המושג "שינוי" בעברית המדוברת, מתאר מציאות בה מצב אחד הופך למצב אחר.
יש כאלו הנעזרים במילה שינוי כדי להימנע מלדבר על סיטואציה לא נעימה, למשל: "הרגשתי שאני חייבת שינוי, אז נפרדתי מבעלי"
או כביטוי לצורך בתנועה או בצמיחה.
כך או כך, שינוי מעביר את האדם ממצב של שליטה יחסית, למצב של חוסר שליטה וחוסר וודאות. ככל שאנו מתבגרים וגדלים, כמות השינויים בחיינו גדלה, דבר שבסופו של דבר גורם לנו לפחד וחשש. כיצד טיפול פסיכולוגי בצפון יכול לסייע לנו להתמודד עם שינויים? והאם יש דרך אחרת להסתכל על הדברים?
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
יהודית סיפרה בכאב על הרגע שבו בישרו לה הרופאים שהיא חולה במחלה קשה.
'זה היה ממש לפני ראש השנה האחרון.
ראשי החל לכאוב והתחלתי לראות כפול.
בעלי דחף אותי לגשת לרופא המשפחה להבדק, אך אני לא רציתי.
ייחסתי את הקושי והחולשה לתקופה של לפני החגים, והייתי בטוחה שאוטוטו זה יעבור.
בכניסת החג, ממש סמוך להדלקת הנרות הרגשתי הורעה, ופוניתי באמבולנס לבית החולים.
שם ערכו לי בדיקות רבות, ובישרו לי על התפתחות של גידול באזור האונה הימנית.
אתה יכול לדמיין עד כמה לא קל לקבל בשורה כה קשה לפתע פתאום. הרגשתי שכל עולמי מתערער, והקרקע היציבה עליה עמדתי, נעה בחוסר שליטה.
בכל שינוי טמון גרעין של הזדמנות
בכל שינוי טמון אתגר ומפתח לצמיחה. פעמים רבות, כמו בסיפור של יהודית, השינוי מרעיד את האדמה עליה אנו דורכים ומזכיר לנו שהכל בחיים הוא זמני. בד בבד הוא מאפשר לנו לגייס כוחות, תמיכה, להיות יצירתיים ולהיפתח להזדמנויות חדשות שטרם חשבנו עליהם בעבר.
מי מאיתנו שחווה אובדן עבודה, עזיבת זוגיות, התמודדות עם מחלה קשה או כל שינוי אחר, יודע שכל אלו דורשים מאיתנו לגייס בעצמנו כוחות נפש רבים והתמודדות עם אובדן שליטה.
חשוב לזכור שהיצירתיות הטמונה במצבים של חוסר שליטה היא עצומה, והמצאות רבות התגלו במקרה כאשר חלו טעויות מעבדה שהולידו גילויים מרעישים חדשים.
צאי לון היה סריס סיני ששירת בחצר הקיסר כפקיד. הוא היה חסר אונים, כי לא פעם נזקק לחומר זמין כדי לרשום עליו את המידע הרב שעליו הופקד. הפפירוס ששימש אז לכתיבה היה יקר מאוד ולא הספיק לצרכיו. כך מצא את עצמו מנתב את המשבר להזדמנות, ומנסה שוב ושוב להכין תחליף פפירוס זול וזמין.
צאי לון המשיך לנסות, עד שגילה את תהליך הייצור שפתח פתח חשוב להתפתחות התרבות האנושית כולה- ייצור נייר.
באופן אינטואיטיבי, האדם תמיד יעדיף להיות בשליטה ולא יסבול מצב של חוסר ודאות, ולעיתים יופיעו אצלו מחשבות חרדתיות או קטסטרופליות, מלוות בסימפטומים גופניים כמו קושי בנשימה, הזעה ודפיקות לב.
במצבים מעין אלו, חשוב לעודד את האדם באמצעות טיפול פסיכולוגי להשיג איזון, לחזור לתחושת שליטה יחסית ולחוש בטחון ומסוגלות.
יש לאפשר לאדם להתמודד עם הרגשות והמחשבות, ולעזור לו לראות כי הוא מצליח לשרוד גם תקופות מאתגרות יותר של שינוי, ואף יכול להשתמש בהן כדי להניע תהליכים של התחדשות וצמיחה.
טיפול פסיכולוגי בצפון – התמודדות ילדים עם שינויים
בעוד למבוגרים יש כלל כלים להסתגלות עם שינויים, ילדים לא תמיד יכולים לבטא את הקושי שלהם בצורה ברורה ולעיתים מגיבים יותר בחריפות בהתמודדות עם שינוי.
כהורים לילדים, עלינו להיות ערניים לתגובות ילדינו לשינויים, ולשקול בעת הצורך תמיכה מקצועית.
