בעידן העכשווי, אנו עדים לכך, כי אחוזי הבגידות במערכת יחסים הינם גבוהים ומדובר על אחוזים שרק עולים. בגידה, מהווה טלטלה קשה ופגיע חזקה ברגשותיו של בן או בת הזוג הנבגדים. הניסיון מראה, כי זוגות רבים, פונים יותר לטיפול זוגי כל מה שיוכלו לעבור את החלק הקשה של התמודדות עם בגידה. ישנם זוגות רבים שאף שיקמו יפה את נישואיהם וזכו אפילו לזוגיות טובה יותר מזו שחוו קודם לטיפול הזוגי.
רבים מהזוגות נקלעים למשבר בנישואין, עקב בגידה של אחד מבני הזוג. למעשה המילה "בגידה" שונה בין אדם לאדם ובין הזוגות בכלל והיא קשורה לערכים, שאלות מוסריות או לתפיסת העולם. ישנן דרכים של התמודדות עם בגידה, כאשר הדרך הטובה והיעילה ביותר, הינה באמצעות טיפול זוגי, אשר ניתן לזוג באמצעות שיטת CBT. ישנם זוגות שהם פסימיים יותר וכל נושא הבגידה נראה להם כהרס טוטלי של חיי הנישואין והחשדנות בבן או בבת הזוג תהיה תמידית והבעיה היא כמובן במשבר אמון.
בייעוץ הזוגי, המטפל לא מגיע ממקום של "שופט" למרות שבן הזוג הנבגד יהיה מעוניין בכך ואף לא יקבע לבני הזוג מה מתאים או נכון עבורם ומה לא, אלא יעבוד על הזוגיות עצמה ועל שיקומה ממקום מקצועי. יש צורך בשינוי התפיסה של שני בני הזוג כאשר מדובר על התמודדות עם בגידה, רבים מהזוגות שעברו טיפול זוגי, מצליחים לשלב את נושא הבגידה והמשבר הזוגי, וקשה להתנגד למצב החדש, אשר בו הנסיבות השתנו וזה לעולם לא יהיה מה שהיה פעם, אך ישנם זוגות רבים שמעידים כי עיניהם נפקחו והם באמצעות הטיפול הזוגי למדו הרבה על עצמם, על בני הזוג ועל החיים באופן כללי, מה ששינה את תפיסת עולמם.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
לקחת אחריות משותפת על חיי הזוגיות
זה למעשה הצעד הראשון של התמודדות עם בגידה ושיקום הנישואין.. לקיחת האחריות המשותפת הינה משמעותית היות וקיימת חלוקת תפקידים ברורה – בוגד ונבגד, אשם וקורבן. השלבים הראשונים הם הקשים ביותר, היות וקיים כעס, פגיעה, דיכאון והשפלה. הצד הבוגד, עשוי להיות עסוק בהרהורים על חשבון נפש, חרטה וצער על בן או בת הזוג הנבגד. כאשר שני בני הזוג מעוניינים להשקיע ולשקם מחדש את יחסיהם על מנת לא להרוס את התא המשפחתי, השלב הבא בטיפול הוא לראות את הזוגיות באופן העמוק שלה.
כאשר אחד מבני הזוג מגלה את הרומן, מדובר על מערבולת רגשית. ההזדהות של בני המשפחה והחברים עם בת או בן הזוג הנבגד הינה מוחלטת וכולם מכירים בעובדה שהוא או היא חשים שעולמם חרב עליהם. גם מי שבגד במערכת הזוגית, עובר משבר וכל הקשור עם התמודדות עם בגידה ,לא פשוטה, היות והשקרים והחיים הכפולים שהוא או היא ניהלו, הפחד רגשות האשמה והבלבול לא עלו עם המוסר ועולמו הערכי, כאשר קודם לפני מעידתו או מעידתה, הם היו אנשים נאמנים, ישרים, איש או אשת משפחה, חבר או חברה טובים ופתאום נתפסים בקלקלתם.
