בכל שנה, צעירים רבים אשר השתחררו מהצבא או אלה שעדיין לא זכו לטיול משחרר של זמן ארוך, מעוניינים לצאת ולחקור את העולם. מדובר לפחות על 50,000 צעירים. חלקם מגיעים לנפאל והודו וחלקם למדינות דרום מדובר פה בהחלט על טרנד שהפך כבר לשגרה. מסע זה הוא בהחלט חווייתי והוא תורם רבות מהבחינה הפסיכולוגית לרוב הצעירים, היות ומדובר במסע עצמי אשר מסמל את תום תקופת הנעורים וכניסה לבגרות.
אחת המשימות ההתפתחותיות המרכזיות של צעירים בשלב כזה של יציאה לחקר העולם, נוגעת למעשה בהגדרה העצמית והגיבוש של הזהות האישית. רבים מהצעירים שואלים את השאלה: "מי אני ומה מאפיין אותי בתחומי החיים השונים"? חלק מהצעירים חוזר לאחר מספר חודשים כאשר הוא כבר מגובש דעה לגבי לימודים, קורסים וכניסה למעגל העבודה. חלק מהחוזרים לעומת זאת חווים סימפטום הנקרא דיכאון לאחר טיול. העולם היה נטול אחריות כאשר הם טיילו וחוו נופים שונים, אנשים חדשים וכאשר הם מבינים שעליהם לחזור לאחריות כבדה הדיכאון פשוט צף.
מבחינתי אתה ממש מחולל ניסים, לא האמנתי שזה אפשרי בכלל..."
יצאתי מהמפגשים שלנו בנאדם חדש, לחיים מאושרים, נינוחים וטובים. בקיצור הוא סוג של קוסם."
בחזרה לארץ – המציאות טופחת בפנים
זה השוק הראשוני שרבים מהצעירים חשים, כאשר הם מגיעים חזרה לישראל לאחר טיול ממושך בחו"ל. דיכאון לאחר טיול יכול לחלוף תוך כמה שבועות, אבל הבעיה היא כאשר הוא נמשך למשך כמה חודשים. במקרה זה, יש לגשת לטיפול, באמצעות מטפל מוסמך אשר מומחה לטיפול בתופעה זו בשיטה הקוגניטיבית התנהגותית או במילים המוכרות לנו יותר- CBT. כאשר אדם החוזר מטיול חש דיכאון, יש להנחות אותו באמצעות מחשבות חיוביות כאשר המוקד בטיפול הוא שינוי דפוסי ההתנהגות.
הגעגוע לחופש המשכר ולאקשן שבטיול הופכים את הסטירה של החזרה הביתה למאוד כואבת.. ישנם ישראלים צעירים אשר נסעו לטיול ארוך, כאשר התנאים שלהם היו גרועים כמו שינה באוהל או בבקתות מרופטות ומתגאים בכך שהם שורדים היות והנופים, החופש האנשים החדשים שהם מכירים מתעלים מעל לכול. הם אומרים לעצמם שהם הגברים שבגברים שמצליחים לחיות בכל מיני תנאים קשים ואז, כשאר הטיול מסתיים, דיכאון לאחר טיול מופיע די מהר, כשאר הם מבינים שלהתקבל ללימודים במכללה ולאוניברסיטה, חזר למעגל העבודה במשרד, זה מה שמהווה את האתגר האמיתי והוא קשה במיוחד.
אז מה עושים עם "הכאפה שאחרי..?"
מטפלים מוסמכים בשיטת CBT, מכירים היטב את המושג של "הכאפה שאחרי.." זוהי המציאות אשר טופחת על פניהם של ישראלים רבים אשר חשים אבודים ברגע שהם נכנסים לגבולות ישראל לאחר טיול ארוך במיוחד במקומות נידחים בעולם. אם תקופה זו לא עוברת תוך כמה שבועות, יש לפנות לטיפול באמצעות מטפל מומחה אשר הוא בעל ניסיון רב בתחום. אחד מהמטפלים המוסמכים הידועים בתחום טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא אורי פוקס שהוא בעל תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית. אורי הסב את מקצועו לפני שנים למטפל מוסמך (תרפיסט), לאחר שחווה אף הוא טיפול אשר שינה את חייו לטובה. אורי מטפל בכל סוגי החרדות, OCD ועוד. היום אורי מרגיש שהוא שליח ומסייע למטופלים רבים.
אורי מקבל בשתי מרפאותיו הפרטיות, הנמצאות בהרצליה ובנתניה והמטופלים מוצאים כתף תומכת וזוכים לטיפול קצר מועד וממוקד המחזיר להם את איכות החיים ללא דיכאון או חרדות.