תסמיני דיכאון אצל נשים – מדריך מלא
את מתארגנת ליציאה עם חברות שחיכית לה הרבה זמן, לחגוג יום הולדת לאחת החברות או סתם לצאת ולהתאוורר. את לובשת בגד שאת אוהבת, מתאפרת, משקיעה, מרגישה טוב עם המראה שלך, שמה בושם שמייצר תשומת לב ושרשרת נחמדה. כבר שבועיים את מחכה ליציאה הזו ומקווה שתחושת הכבדות תעבור ותחלוף. אבל זה לא קורה. למרות הציפייה למפגש והיציאה לבלות.
נשים סובלות יותר מדיכאון?
נשים חוות דיכאון ותסמיני דיכאון באופן דומה לגברים והקשיים הנובעים מתסמיני הדיכאון זהים בין נשים לגברים.
עם זאת יש כמה הבדלים בין נשים לגברים. לפי נתוני ה-CDC (המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן), בשנים 2013-2016, 10.4% מהנשים מעל גיל 20 סבלו מדיכאון בתקופה של לפחות שבועיים, לעומת 5.5% מהגברים באותה תקופה.
נשים גם חוות תסמיני דיכאון מסיבות נוספות שאינן קיימות בקרב אוכלוסיית הגברים. שתי הסיבות המרכזיות הן דיכאון לאחר לידה ודיכאון קדם-וסתי (הפרעה דיספורית קדם-וסתית).
דיכאון לאחר לידה – בייבי בלוז
בין 50% ל-70% מהיולדות חוות דכדוך לאחר הלידה. במהלך הבייבי בלוז היולדת מרגישה סימני דכדוך שגרתיים כמו עצב, הרגשה שהבית יוצא מאיזון, קושי להסתגל למצב החדש ובהתרחבות המשפחה. דכדוך לאחר לידה נחשב לדיכאון קל והוא עובר לאחר כעשרה ימים עד שבועיים.
למה אני מרגישה את הכבדות הזו?
בעבר דיכאון לא היה תופעה שקל לזהות, ורבים העדיפו להדחיק ולהכחיש את הקשיים שנבעו מדיכאון כאשר ההבנה הייתה שמדובר בתקופה קשה או מצב רוח ירוד שנגרם מכישלון בעבודה, בזוגיות, במשפחה או בביטחון העצמי. כיום יש יותר פתיחות ומודעות לבעיות ותופעות נפשיות ובכללן דיכאון וניתן לאבחן וללמוד כיצד ניתן לצמצם או לטפל בתסמיני הדיכאון.
אז כיצד באים לידי ביטוי תסמיני דיכאון? איך אוכל לזהות שאני סובלת מדיכאון ולא סתם עוברת תקופה עמוסה שתחלוף מאליה?
כאשר בעבודה זורקים לי מילה לא נעימה שמורידה לי את הביטחון ואת מצב הרוח אבל למחרת אני מגיעה לעבודה עם אנרגיות טובות ואחרי שישנתי בלילה ללא בעיות ובלי מחשבות מרובות על הדימוי העצמי שלי – לא מדובר בדיכאון.
אם המורה של אחד הילדים האשימה אותי שאני לא משקיעה במשימות, בשיעורי בית או במבחנים ולכן הוא לא מצליח וגורם לי להרגיש אמא לא טובה – אם הנושא מלווה אותי ונעלם אחרי ימים בודדים – החוויה הזו היא לא דיכאון.
כאשר החוויה היא חווית דיכאון, הסבל והתסמינים באים לידי ביטוי באופן משמעותי בכמה היבטים. מדובר בכמה תסמינים במקביל, בעוצמה גדולה של תסמינים שמשבשת את שגרת החיים ובהופעת התסמינים לאורך זמן.
תחושת דכדוך עמוקה שמקשה עלינו לראות איך אנחנו מתגברים על קושי מסוים למרות שאנחנו יודעים שלא מדובר בקושי שאי אפשר להתגבר עליו, אבל אין לנו אנרגיות וכוחות להתעלות מעבר לקושי יכולה להעיד על דיכאון.
חוסר בתיאבון ותחושה שאין לנו חשק לאכול ארוחה טובה או לצאת לארוחת ערב, קושי להירדם לילות שלמים או חוסר יכולת לחזור לישון בגלל שאנחנו טובעים במחשבות לאורך זמן שנמשך על פני שבועיים לפחות, התעסקות מוגברת בכישלונות שלי מבלי לקחת את הדברים בפרופורציה הנכונה או התעלמות מההצלחות והניצחונות שלי הם גם סימן לדיכאון.
לקריאה נוספת על טיפול בדיכאון >>>
דיכאון לאחר לידה
דיכאון לאחר לידה היא תופעה אחרת ומשמעותית הרבה יותר. כ-15% מתוך הנשים שחוו בייבי בלוז יחוו דיכאון לאחר לידה לתקופה של חצי שנה עד שנה.
נשים חוות תסמינים של דיכאון לאחר לידה בצורה המשבשת לחלוטין את שגרת החיים, משנה לחלוטין את האווירה בבית ופוגע באופן עמוק בדימוי העצמי.
