לוריוון: מה שחשוב לדעת לפני שמתחילים טיפול בחרדה
לוריוון היא תרופה נפוצה לטיפול במצבי חרדה, השייכת לקבוצת הבנזודיאזפינים – תרופות המספקות הקלה מהירה לסימפטומים חריפים. למרות השפעתה המיידית, חשוב להכיר את תופעות הלוואי האפשריות והסיכון לפיתוח תלות, במיוחד בשימוש ממושך. התרופה לא מטפלת בשורש הבעיה, ולכן שילוב גישות טיפול נוספות עשוי להיות חיוני להתמודדות עמוקה ומאוזנת עם חרדה.
במאמר זה נסקור את היתרונות, הסיכונים, והאלטרנטיבות היעילות שיכולות לעזור לכם לבחור את הדרך הנכונה לטיפול.
- לוריוון מספק הרגעה מהירה במצבי חרדה חריפים, אך חשוב להכיר את ההשפעות האפשריות של השימוש בו.
- השימוש הממושך בלוריוון עלול לגרום לתלות ולתופעות לוואי, כגון עייפות, סחרחורת ופגיעה ביכולת הריכוז.
- להתמודדות מעמיקה עם חרדה מומלץ לשלב טיפולים נוספים, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הממוקד בשורש הבעיה.
- מרכז "בטיפול" מציע תמיכה מקצועית וטיפולים מותאמים אישית, המשלבים כלים מעשיים להתמודדות יעילה עם חרדה ללא תלות בתרופות.
דנית משתפת על שימוש בתרופת לוריוון:
"הלוריוון זה כמו קביים בשבילי. אני לא מרגישה בטוחה בלעדיו"
במשך תקופה ארוכה, דנית לא היתה מסוגלת לצאת מהבית.
חרדה שהתחילה כחשש מפני מחלות, גדלה והתפתחה כמו כדור שלג, ודגנית חששה מכל סיטואציה שתחייב אותה לבוא במגע עם אנשים, ובעיקר עם… חיידקים.
ואם כבר היתה מעיזה לצאת מן הבית (גם זה לא קרה לעיתים קרובות), זה לא היה לפני שהיתה מבצעת "טקס" שלם, של נטילת ויטמינים, מדידת חום, נטילת לוריוון ופעולות נוספות שנועדו להרגיע את החרדה.
מה בעצם היתה הבעיה שהביאה את דנית אלינו?
דנית פחדה מפני מחלות פחד מוות,
ועשתה כל שביכולתה כדי שלא תצטרך להתמודד עם הפחד.
לאחר תקופה קצרה, דנית פיתחה הסתגלות ללוריוון, ולא היתה מסוגלת לצאת מהבית בלי להיעזר בתרופה.
"הלוריוון זה כמו קביים בשבילי. אני לא מרגישה בטוחה בלעדיו"- כך שיתפה בפגישת הייעוץ.
לאחר תקופה של הסתגלות לתרופה, דנית הגיעה למצב של חוסר אונים, כשהיא מרגישה חוסר בטחון עצמי ביכולת שלה להתמודד עם החרדה.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
האם תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים אינן מפחיתות חרדה?
כשאנו אומרים "כדורי הרגעה", לרוב אנו מתכוונים למשפחת הכדורים המכונה "בנזודיאזפינים", ובהם הקלונקס, הקסנקס, הוואבן, הלוריוון ועוד.
התרופות הללו מדכאות פעילות מוחית, ומפחיתות חרדה ביעילות אבל אך ורק לטווח קצר.
בואו נדמיין לרגע שמנגנון החרדה הוא כמו קצר חשמלי במוח, שמקצר שוב ושוב ויוצר דליקה בפח שהונח בקרבת מקום.
הלוריוון היא כוס מים המושפרצת ישירות על האש! באותו הרגע, באמת השריפה לא ממשיכה להתלהט והכל טוב, אפשר להרגע ואפילו להתנהל כרגיל. אז היכן הבעיה?
כשהמים מתייבשים, הקצר ממשיך לקצר ולאחר כמה שעות – האש מתלהטת שוב! אז מה עושים? לוקחים עוד לוריוון ועוד קלונקס? ועוד? ועוד?
לוריוון - כבדהו וחשדהו
לוריוון, כאמור, היא תרופה שנועדה לטיפול בחרדה, והיא ניתנת לתקופה של שבועיים עד חודש לאלו שסובלים מחרדות. בתרופה יש חומר פעיל שנקרא "לוראזפאם" שתפקידו לטפל במצבים של חרדה שמלווים גם בדיכאון.
