המילה "טראומה" נמצאת בשימוש נרחב בשפה היומיומית בארץ ובעולם, ומשמשת על מנת לתאר מצבים בהם אדם מסוים חווה סיטואציה בה נשקפה סכנה ברורה, הן לגופו והן לנפשו, או מקרים בהם אותו אדם האמין כי קיימת סכנה כזו, גם אם בפועל הדבר לא היה נכון. זוהי נקודה חשובה מאוד – טראומה היא מצב סובייקטיבי. אותו מצב עלול לגרום לאדם מסוים לטראומה עמוקה וכמעט לא להשפיע על אדם אחר. בכל זאת, ישנם מגוון רחב של מצבים המהווים טראומה עבור מרבית האנשים, דוגמת השתתפות בקרב או תאונת דרכים קשה. פעמים רבות השפעתם של מקרים אלו מורגשת במשך תקופה ארוכה לאחר המקרה עצמו, ומתאפיינת במצבים של חרדה לאחר טראומה. מהן ההשפעות העיקריות של מצבים טראומטיים על מרבית האנשים ומהן דרכי ההתמודדות המומלצות?
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל…"
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
צפו באורי פוקס מסביר מהו הצעד הראשון לחיים טובים יותר?
חוסר ביטחון עצמי מופרז, אובססיביות והימנעות מהעולם -חרדה לאחר טראומה
ניתן לחלק את ההשפעות הנפוצות המאפיינות חרדה שלאחר טראומה לכמה מקרים עיקריים –
סוג אחד של חרדה לאחר טראומה הוא מצבים של זהירות יתר – האדם אשר חווה טראומה ער באופן מופרז וקיצוני לסביבתו ולסכנות הפוטנציאליות שעלולות להיות בסביבה, ולכן חווה מצב של חשש ופחד תמידי. מצבים אלו של חוסר ביטחון עצמי מופרז משבשים את החיים ומקשים מאוד על התנהלות בריאה ושלווה בעולם. עוד בנושא שיפור ביטחון עצמי.
השפעה נפוצה נוספת היא מצב של מחשבות אובססיביות – האדם אשר חווה את הטראומה אינו מצליח להפסיק לחשוב על האירוע הטראומטי וחווה פלאשבקים של המקרה בשעות הערות, סיוטים בלילה וכו'. גם כאן, התפקוד היומיומי בעולם נפגע ואותו אדם חווה מצב מתמשך של חרדה לאחר טראומה.
סוג שלישי של השפעות נפוצות הוא מצב של הימנעות מהעולם – הטראומה והחשש מכך שאותו מקרה (או מקרים מסוכנים אחרים) יחזור על עצמו גורמים לאותו אדם להימנע מפעילויות רבות ומכל דבר שעשוי להזכיר לו את האירוע הטראומטי.
מה עושים? וכיצד ניתן לפתור את החרדה?
כל המצבים הללו מורגשים בצורה חזקה וברורה, ובמקרים רבים מתאפיינים אף במצבי קיצון כמו התקף חרדה של ממש.
עבור מצבים של חרדה לאחר טראומה, בדומה לחרדות מסוגים אחרים, ניתן למצוא כיום מגוון סוגים של טיפול בחרדות. על מנת שהטיפול יהיה אפקטיבי מומלץ להתחיל בו כמה שיותר מהר לאחר המקרה הטראומטי. לכן, חשוב לזהות כי היינו מעורבים (או אדם הקרוב אלינו היה מעורב) באירוע טראומטי, ולגשת להתייעץ, לקבל אבחון ולהתחיל טיפול, במידת הצורך.
אורי פוקס, מטפל במקרים של פחדים, חרדות, דיכאונות ועוד. לאורי הכשרה מקצועית הכוללת תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית והבנת בדרכי טיפול דוגמת שיטת CBT הידועה כיעילה ביותר. במידה וגם אתם סובלים מחרדות לאחר טראומה ודומיהם, צרו קשר כבר היום עם אורי ע"מ לקבל ייעוץ והדרכה ראשונית ולקביעת מועד להתחלת תוכנית טיפול מותאמת אישית עבורכם.