תסמינים של דיכאון לאחר לידה | תיאור |
---|---|
הרגשה חזקה של אשמה בגלל שהבית לא מתפקד כרגיל | אשמה עמוקה מרגעי שגרה בבית שאינם מתפקדים כרגיל. |
בכי מרובה, החלמה מהלידה, הסתגלות למצב חדש | תקופה של הסתגלות והחלמה המלווה בדיכאון וחוסר רצון. |
חוסר יכולת וסבלנות להבין את התפתחות התינוק | קשיים בהתמודדות עם תפקוד התינוק, מה שמביא לתחושה של כישלון. |
תחושת כישלון עמוקה וקיצונית | הרגשה קיצונית של כישלון, עלולה להוביל להתעלמות מהתינוק. |
התרחקות מחברות והימנעות ממפגשים חברתיים | חוסר יכולת להתמודד עם חיי חברה וחברות, מה שמוביל לבידוד. |
עייפות וחוסר רצון לצאת מהבית | חוסר אנרגיה ורצון לצאת מהבית, תחושה של כוחות מותשים. |
מחשבות אובדניות וניתוק מהמציאות | מחשבות על מוות או הרס, ניתוק חמור מהמציאות. |
לקריאה נוספת על דיכאון לאחר לידה >>>
דיכאון קדם וסתי – התקופה שלפני הימים האלה בחודש
סוג נוסף של דיכאון ותסמיני דיכאון אצל נשים בא לידי ביטוי בימים שלפני קבלת מחזור. כ-5% מהנשים בעולם בגיל הפוריות חוות את התסמינים כאשר במקביל אליהן מתרחשת בגוף האישה פעילות הורמונלית בימים שלפני המחזור החודשי.
התסמינים בימים אלה מתבטאים ברגעים שבהם אני רוצה להיות בשקט בלי שאף אחד ידבר איתי או יפנה אליי ורגעים אחרי זה בתחושת חרדה שבה אני לא יכולה להיות לבד אלא חייבת להיות בחברת אנשים, התקפי רעב קיצוניים, חוסר יכולת להירדם, כאבי בטן ועוד.
כאשר תסמיני הדיכאון שלפני קבלת המחזור עוצמתיים, נמשכים לאורך זמן ומונעים ממני לבצע פעולות שגרתיות, אני עלולה להגיע למצב שבו התפקוד שלי נפגע בצורה ממשית ואני לא יכולה לנהל שגרת חיים נורמלית.
חשוב לציין שכל הנשים בגיל הפוריות חוות תסמינים לפני הופעת המחזור ואין צורך לטפל בה, אך כאשר התסמינים מרובים, עוצמתיים ומונעים ממני לנהל שגרת חיים תקינה – טיפול לצמצום התסמינים והדיכאון יכול להוות בשורה של ממש כדי לדעת איך להתמודד איתן בצורה אידיאלית.
להיות אישה ולהישאר בחיים
חלק מה"חוויות" האלה מרגישות לך מוכרות? לפעמים גם את לא מבינה מה את עוברת והדוגמאות שהבאנו כאן עושות קצת סדר במחשבות?
נעים מאוד, אני אורי, מנהל הקליניקה לטיפול בדיכאונות וחרדות. אני מזמין אותך לטיפול מקצועי במהלכו תקבלי כלים וידע כיצד להתמודד עם הדיכאון. תסמיני דיכאון בקרב נשים הן אתגר שאפשר להתגבר עליו בעזרת טיפול נכון. במהלך הטיפול המותאם אלייך באופן אישי, נבין וננתח מהו השורש שעליו צומח הדיכאון ונבין באמצעות אילו כלים ניתן להשתמש כדי להיפטר ממנו ולצמצם את התסמינים.
שאלות ותשובות
כן, שינויים הורמונליים, כמו אלו שמתרחשים בתקופת המחזור החודשי, הריון, לידה וגיל המעבר, יכולים להשפיע על המצב הרגשי של נשים ולהגביר תסמיני דיכאון.
דיכאון קל עשוי לכלול תקופות קצרות של תחושת דכדוך וקושי בתפקוד, בעוד דיכאון עמוק מתבטא בהשפעה ממושכת ורחבה יותר על תחומי החיים, כמו חוסר רצון לצאת מהבית, קשיי שינה כרוניים, ומחשבות אובדניות. אבחון מקצועי יכול לסייע בזיהוי רמת הדיכאון.
נשים החוות דימוי עצמי נמוך עלולות לפתח דיכאון כתוצאה מהתחושות של חוסר ערך, כישלון אישי וחוסר סיפוק מהחיים. השפעות חברתיות ומסרים חברתיים לגבי תפקידי נשים עשויים להחמיר את התחושות הללו.
לחץ חברתי להיות "אמא טובה", "בת זוג מושלמת" או "אשת קריירה מצליחה" עשוי להוביל לתחושות של כישלון ואכזבה עצמית, מה שיכול לתרום להופעת תסמיני דיכאון.
בהחלט, פעילות גופנית סדירה יכולה לשפר את מצב הרוח ולסייע בהפחתת תסמיני דיכאון. היא מעודדת הפרשת אנדורפינים, שהם חומרים במוח שתורמים לתחושת רווחה נפשית.
מערכות יחסים תומכות, בין אם עם בני זוג, משפחה או חברים, יכולות לעזור בהתמודדות עם דיכאון. לעומת זאת, מערכות יחסים לא בריאות או לחוצות עלולות להחריף את תסמיני הדיכאון.
אורי פוקס – מטפל בתסמיני דיכאון בנשים
- ליווי מקצועי ומותאם אישית
- התמחות בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)
- שיטות טיפול מוכחות וממוקדות
- ניסיון רב בטיפול בדיכאון אצל נשים
- סביבה תומכת ומחבקת