שינויים שילדים עוברים יכולים לכלול: כניסה לבית הספר, הולדת אח קטן, פטירה של אדם קרוב ומשמעותי ועוד.
כהורים היודעים שילדינו רגישים לשינויים, טוב נעשה אם נכין את הילד מבעוד מועד לשינוי הצפוי לו, למשל:
- לפני מעבר דירה – ספרו לילד על התהליך, והדגישו את היתרונות עבורו (תהיה לנו גינה גדולה ורחבה בה תוכל לשחק עם אחיך)
- לפני הולדת אח קטן – הכינו את הילד, ושתפו אותו בהכנות לקראת התינוק החדש. הציעו לו להכין את הלול, לסדר את החפצים השונים לקראת בואו של התינוק.
- לאחר פטירה של אדם קרוב או התרחשות אחרת המטלטלת את עולמו היציב של הילד – הדרך הטובה ביותר להתמודדות והכלה היא לעודד שיח פתוח עם הילד ולשאול שאלות. להעביר את המסר שאין "נכון" או "לא נכון" באיך שהוא מרגיש, ואין הסתרת מידע. גם אם הילד שואל "גם אני אמות"? "גם אמא תמות"? יש לשוחח על הדברים באופן גלוי ושקוף, ולהסביר לילד שהגוף של מי שמת הפסיק לעבוד.
טיפול פסיכולוגי בצפון – התמודדות עם דפוסי חשיבה שליליים
האתגר האמיתי בהתמודדות עם שינויים הוא יצירת בטחון פנימי, ומעבר מתגובה של חרדה ופחד לתגובה של שמחה והזדמנות.
כדי להצליח בתהליך זה, על הפסיכולוג או המטפל לזהות את המחשבות והרגשות המובילות לחשש מאובדן שליטה.
יש לזכור שבדרך כלל על המחשבות הללו אין לנו שליטה, ושברוב המקרים הן מגיעות "בלי שהזמנו אותן". זו לא סיבה לפחד או דאגה, אלא להפך. ככל שנבין שהמחשבות המגיעות הן חלק טבעי מעצמותנו, כך יקל עלינו להתמודד עמן.
כדי להתמודד עם המחשבות הללו, הייתי ממליץ לבצע את התרגיל הבא:
התבוננו על המחשבות שלכם מבחוץ. המחשבות חולפות בראשכם בדיוק כמו תחנת רדיו פטפטנית הדולקת 24 שעות ביממה ומשפיעה על רגשותיכם במהלך היום.
התבוננו על המחשבות מבחוץ, בגישה לא שיפוטית, והניחו להן לחלוף מעל ראשכם.
טיפול CBT יכול לסייע לכם לשנות דפוסים קוגניטיביים והתנהגותיים, המגבירים את החרדה וגורמים לכם לחוש אובדן שליטה כתוצאה מהתמודדות עם שינויים. בקליניקה לומדים בעזרת המטפל לנתח באופן הגיוני את המחשבות הטורדניות, ולאחר מכן לשבור את מעגל הקסמים השלילי, באמצעות החלפתן במחשבות ריאליות ומציאותיות יותר.
מיכאל סיפר שלאחר שדודו נדרס בתאונה, הוא החל לדמיין שבני משפחתו הקרובים עוברים את אותו הדבר בדיוק.
הדבר גרם לו למצוקה רבה, והוא התקשה לישון בלילה ולנהל חיים תקינים.
בחלק הקוגניטיבי של הטיפול עסקנו בהליכי חשיבה- התמקדנו במחשבות חוזרות מסוגים שונים עם תרחיש רע. אתגרנו את המחשבות הקשות, ובדקנו במהלך הטיפול מהי הסבירות שהן אכן תתרחשנה.
כך סייענו למיכאל להתמודד עם השינוי ואובדן השליטה שבחייו.
ללמוד להסתכל על שינוי מזוית אחרת לגמרי!
מחשבות שליליות או טורדניות עלולות להופיע אצל כולנו בעת משבר או מצב מלחיץ. במצבים אלו, למחשבות יש נטיה להפוך מוקצנות ובלתי רציונליות.
באמצעות כלים מעולם הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ועולם הטיפול הפסיכודינמי יכול המטופל להצליח להתחבר למחשבות ולרגשות אותם למד להדחיק, ולהסתכל עליהן מזווית אחרת לגמרי.
בקליניקה של אורי פוקס מטפלים פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ופסיכותרפיסטים בעלי ניסיון רב בטיפול והתמודדות אתגרים. אנו מזמינים אתכם ליצור קשר לשיחת ייעוץ ראשונית ובניית תוכנית טיפולית אישית להתמודדות מיטבית.