אנשים רבים שסובלים מהמצב הזה מתקשים לישון ואפילו לתפקד, ולכן הם צריכים פתרון מהיר ויעיל לבעיה. כאן נכנס לתמונה הלוריוון, שמשרה רוגע, גורם להרפיית שרירים ומשרה שינה באופן מהיר. כדי שהתרופה תעשה את שלה, לרוב צריך ליטול טבליות לוריוון 2-3 פעמים ביום, ואלו שסובלים מבעיות שינה שנובעות מחרדה צריכים ליטול את התרופה לפני השינה.
היחס הנכון ללוריוון צריך להיות "כבדהו וחשדהו". לפעמים התרופה היא כה יעילה בכיבוי מקומי של החרדה, עד שהאדם אפילו בלי לשים לב עלול להתמכר אליה. זה לא אומר שלוריוון אינה תרופה טובה. להפך, היא תרופה איכותית במיוחד, אבל אף פעם לא מומלץ להיעזר בה לטווח ארוך, ובטח לא להאמין שהיא יכולה לרפא חרדות.
לוריוון: פעילות, השפעות ואופן שימוש
כאשר הרופא/ה מעניק/ה מרשם ללוריוון, הוא/היא ילוו את נטילת התרופה באזהרה; לתרופה הזו יש אפקט ממכר במיוחד, ולכן לרוב ההמלצה היא לא ליטול אותה למשך יותר מחודש בכל פעם. התמכרות ללוריוון עשויה להיות מלווה בתופעות גמילה לא פשוטות, ולתלות שבעקבותיה יהיה קשה להסתדר בלי התרופה.
אני רוצה ליטול לוריוון אבל אני מהסס/ת. מה כדאי לעשות?
ישנן תרופות מסוימות שצריך ליטול במשך מספר חודשים ולעתים גם שנים כדי שהן ימשיכו להשפיע. ויש תרופות, כמו לוריוון, שצריך ליטול לזמן מוגבל יותר. מה קורה לאחר חודש של נטילת לוריוון?
התופעות שונות מאדם לאדם, ויש כאלו שימשיכו בהצלחה גם ללא לוריוון, ויש כאלו שלא. התרופות הללו בעצם מתמקדות בתסמינים של הבעיה, והן מנטרלות אותם,
אך האם מדובר בפתרון שורשי? למרבה הצער, התשובה לכך היא שלילית. שימוש בלוריוון ותרופות דומות לה יוצר מעין אשליה של החלמה, אך המצב בשטח הוא שונה. כדי ליהנות מפתרון ארוך טווח, צריך להגיע לנקודות שמהן צמחה הבעיה ולטפל בהן ביעילות.
הכלל החשוב ביותר להתמודדות: כל מי שרודף אחר הפחד, הפחד בורח ממנו
דפוסי ההתנהגות והמחשבה האוטומטיים המסייעים למתמודדים בהתנהלות מול החרדה מבוססים על הימנעות- להינע מלהיכנס למצבים מפחידים, הן במחשבה והן באופן פיזי.
אלא מה? ככל שאדם בורח ונמנע יותר מלהיכנס למצבים מעוררי החרדה, מנגנון ההגנה הזה בעצם עובד לרעתו – הוא גורם שפחדיו ילכו ויתגברו.
אם ניקח את הדוגמא של דנית, בכל פעם שתמנע לצאת מהבית בגלל החרדה, רמת החרדה שתרגיש תהיה גדולה יותר. לעומת זאת, להתמודד חזיתית עם המצבים המפחידים היא קשה מאוד וזה לא משהו שדנית חושבת שהיא מסוגלת לעשות.
לוריוון – אז מה עושים?
נכון, זה מפחיד מאוד להיחשף ישירות למקור החרדה, ולהיחשף לדפוסי החשיבה שמובילים אתכם שוב ושוב להרגיש לא במיטבכם, לכן בדיוק מומלץ לפנות לטיפול מקצועי.
שלב הראשון בטיפול הוא ביצוע אבחון מדויק של מקור החרדה שיעזור לנו לטפל בה באופן המדויק ביותר לחרדה שלך.
למרות שתסמיני חרדה רבים הם זהים בקרב אלו שסובלים מחרדה, אופן הטיפול בהם לא יהיה זהה. לכל אדם יש את הפתרון המיוחד שמתאים לו, ולכן חשוב לפנות אל מטפל שיוכל לתפור לכם מערך טיפולים שיותאם לכם ולקצב ההתקדמות שלכם.
מחלימים מדברים
מטופלים מספרים – ליאור מסיקה
מטופלים מספרים – אושרת ריידר
מטופלים מספרים – איציק עזרא
מטופלים מספרים – תהילה
למה השיטה שלנו
יעילה כל כך?
