לעיסות מסטיק, לגימות מרק קולניות קולות שיעול או כחכוח בגרון, הם רק רשימה חלקית של הגורמים שעשויים לגרום לאנשים מסוימים פשוט "לאבד את זה". וב"לאבד את זה" אנחנו מתכוונים לרגישות כל כך גבוהה לצלילים מסוימים,
עד שהיא עשויה לייצר אצל השומעים אותם מנעד רחב של רגשות ומחשבות שליליות, החל מרגשות כעס והתקפי זעם ועד להתקפי חרדה בלתי נשלטים של התפרצויות זעם. אם בעבר, הסתכלו על האנשים הללו בעין מעט עקומה, תייגו אותם במקרה הטוב כטרחנים ובמקרים אחרים כמוזרים, הרי שבשנים האחרונות יותר ויותר עדויות ומחקרים מצטברים בנושא וכעת ברור כי יש לתופעה הזו יש שם. הכירו את מיסופוניה:
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
למי מאתנו אין סוג מסוים של רעש שמעצבן אותו וטורד את מנוחתו? עבור אחד, לעיסת פופקורן היא הקו האדום. השני משתגע משריקות. כך או כך, רעשים מסוימים עשויים להיות מעצבנים עבורנו או עבור אחרים וזה לגמרי מובן מכיוון שאנחנו שונים זה מזה, כן, גם בסבילות שלנו לרעשים. בעוד שעבור רובנו, מדובר בתופעה חולפת וברעשים מזדמנים, הרי שנמצאים בנינו אנשים לא מעטים שעבורם רעשים יומיומיים, כאלה המהווים חלק משגרת החיים, מהווים מקור למועקה של ממש. רעשי לעיסה, שיעול ואפילו נשימה, עשויים לעורר אצלם תגובה רגשית חריפה, הנעה בטווח רחב החל מגועל ועד כעס ואפילו, אלימות. אולי תופתעו, אך לתופעה הזו, אשר קיבלה הגדרה רשמית רק בעשורים האחרונים, יש שם, מיסופוניה, או בפשטות תסמונת רגישות צליל סלקטיבית וכן, היא לגמרי אמתית.
"הרעש הזה פשוט מטריף אותי!"
אוהד כמעט תמיד סלד מרעשים, מוזיקה חזקה מדי, מקומות צפופים עם אקוסטיקה בעייתית, כל אלה היוו מטרד עבורו. אך אם אלו היוו מטרד, הרי שרעשים מסוימים גרמו לו להרבה יותר מכך.
"לאורך הבגרות, כמעט כל ארוחה משפחתית גרמה לי ממש למועקה. גם אם לא היה מדובר בארוחה רועשת במיוחד, הרי שהיא תמיד גררה אצלי תגובות שליליות ותחושות שאני פשוט הולך ומשתגע. כילד, היה לי קשה להבין את זה. עם הזמן, הבנתי שאלו לא קולות השיחה שמוציאים אותי מדעתי, אלא דווקא רעשי הלעיסה החוזרים על עצמם שוב ושוב במין מונוטוניות כזו שלא יכולתי לסבול. במשך תקופה ארוכה הייתי בטוח שמשהו ממש לא בסדר איתי"
אוהד חברנו לא השתגע, הוא ועוד רבים אחרים, סובלים ממיסופוניה. מדובר בהפרעה נפשית צעירה יחסית וייחודית שהוגדרה רק בעשרות השנים האחרונות. המיסופוניה או תסמונת רגישות צליל סלקטיבית. המיסופוניה מתארת מצב בו רעש מסוים מייצר תגובה רגשית או פיזית עוצמתית אשר אינה ביחס ישיר למצב. לרוב, אנשים הסובלים ממיסופוניה יפגינו רגישות לרעש ספציפי אשר מצית את אותה תגובה. כפי שתיארנו, התגובה נעה בטווח שבין כעס ועצבנות לבין התקף חרדה מתמשך ממשי.
