מתי לאחרונה הסתכלת במראה ובאמת אהבת את מה שהשתקף ממנה? מתי לאחרונה חשבת שאין צורך להוריד עוד קילוגרם, לחטב את הבטן, לצבוע את השיער או לבצע כל שינוי קיצוני כזה או אחר כדי לאהוב את הדמות המשתקפת ממנה קצת יותר? האם מאז ומתמיד לא אהבת את גופך במראה או בכלל?
אם התשובה לשאלה האחרונה היא שלילית, דימוי הגוף שלך נמוך ואולי אף נמוך מדי, במיוחד אם אין בך את היכולת לאהוב את גופך או אף חלקים ממנו ולהבחין בנקודות האור שבמראה גופך. העיסוק בדימוי גוף וההתמודדות עם דימוי גוף שלילי מלווה רבים – נשים וגברים, צעירים וצעירות ואפילו ילדים וקשישים. מהו דימוי הגוף הזה שאנחנו מתעסקים איתו יותר ויותר בעידן הנוכחי? כיצד הוא משפיע על חיינו ביומיום ואיך אפשר לשפר את הדרך שבה אנחנו מסתכלים על עצמנו? על כך במאמר זה.
כל מה שהיה נראה כל כך נורא התגמד, ובזכות הכלים שקיבלתי בטיפול והביטחון העצמי שגידלתי מחדש, אני יודעת שזה רק מכשול בדרך שאני יכולה לצלוח בעצמי, ללא ספק."
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל…"
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
מהו דימוי גוף שלילי ולמה הוא כל כך משמעותי?
המונח דימוי גוף שלילי נפוץ בעשורים האחרונים מכל מיני סיבות – מההשפעה של עולם הבידור עלינו ועד לתחרות ולאתגרים שאנחנו מנהלים אחד מול השני ובתוך החברה בה אנחנו חיים.
עם זאת, העיסוק בנושא זה היה מאז ומעולם ויש הטוענים כי כבר בימי יוון ומצרים העתיקה התעסקו בנושאים אלו של דימוי גוף וציפיה מהגוף. חוקרי פסיכולוגיה רבים, ביניהם פרויד, אדלר, שילדר, לרנר ועוד, עסקו בסוגיית התפתחות דימוי הגוף והשפעתו על תחומי החיים. במהלך העשורים האחרונים הנושא נחקר יותר ויותר.
דימוי גוף שלילי הוא האופן שבו האדם תופס את מראה גופו, מרגיש ביחס אליו וחושב שאחרים תופסים כך את גופו. דימוי הגוף קשור באופן ישיר לדימוי העצמי הכללי ולביטחון עצמי ומתחיל למעשה להתגבש, כמו רוב התהליכים הפסיכולוגיים בילדות, אך עשוי להשתנות במהלך החיים לטוב ולרע. ככל שאדם מתבגר ונתון להשפעות סביבתיות כמו אופנה, תרבות, חברה וכו', כך יושפע דימוי הגוף שלו לחיוב או לשלילה.
מה משפיע על דימוי הגוף שלנו?
השפעות | הסבר |
---|---|
דימוי עצמי | לרוב קיים קשר ישיר בין דימוי עצמי לדימוי גוף. כלומר, אדם שיש לו דימוי עצמי נמוך, לרוב לא יחוש בביטחון עם גופו ולהיפך, אדם עם דימוי עצמי גבוה יחוש בביטחון רב עם גופו. |
תרבות | לכל תרבות קוד מראה משלה, שלא תמיד תואם תרבויות אחרות וכאשר אדם אינו עומד בקודים אלה, דימוי הגוף שלו עשוי להיפגע. |
גיל ומין | למרות שדימוי הגוף מתחיל להראות את אותותיו כבר בשחר הילדות, השפעותיו נראות יותר לעין מגיל 7 ועד לעשור השישי ואף השביעי לחיים. יש חוקרים הטוענים כי נשים נוטות יותר לפתח דימוי גוף נמוך לעומת גברים, אך יחד עם זאת יש לציין כי דימוי גוף חיובי או שלילי קיים בשני המינים. |
אופנה | אולי אחד הגורמים המכריעים ביותר. אופנה, חולפת ככל שלא תהיה, משפיעה באופן ישיר על אופן קבלת האחד את גופו. אידיאל מראה הגוף משתנה מעת לעת ומכתיב באופן לא צודק את האופן שכביכול צריך להיראות. כל מי שאינו עומד בסטנדרטיים הללו, עשוי להרגיש בשוליים. |
כשאנחנו מתייחסים לאופנה כיום, וחוקרים אותה, אנחנו רואים שיש לא מעט מניפולציות שאינן טבעיות ובאות לידי ביטוי על דפי המגזינים, מעריכה מכוונת בפוטושופ ועד לטשטוש פגמים באמצעות איפור. כתוצאה מכך רבות ורבים מאיתנו מפתחים דימוי גוף נמוך, מבלי לדעת שמדובר במניפולציה. אנחנו מנסים להשיג את ה"לא מושג".
מהן השפעותיו של דימוי גוף שלילי?