כי פותרים את הבעיה מהשורש
בלי פלסטרים או קיצורי דרך. אנחנו מבקשים למצוא פתרון מלא, כדי שמצבי החרדה והדיכאון לא יחזרו שוב בעתיד. זו הסיבה שאנחנו מקפידים לחקור לעומק ולאבחן את שורש הבעיה, במטרה לתת מענה הוליסטי ולפתור את העניין עד תומו.
כי מקבלים כלים יישומיים
המטרה שלנו היא להעניק למטופלים שלנו כלים מעשיים ופשוטים לשיפור איכות החיים שלהם. אנחנו נותנים מענה קונקרטי למטופל, כך שבתוך מספר טיפולים כבר יהיה ניתן להרגיש בהבדל משמעותי.
כי אכפת לנו – גם מחוץ לקליניקה
אנחנו יודעים שהתהליך לא נעצר כשהפגישה נגמרת וחשוב לנו להיות שם עבור המטופלים שלנו לכל אורך הדרך. הצוות שלנו זמין ומלווה את המטופלים באופן אישי גם מעבר למה שקורה בחדר הטיפולים.
כי מרגישים שינוי ורואים תוצאות
וזה קורה מוקדם משחשבתם: מטופל שמחויב לתהליך יוכל להבחין בהבדל כבר בשלב מוקדם יחסית של הטיפול. כשהתוצאה ניכרת בשטח – עולים גם הסיכויים להתמיד ולהצליח ליצור שינוי מהותי וקבוע באיכות החיים.
כי יש לזה סוף
אין כאן ניסוי, טעייה ותהייה או התחייבות שלא יודעים איך ומתי היא תיגמר – זהו תהליך טיפולי ממוקד וקצר מועד. התהליך מותאם אישית לכל מטופל ומבוסס על אבחון מדויק של הבעיה וכיצד היא מתבטאת בחיי היומיום.
רבים מן הפחדים מבוססים על דפוסי חשיבה לא נכונים
רבות מן החרדות שאנו נתקלים בהם בקליניקה, מבוססים על ידע מוטעה ולא נכון. יש מטופלים שסוחבים את הידע הזה מתקופת ילדותם, ושכחו בזמן שעבר מאז "להחליף גרסה".
הנה כמה דוגמאות לפחדים המבוססים על חוסר ידע:
- הפחד שאם המעלית תתקע נמות מחוסר חמצן
- הפחד מפני מוות כתוצאה מעילפון (שהרי לא ניתן למות מהתעלפות, וגם מפני שמפחד לא מתעלפים כי הוא גורם לעליה בלחץ הדם)
- או למשל הפחד שאם אנשים יבחינו בחולשות שלנו הם ילעגו לנו.
לכן, הדבר הראשון שאנו עושים בקליניקה, עוד לפני החשיפה ההדרגתית למקור הפחד, היא לנסות ולברר היטב על מה הוא מבוסס. כלומר, מה הם דפוסי החשיבה שעליהם פיתח האדם את פחדיו.
לאחר מכן, נעזור להטמיע מחשבות טובות יותר, שיעמידו את הדברים בפרופורציה הנכונה.
טיפול בחרדה שמביא לסוף לחרדה ולסבל
כדי שתקבלו את ההטיפול המדוייק, חשוב שיהיה לצידכם מטפל שמכיר את התחום על בוריו ויודע בדיוק אילו פעולות אתם צריכים לעשות כדי להגיע לתוצאות הרצויות. בקליניקות של ״בטיפול״, מתמקדים לא רק בבעיות, אלא גם באנשים מאחוריהן, כדי להביא לפתרון עבור בעיות חרדה, דיכאון ובעיות נוספות.
הטיפולים מותאמים באופן אישי לכל אדם בהתאם לבעיית החרדה הספציפית שלו, עוצמתה והאופן שבו היא משפיעה על חייו.
כל אחד מן המטפלים שלנו יושב עם כל מטופל/ת ובונה עבורו תוכנית טיפולית מפורטת בהתאם לאופי החרדה. כתוצאה מכך תקבלו את הכלים להתמודד עם חרדות באופן שינטרל את כוחן וישיב לכם את הכוח לשלוט על חייכם.
בשורה התחתונה – הטיפול אינו מבוסס על נטילת תרופות; אלא על שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שהם הדרך היחידה להיפטר מהחרדה מן השורש!
אתם מוזמנים לקליניקות שלנו, לטיפול המותאם אישית לצרכים שלכם. יחד נסייע לכם לקחת שליטה מחודשת על חייכם.