החיים לצד המיסופוניה – כל ארוחה משפחתית היא פצצה מתקתקת
תארו לעצמכם עולם, בו הפעולות "הרגילות" ביותר, אלו הנראות לנו טבעיות כל כך, כמו לעיסה, שתייה, או כחכוח בגרון, פשוט מוצאים אתכם משלוותכם? נשמע פשוט לא אפשרי, נכון? זהו עולמם של הסובלים ממיסופוניה.
עבורם, רגשות מוקצנים של כעס וחרדה עד כדי התקפי פאניקה, הם רק "קצה הקרחון" . הקושי הזה, מייצר עבורם שרשרת של קשיים ואתגרים הפוגעת ביכולתם לנהל אינטראקציות אנושיות בסיסיות ומונעת מהם חיי חברה ראויים. מנקודת ראותם, כל סיטואציה אשר עשויה לחשוף אותם לרעשים הבעייתיים, כרוכה בחרדה רבה, ובעקבותיה הימנעות והסתגרות.
קחו לדוגמא את אוהד, אשר כל ארוחה משפחתית היא עבורו פצצה מתקתקת. עם השנים, אוהד הלך והפחית את תדירות הארוחות, פעמים רבות נמנע מהן כליל, על מנת שלא להגיע לאותם מצבים שגרמו לו לאובדן עשתונות. בהדרגה, אוהד הלך והסתגר וכפה על עצמו ריחוק ובדידות.
אין טיפול למיסופוניה
הייתכן? במשך תקופה ארוכה, ניסו אסכולות שונות להתמודד עם דרכי טיפול למיסונופיה. די ברור כי היא לא תחלוף מעצמה, יתרה מכך, פעמים רבות היא החלה בילדות ורק החמירה עם השנים. כפי שצוין, לעיתים, כאשר אינה מטופלת בזמן, היא תורמת באופן פעיל להתפתחותן של הפרעות חרדה, הפרעת פאניקה ועוד רבות אחרות. די ברור כי אין לה תרופה המטפלת באופן ישיר בבעיה, אם כך, האם באמת לא קיים טיפול למיסונופיה?
המשימה -שינוי צורת החשיבה
רגע לפני שאני מספר לכם על הטיפול היעיל והממוקד שאני מציע, הרשו לי בשתי שורות להציג את עצמי. נעים להכיר, שמי אורי פוקס, פסיכותרפיסט ומטפל בחרדה. החרדה אינה זרה לי, למשך זמן מה, נתתי לה להצר את צעדיי, אך החלטתי שלא עוד.
מניסיוני האישי, הן עבורי והן עבור רבים ממטופליי, כלי הטיפול העוצמתי והאפקטיבי ביותר הוא הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי אשר מציע פתרונות של "כאן ועכשיו" ומסייע בשינוי אמתי של אופני חשיבה והתנהגות.
במסגרת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, אני מסייע למטופליי להתמודד עם התגובה לרעש והסימפטומים הרגשיים העוצמתיים הנלווים לה. במהלך הטיפול, יד ביד, נעבוד על חשיפה הדרגתית לרעשים אשר עבורכם הם בלתי נסבלים, על מנת לסייע לכם בהתמודדות ולהפחית את ההימנעות. לצד החשיפה, נסגל כלים לוויסות רגשי ופיזי בכדי לשלוט בעצימות התגובות. אני מזמין אתכם ליצור עמי קשר בדרך למסע משותף לשיפור איכות החיים שלכם.
מאמרים נוספים שעלולים לעניין אתכם
- טיפול באובססיית ניקיון – מהו הגורם והאם קיים פתרון
- מחשבות טורדניות – איך ללמוד להתגבר על זה נכון
- עזרה נפשית – אל תרימו מהר כל כך ידיים
- טיפול בלחץ נפשי – לחץ נפשי הוא לגיטמי אך מצריך טיפול