על פי מחקר שנעשה בארה"ב, התגלה, כי נשים אשר דיווחו על קשיים בהנקה היו בעלות סיכוי גבוה לסבול מתופעת דיכאון בהנקה. גם נשים אשר דיווחו כי אין הן נהנות מההנקה, גילו נטייה גבוהה לסבול מדיכאון הנקה. יש להתייחס בכובד ראש, הן מצד הרופאים והן מצד הנשים המניקות על הסימפטומים של דיכאון הנגרם כתוצאה מהנקה ולטפל בתופעה זו בהקדם. כאשר נשים מצפות מעצמן להיות אימהות מושלמות וקיימים קשיים בהנקה, הסיכון לחלות בדיכאון לאחר לידה, רק גובר.
ההשערה שהורמונים מתפתחים בהנקה והם אלה שמעוררים את הסימפטומים הדיכאוניים, הופרכה לפני שנים רבות. המחקר עוסק בשאלה הפוכה היום, האם ההנקה, אכן גורמת לתופעת דיכאון בהנקה? ישנם חוקרים-רופאים, אשר מצאו קשר סטטיסטי ולא נסיבתי, בין ההימנעות מההנקה לבין דיכאון לאחר לידה. כאשר בוצע מחקר בקרב נשים אשר סבלו מדיכאון לאחר לידה, נראה כי הן הפסיקו להניק מוקדם יותר, מאשר נשים שלא סבלו מדיכאון לאחר לידה.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
חוסר ביטחון בהנקה מוביל לדיכאון
ישנן נשים שחשות בחוויה עצומה בהנקה, מה שתורם לביטחונן העצמי, מחזק אותן ואף מסלק את מעט הדיכאון שהן סובלות ממנו. אצל נשים מניקות אחרות, מצבן הנפשי שברירי יותר והוא יוחמר יותר עד למצב של דיכאון בהנקה כך שהן תקשרנה את קשיי ההנקה ככישלון כאימהות ונשים. לעיתים מפגש עם יועצת הנקה, עשוי לתרום למצב והאם הטרייה, תקבל כלים להנקה יעילה וקלה יותר, מה שיסייע לה לצאת מהדכדוך והדיכאון שבו הייתה שרויה עד כה. עוד בנושא שיפור ביטחון עצמי.
ישנן נשים שסובלות מדיכאון לאחר לידה חמור והן אף נוטלות תרופות ולכן, לפני הנקה, יש להתייעץ עם הרופא אם ניתן להניק בשל נטילת התרופות שעשויות לפגוע בתינוק. רופאים רבים רואים במצבים של דיכאון בהנקה, מעין תמרור אזהרה, אשר מראה, כי אישה שנמצאת בסיכון מוגבר בשל תסכול מהנקה, יש לה סיכוי רב יותר, ללקות בדיכאון לאחר לידה.
האם הימנעות מהנקה מהווה סימן לדיכאון לידה?
מחקר נוסף אשר נעשה בקרב נשים אשר סבלו מתופעת דיכאון בהנקה, נמצא כי נשים אלה, הפסיקו להניק מוקדם יותר מנשים שלא סבלו מתופעה זו. בגלל חוסר הביטחון שחוו נשים אלה בהנקה, הקושי עם התמודדות מול קשיים בהנקה, אשר גרמו להן להפסיק להניק. יש לזכור, כי ההנקה היא חוויה אישית ויכולה להיתפס באופן שונה בקרב נשים. כאשר ההנקה מתנהלת היטב, היא מעצימה ומחזקת את ביטחונה של האם, הקשר בין התינוק לאם רק מתחזק והופך לאינטימי יותר.
ההנקה למעשה, גורמת לחיזוק האם והיא אף מקרינה גם על תחומים אחרים אשר קשורים ליחסים בינה לבין התינוק ואפילו על חייה בכלל. פסיכותרפים ממליצים על המשך הנקה ועל טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT, אשר יחזק את האימהות ויעניק להן פרספקטיבה אחרת לגבי ההנקה, כך שהן תרצינה להמשיך להניק. מדובר על טיפול יעיל של תמיכה רגשית אשר הצליח בקרב נשים רבות.
טיפול יעיל לדיכאון בהנקה
ישנם פסיכותרפים, אשר מתמחים בתופעות ובטיפול נכון של דיכאון בהנקה ושאר סוגי טיפול בדיכאונות וטיפול בחרדות אחד מהמטפלים המוכרים הינו אורי פוקס, אשר עובד שנים בתחום והוא בעל שם ומוניטין רב. לאורי תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית והוא החליט לפני שנים להסב את מקצועו לפסיכותרפיסט, כאשר הוא עצמו עבר טיפול והחליט כי הוא מתחיל ללמוד את התחום. אורי למד את התחום של טיפול קוגניטיבי התנהגותי שנים, התנסה וחש מן סוג של שליחות. היום אורי מנהל שתי מרפאות, האחת בנתניה והשנייה בהרצליה.