עורכי דין, מתהלכים על קרקע בלתי יציבה כאשר עליהם לתפקד בתור מטפלים ללא הכשרה המקצועית הנדרשת. מדובר בצד שמחייב הליכים פסיכולוגיים שהם אף בחלקם סמויים ואיש אינו יכול לזהות. הביטחון וכל יכולותיו האישיות והמקצועיות של עו"ד עשויות להתערער. בגלל מקרים רבים ומטלטלים אשר עורכי דין מטפלים במשך שנות מקצועם הם עשויים לסבול מתופעת דיכאון עורכי דין. הטיפול שיש לטפל בתופעה של דיכאון בקרב עורכי דין, הינו טיפול שיתבצע באמצעות פסיכותרפיסט בשיטה הקוגניטיבית ההתנהגותית או בשמה המקצועי- טיפול CBT.
הסטטיסטיקה בארה"ב מראה, כי שכיחות של דיכאון עורכי דין עלתה ב-360% לעומת אלה העוסקים במקצועות אחרים. מקצוע זה, נמצא בסיכון גבוה לדיכאון קליני. עוה"ד נמצאים למעשה בעמדה די רגישה, כמו של מטפלים נפשיים ללא שהייתה להם הכנה או הכשרה כלשהי לתפקיד זה. ישנה ספרות שלמה בדבר דיכאון בקרב עורכי דין. הסביבה המשפטית הינה מלאה בקונפליקטים ומצב של רגשות קשים, עיסוק בנושאים בעיתיים במיוחד ועוה"ד נמצאים במצב של מטפלים ואינם מודעים כיצד העיסוק שלהם בלקוחותיהם, פוגעת ביציבותם הנפשית.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
דיכאון עורכי דין – לחצים של זמן ועומס של רגשות
לחץ של זמנים בקרב עורכי דין, מתח מפני משפטים הם אלה אשר גורמים למצב של דיכאון עורכי דין. ישנם שממליצים לשלב סדנאות מקצועיות המותאמות לעורכי דין, אשר בסדנאות אלה, ישולב נושא של דינמיקה בין אישית, מה שיכין ויחזק את עורכי הדין ולא יגרום להם לעומס רגשי רב מדי. ישנם סימפטומים ידועים המראים על דיכאון שמאפיין הרבה עורכי דין, כמו למשל: אובדן הנאה, אין מוטיבציה לתכנן וליזום, נטייה להסתגרות ולהימנע ממפגשים שהוא לא חייב להופיע בהם, התעוררות בתחושה של מועקה או חרדה לקראת עוד יום של מטלות קשות ומייאשות במובן מסוים.
תחושה של חוסר אונים ותחרותיות גדולה מול הקולגות
לחצם של אתיקה משפטית, תחרותיות מול קולגות חיכוך מול אינטרסים שונים, עימותים מול לקוחות, התמודדות מול המערכת המשפטית, הינן מנת חלקו של כל עורך דין. יש לציין כי סדר הזמן או לוח הזמנים של עורכי הדין הוא לחוץ, היות ובין פגישות והופעות בביהמ"ש, עורכי דן צריכים לכתוב חומר משפטי רב, כאשר הם מנסים לדחות מטלות אלה ומתקשים בהן. זוהי למעשה חוויה של חוסר אונים גם הקושי בקבלת החלטות מתאימות גורמות לדיכאון ואפילו למצב של מחשבות אובדניות בקרב עורכי הדין.
דיכאון זה, עשוי להעצים ולגרום להחמרה כגון תוצאות הרסניות, רצון להתבודד ועוד. יש לטפל נכון בתופעה זו, באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי – CBT , כאשר יש למצוא תרפיסט מומחה המתמחה בסוג זה של דיכאון. אחד מהמומחים בתחום, הינו אורי פוקס אשר מטפל שנים בכל סוגי הדיכאונות. אורי עבר הסמכה ומקבל בשתי מרפאותיו הפרטיות, הנמצאות בהרצליה ובנתניה. אם גם אתם, כעורכי דין, מתחילים לחוש כי משהו אינו כשורה ואתם חסרי אונים, מומלץ לפעול מיד ולהתחיל בטיפול, אשר ישנה את דפוסי המחשבה וההתנהגות על מנת להמשיך להצליח במקצוע עריכת הדין בהצלחה ועם חוסן נפשי חזק יותר.
עוד מאמרים בנושאי דיכאון
- דיכאון מהחיים ומחשבות אובדניות.
- דיכאון ללא סיבה.
- טיפול בדיכאון עמוק.
- עמוד הבית אתר בטיפול – טיפול בחרדות.