התמודדות עם בגידה – סימנים לפני המשבר הזוגי
בן או בת זוג, לא בוגדים סתם כך ישנו חיפוש מענה מחוץ לקשר הזוגי כאשר האינטראקציה הזוגית אינה מספקת את בן או את בת הזוג. ישנם כל מיני סימנים מקדימים, כמו למשל ריחוק שרק גובר בין בני הזוג, אם בפן הרגשי והן במיניות ביניהם. המריבות עולות, האכזבה, המרמור והתסכול, כל אלה הינם סימנים מקדימים שיש לשים לב אליהם ולפנות מיד לטיפול או לייעוץ זוגי לפני שיהיה קיים הקושי כגון התמודדות עם בגידה. רבים מהמטפלים הזוגיים והתרפיסטים, יעידו כי ישנם זוגות אשר נמנעים מעימותים והם פשוט יעדיפו לטאטא ולהרחיק אכזבות, חוסר הסכמה על נושאים מסוימים וכך למעשה, הם מוצאים עצמם מרוחקים זה מזה.
הבעיה היא שזוגות אלה, נמנעים מעימותים בחייהם ואינם מעוניינים למעשה, להתקרב האחד לשנייה, להכיר טוב יותר את החולשות, או החלקים הפחות טובים של האחר או של עצמם. זוגות מסוג זה, היו צריכים להגיע לטיפול זוגי הרבה לפני הבגידה ואולי כל הנושא של התמודדות עם בגידה היה נמנע מהם.
שיקום הערך העצמי של בת או בן הזוג הנבגד
בן או בת זוג נבגדת, יחושו כי הערך העצמי שלהם ירד ברמות גבוהות. תחושה זו הינה טבעית, היות והשאלה הראשונה של בן או בת זוג נבגדת הינה: "מה רע בי?" או "מה הוא מצא אצל אישה אחרת?" וזה ממש אותו הדבר ואותן השאלות יגיעו כלפי בן זוג שנבגד. יש לבצע הערכה ועיבוד מחדש, ממש כמו כיול מכשיר אלקטרוני מוכר לנו.. הצד שנבגד, יחוש איום על המיניות שלו. כאשר מדובר על גבר נבגד, השאלות תהיינה: "האם אני עדיין גבר?" ואם מדובר באישה השאלה הראשונה שהיא תשאל את עצמה תהיה:" האם הפסקתי להיות מושכת?". כל הנושא הזה, חייב שיקום וכן יש להחזיר את הביטחון העצמי באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי, אשר ישנה את תפיסת ודפוסי המחשבות לכאלה שתהיינה חיוביות יותר. עוד בנושא שיפור הערכה עצמית.
היוזמה של מי לפנות לטיפול זוגי?
בגלל שאנו בני אנוש, יש לנו כל מיני סוגים של, רגשות ולכן היוזמה של פנייה לטיפול זוגי היא לרוב בקרב מי שנפגע. בן או בת הזוג אשר נפגעו והם מעוניינים לעמוד מול התמודדות עם בגידה יחפש מי שיכיר בסבלו. בת הזוג שנבגדה, תחפש אישור מוסרי כאשר בן זוגה התעלל, רימה ובגד בה. ישנן תחנות נוספות במסגרת הטיפול הזוגי, כמו למשל תפיסות, אמונות ומחשבות שעוברות בראשם של בני הזוג. בעצם, משבר הבגידה משפיע על שלושה מעגלים אלה. יש לפנות לייעוץ זוגי אצל יועץ מומלץ, אשר הוכיח את עצמו בטיפולים מסוג זה ושיקם הרבה זוגות, אשר נקלעו למשבר כגון בגידה.
אחד מהמומלצים והמוכרים, הינו אורי פוקס, אשר מטפל בשיטת CBT שהיא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. אורי הינו בעל שתי קליניקות בנתניה ובהרצליה והוא מטפל במטופליו באופן פרטי. אורי, הינו בעל תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית והסב את מקצועו לפני שנים, בגלל טיפול CBT שהוא עצמו עבר וגרם לחייו להשתנות לטובה. מאז נמשך לתחום ולמד שנים את התחום. היום הוא נחשב למקצוען בתחומו כאשר הוא עוסק בטיפול במגוון תחומים כגון: טיפול בחרדות, טיפול בהפרעות כפייתיות OCD, ביטחון עצמי ועוד.
מאמרים נוספים בנושאי זוגיות
- התמודדות עם גירושין וההשלכות כשיש ילדים.
- דיכאון לאחר פרידה וטיפול מתאים.
- זיהוי מוקדם של חרדה בזוגיות.
- מתי רצוי לפנות אל מטפל זוגי?