחלתי להשתמש בציפרלקס לאחר פוסט טראומה קשה שעברתי. נטלתי את הציפרלקס במשך שנתיים תמימות, ולא האמנתי עד כמה לגוף יהיה קשה להסתגל לחיים ללא הכדור. בתחילת הגמילה עשיתי שטות, וניסיתי להפסיק בבת אחת את נטילת התרופה כדי "לדלג" על תסמיני הגמילה. הפסיכיאטר אמר לי שצעד כזה היה הרסני כיוון שלא אפשרי לגוף הסתגלות כדי לשוב ולהפריש את חומרי הכדור בעצמו.
כיום אני מטופל אצל אורי שעזר לי להיפטר מהחרדה מהשורש שלה ובעיצומו של תהליך גמילה מציפרלקס שהוא נכון והדרגתי, שנבנה צעד צעד כדי שאחוש בטוב".
על הציפרלקס
ציפרלקס הינה תרופה נוגדת חרדה ודיכאון .מנגנון הפעולה של התרופה עובד כך שהוא מעכב קליטה חוזרת של סרוטנין, בכך למעשה משפיעה התרופה על מנגנון הסרוטונין במערכת העצבים המרכזית וגורמת להעלאת רמת הסרוטונין במוח. לסרוטנין ישנו חלק חשוב ומרכזי בהתנהלות תקינה של מערכת העצבים המרכזית והמוח ובהשפעה על ויסות מצב הרוח.
לרוב, מרביתן של תופעות הלוואי השכיחות של ציפרלקס מתרחשות מספר שבועות לאחר תחילת נטילת התרופה. תופעות לוואי מגוונות וכוללות עייפות קיצונית, כאבי ראש, הזעה מוגברת, עצירות, סחרחורת ועוד. לעיתים, תופעות אלו ואחרות הופכות להיות שכיחות וחמורות יותר, בשילוב של מספר תרופות.
לונה פארק של רגשות – זה מה שקורה שמפסיקים
"לאחר דיכאון ממושך התחלתי לקחת ציפרלקס בהמלצת רופאת המשפחה. בהתחלה, היה מושלם. חשתי שהכדור שמר עליי מכל מה שהעציב, העיב, פגם במצב רוחי. עם הזמן, הרגשתי שיש לכך מחיר, פיזי, רגשי, מעט אדישות שחלחלה אליי, כלוב של זהב שכבר לא רציתי להיות בו. החלטתי להפסיק ואז היכו בי החיים וחזק. כעס, עצבים, עצב, הכל בקיצוניות וללא שליטה, כמו מעין לונה-פארק של רגשות. לכל אלו התלוו תחושת לחץ תמידית ורעידות בלסת, הרגשתי חסר אונים"
איתי חווה מצב הקרוי בפשטות "תסמונת גמילה". ללא הורדה הדרגתית של המינון בשילוב טיפול וייעוץ, נוגדי דיכאון וחרדה עשויים לגרום לתסמונת גמילה מציפרלקס בעוצמות משתנות, לרוב יחלו הסימנים בתוך 24 שעות ועד מספר ימים מזמן הפסקת הטיפול התרופתי או הפחתת המינון.
התסמונות כוללות סימנים גופניים כמו עייפות וכאבי ראש, תחושת אי-שיווי משקל, חולשה וסחרחורת, הפרעות תחושתיות, הפרעות שינה, הפרעות במערכת העיכול ועוד. אכן, מדובר בתחושות לא נעימות כלל ואלו תסמיני גמילה מציפרלקס לכל דבר ועניין. אז מה בעצם הפתרון, האם קיימת אלטרנטיבה לטיפול התרופתי?
גמילה מציפרלקס – זה הזמן לרדת לשורש הבעיה
אין ויכוח כי עבור רבים הציפרלקס הוא פתרון. אולי אפילו פתרון לא רע לזמן מסוים. אך האם מדובר בפתרון לטווח ארוך? חשבו רגע, מה גרם לכם ליטול ציפרלקס?
האם הבעיה נפתרה לאחר נטילת התרופה, או ששמתם פלסטר כדי להשתיק אותה?
אם כן, מה מקור הבעיה וכיצד נוכל לפתור אותה?
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT) הינו טיפול שורשי השם לו למטרה שינוי של דפוסי חשיבה המייצרים רגש שלילי. במסגרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי נאתר יחד דפוסי חשיבה הגורמים לחרדה ולדיכאון וננסה לעמת אותם אל מול החשיבה הרציונאלית. בד בבד ניצור וננסח יחד דפוסי חשיבה חדשים, חיוביים וגמישים.
לצד השינוי המחשבתי, נעסוק בשינוי חווייתי-פרקטי. נתרגל ונעבוד יחד על סט כלים וטכניקות חדשות אשר יאתגרו את ההנחות השליליות ויוכיחו יכולת התמודדות והצלחה.
גמילה מציפרלקס הדרגתית לצד ליווי מקצועי והבנת מקור החרדה או הדיכאון, יסייעו לכם בהשבת החיים למסלולם, צעד לאחר צעד.
גמילה מציפרלקס – גישה טיפולית שונה ללא תלות בכדורים
נעים להכיר. שמי אורי פוקס, פסיכותרפיסט ומתמחה בטיפול בחרדות ודיכאונות. החיים המודרניים רצופים מעמסות נפשיות המייצרות פעמים רבות חרדה ומתחים, פוגעות בנו ומשבשות את ההתנהלות היומיומית שלנו. לעיתים אנחנו נוטים לפתרונות מהירים לטיפול בבעיה, אך לא מודעים להשלכות. אני כאן על מנת להציע גישה טיפולית שונה באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי אשר מותאם באופן אישי לכל אחד ממטופליי.
אם אתם סובלים ממצוקה נפשית ממושכת, אם מאסתם בתלות בכדורים, או אם אתם זקוקים לאוזן קשבת ויד מקצועית מכוונת, אני מזמין אתכם ליצור עמי קשר ולהגיע לאחת מהקליניקות שלי בהן נוכל לשוחח על הבעיה ולהתאים לכם תוכנית טיפולית המתאימה עבורכם. למען בריאותכם ולמען חיים טובים יותר.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר - זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.