דימוי גוף שלילי לרוב אינו נעלם סתם כך ומלווה אותנו במשך רוב חיינו. יתרה מזאת עשוי אף לגדול ולהתעצם עם השנים ולהביא לשרשרת תופעות בלתי רצויות, כגון: דיכאון, חוסר אמונה שאפשר להימשך\לאהוב אותי, הימנעות ממצבים שמבליטים את הגוף (ים, בריכה, מסיבות וכו'), הימנעות ממצבים חברתיים, שנאה עצמית, הפרעות אכילה, חרדות, הזנחה של המראה החיצוני, תקיעות וחוסר התקדמות בחיים בכל התחומים ובכלל מסלול של קיפאון עד כדי הרס עצמי לאורך השנים ואף ניסיונות אובדנות במקרים מסויימים. טיפול בחרדות חברתיות בשיטה מותאמת אישית
כיצד מטפלים בדימוי גוף שלילי ומטפחים דימוי בריא יותר?
הטיפול הטוב ביותר עבור דימוי גוף שלילי הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT אשר פועל לשינוי תפיסת הגוף השלילית ולפיתוח דימוי גוף תקין. הטיפול עושה זאת בשני מישורים:
המישור הקוגניטיבי בטיפול בדימוי גוף שלילי – עוסק בעולם המחשבות והתפיסות של את הגוף שלי ועצמי, לדוגמה: "אני מכוער", "אף אחד לא ימשך אלי", "אני לא אתחתן לעולם", "אני לא שווה" וכו'.
לרוב המחשבות הללו כל כך מושרשות בנו עד שאנו בטוחים שהן אכן נכונות ושכל העולם חושב כך. כשאנחנו לומדים לזהות את אותן מחשבות ותפיסות בעייתיות אנחנו יכולים במהלך הטיפול להתחיל תהליך של הפרכת התפיסות האלו.
לאחר מכן אנחנו מחליפים אותן בתפיסות מסתגלות ומציאותיות יותר ומתחילים לראות את עצמנו באור אחר. זהו מה שמתניע תהליך של שינוי בהתנהגות שאותו מטופל סיגל לעצמו במהלך השנים ולשפר את דימוי הגוף.
המישור ההתנהגותי בטיפול בדימוי גוף שלילי – תוך כדי העבודה על יצירת המחשבה החיובית של המטופל כלפי גופו, משתלב תהליך השחרור מאותם דפוסי התנהגות שהתפתחו עם השנים, כתוצאה מאותו דימוי גוף שלילי. המטופל לומד להתמודד עם החיים לפי הלך הרוח החדש.
ההתמודדות מתבצעת על ידי חשיפה מבוקרת למצבים שעד כה היו מאתגרים. לדוגמה: מבט ארוך במראה, יציאה לבליינד דייט וכדומה. כל פעולה שאותו מטופל נמנע מלעשותה, עקב המחשבות השליליות שלו כלפי מראה גופו ו/או האופן שבו הסביבה עלולה לתפוס את מראה גופו.
שילוב של שני מישורים אלה נותן פתרון כולל שבו כל הכלים והעזרים הנותנים למטופל את היכולת להתקדם ממצב של דימוי גוף שלילי לכדי קבלת גופו באהבה. כך הוא מפתח איכות חיים וסולל נתיב של הצלחה אישית. אם גם אתה או את מתמודדים עם דימוי גוף נמוך ורוצים להשתחרר מהאמונות המגבילות, אני כאן בשבילכם.
מאמרים נוספים שיעניינו אתכם
שאלות ותשובות
דימוי גוף מתייחס לאופן שבו אדם תופס את מראה גופו, בעוד שדימוי עצמי מתאר את התחושה הכוללת של ערך עצמי, יכולות ותחושת חשיבות. לעיתים קרובות יש קשר בין השניים, אך אדם יכול לחוות דימוי גוף נמוך למרות שיש לו דימוי עצמי גבוה בתחומים אחרים.
דימוי גוף שלילי שאינו מטופל עלול להחמיר בעקבות הצטברות של חוויות שליליות ותפיסות שגויות. אנשים עם דימוי גוף שלילי נוטים להימנע ממצבים חברתיים או מצבים שבהם גופם במרכז, דבר שמחזק את תחושת הבידוד והכאב הנפשי.
סימנים לדימוי גוף שלילי כוללים הימנעות ממקומות כמו ים או בריכה, שנאה עצמית, השוואות מתמידות לאחרים, תחושת חוסר משיכה עצמית והפרעות אכילה. זיהוי הסימנים האלו חשוב כדי להתחיל תהליך של שינוי.
גורמים פסיכולוגיים כמו ביקורתיות יתר מהסביבה, חוויות של דחייה בילדות, והשוואה בלתי פוסקת לאחרים עשויים להוביל לדימוי גוף שלילי. דימוי הגוף מתגבש בעיקר בילדות, אך יכול להשתנות גם בבגרות כתוצאה מהשפעות חברתיות.
בתהליך טיפולי של CBT, המטופל לומד לזהות את המחשבות השליליות המושרשות בו ולהחליף אותן במחשבות מציאותיות ומסתגלות יותר, כמו "אני יכול לאהוב את גופי כפי שהוא". השינוי המחשבתי מוביל לשינוי רגשי והתנהגותי.
אורי פוקס – מטפל בביטחון עצמי
- ליווי מקצועי ומותאם אישית
- הבנת הגורמים לדימוי גוף שלילי
- שיטות טיפול להעצמת הביטחון העצמי
- ניסיון רב בטיפול בהפרעות דימוי גוף
- סביבה תומכת ומחבקת